Διαμαρτυρία καθηγητών για την υποβάθμιση της πληροφορικής

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2014 15:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:23

Στην εποχή μας και στον κόσμο του μέλλοντος, η πληροφορική αποτελεί βασικό μάθημα στην παιδεία της χώρας και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πραγματοποίησαν  παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Σε συνάντησή τους, με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Βασιλική Ζιάκα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στη συνεχή υποβάθμιση της Πληροφορικής στο Ελληνικό σχολείο, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα επένδυσης στην Πληροφορική Παιδεία και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα, με τις θέσεις της  Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής  (Π.Ε.ΚΑ.Π.).

Αντίστοιχες ενέργειες διαμαρτυρίας ,πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, στις δώδεκα  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης. που οργανώθηκε από την Π.Ε.ΚΑ.Π.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατατέθηκε οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής, διεκδικούν τα εξής:

-Πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα στη Γ΄τάξη του Γενικού Λυκείου

-Αυτόνοµο κύκλο επιλογής Πληροφορικής στην Α΄τάξη του  ΕΠΑΛ

-Χαρακτηρισµός ως εργαστηριακών, όλων των µαθηµάτων Πληροφορικής του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

-Εφαρµογή του Πιλοτικού προγράµµατος σπουδών σε όλα τα Γυµνάσια

-Αναγνώριση 3ωρης εργαστηριακής απασχόλησης σε ∆ηµοτικό, Γυµνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

-Αναβάθµιση εξοπλισµού εργαστηρίων Πληροφορικής.

Αναλυτικότερα αναφέρουν δε, ότι: « Για να διδαχθεί ολοκληρωμένα και ποιοτικά το αντικείμενό μας, θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικό δίωρο μάθημα Πληροφορικής από το δημοτικό και οπωσδήποτε μέχρι και την Γ' Λυκείου, χωρίς διακοπή, που θα ξεκινά εστιάζοντας σε δεξιότητες χρήσης υπολογιστών, θα προχωρά σε μεγαλύτερες ηλικίες καλλιεργώντας την υπολογιστική σκέψη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και θα συνεχίζει εμβαθύνοντας σταδιακά στις θεμελιώδεις έννοιες και μεθοδολογίες της επιστήμης της Πληροφορικής.

Για τους μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα τεχνολογικού προσανατολισμού θα πρέπει να υπάρχει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού. Δεκάδες καθηγητές τέτοιων τμημάτων έχουν υπογραμμίσει με ανακοινώσεις τους την σημασία που έχει ένα τέτοιο εισαγωγικό

μάθημα για τους νέους φοιτητές τους. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκπόνηση νέων, σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών για το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑ.Λ., με ουσιαστική συμμετοχή της ΠΕΚΑΠ

στη διαμόρφωσή τους. Επίσης, θα πρέπει να συγγραφούν σχολικά εγχειρίδια για ένα ενιαίο μάθημα Πληροφορικής γενικής παιδείας, για τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου, αλλά και να συγγραφούν νέα σχολικά εγχειρίδια, τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νεοεισαγόμενα μαθήματα ειδικότητας Πληροφορικής των ΕΠΑΛ».

Για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία της πληροφορικής, οι εκπαιδευτικοί προτείνουν προς το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων και τα εξής:

 Στο Επαγγελματικό Λύκειο:

• Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής να είναι τετράωρο σε όλους τους Τομείς στην Α' τάξη, να χαρακτηριστεί ως εργαστηριακό, να διδάσκεται στο εργαστήριο Πληροφορικής και μόνο από εκπαιδευτικούς

Πληροφορικής,

• Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στη Β’ και Γ’ Τάξη να είναι τουλάχιστον δίωρα,

• Στα εργαστηριακά μαθήματα του τομέα Πληροφορικής να διορθωθεί η

στρέβλωση που υπάρχει για τη συνδιδασκαλία.

• Δημιουργία αυτόνομου κύκλου Πληροφορικής στα ΕΠΑ.Λ., με ανάλογα μαθήματα κατεύθυνσης. Δεν έχει νόημα η διδασκαλία μαθημάτων π.χ. Μηχανολογίας σε σπουδαστές Πληροφορικής. Ειδικότητες με μικρότερο εύρος, όπως π.χ. η Γεωπονία, ανήκουν σε αυτόνομο κύκλο

Στο Γενικό Λύκειο:

• Εισαγωγή δίωρου μαθήματος Γενικής Παιδείας στην Α' τάξη,

• Αναβάθμιση του μαθήματος Γενικής Παιδείας σε δίωρο στη Β' τάξη,

• επαναφορά της συνδιδασκαλίας ή τον χωρισμό του τμήματος στα μαθήματα που διδάσκονται στο εργαστήριο,

• Εισαγωγή μαθημάτων κατεύθυνσης στην Β' και Γ΄ τάξη, τα οποία θα

εξετάζονται για την εισαγωγή μαθητών σε σχολές πληροφορικής ή/και θετικών τεχνολογικών επιστημών

Στα Εργαστήρια:

Προτείνουν επίσης, για τη σωστή λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής σε όλους τους τύπους σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα εξής:

«• θέσπιση κοινού κανονισμού εργαστηρίου πληροφορικής για όλες τις βαθμίδες,

• θέσπιση τρίωρης εργαστηριακής απασχόλησης για όλους τους υπεύθυνους εργαστηρίων για όλες τις βαθμίδες,

• θέσπιση χωρητικότητας εργαστηρίου μετά την οποία θα σπάει το τμήμα, λαμβάνοντας υπόψη έναν τυπικά αποδεκτό αριθμό μαθητών ανά θέση εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη όμως και το μέγεθος του εργαστηρίου ώστε να τηρούνται όλοι οι ισχύοντες κανονισμοί ασφάλειας, υγιεινής και πυροπροστασίας. Οι θέσεις εργασίας και η χωρητικότητα του εργαστηρίου, θα πιστοποιούνται από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., ώστε να λαμβάνονται υπόψη και ζημιές κτλ.».

Τέλος υποστηρίζουν ότι αναγκαία είναι και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών  πληροφορικής.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass