«Χτύπημα» στη σχολική βία

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2014 19:13 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:05

Της Λένας Κισσάβου

Το αυξανόμενο φαινόμενο της σχολικής βίας, βρίσκει σήμερα τη Λάρισα να «συστρατεύει» δυνάμεις έξι φορέων, για να αντιμετωπιστεί, με κυρίαρχο στόχο όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, να βιώνουν στο σχολείο τους ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο κάθε φορέας από αυτούς, ξεχωριστά μέχρι σήμερα, βάζει από την πλευρά του το δικό του λιθαράκι στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών σχολική βίας και η συνεργασία τους, στο πλαίσιο του σκεπτικού η ισχύς εν τη ενώσει, προκύπτει τελικά με τη δημιουργία του «Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού», στη Λάρισα, της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Η λειτουργία του, ο ρόλος του, αλλά και η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων «συνεργατών» του που συγκροτούν ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας στο δύσκολο έργο του, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στο 6ο Λύκειο Λάρισας, όπου και ακολούθησε σχετική ημερίδα ενημέρωσης για τους εκπαιδευτικούς της πόλης, στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Αναλυτικότερα οι φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο του «Παρατηρητηρίου»,  είναι: Το τμήμα Πρόληψης και προαγωγής υγείας της  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  η Διεύθυνση Αθλητισμού Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικής υγείας ν. Λάρισας (ΟΚΑΝΑ) και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας.

Οι δράσεις θα υλοποιούνται με ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, που δημιούργησε το δίκτυο των εν λόγω συνεργαζόμενων φορέων, με συντονίστριά τους την Σχολική Σύμβουλο κ. Κόσσυβα Πασχαλίνα.

Αναφερόμενη στο Παρατηρητήριο η διευθύντρια της Περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, τόνισε μεταξύ άλλων:«Στη χώρα μας βλέπουμε μία αύξηση και άνοδο στη συναισθηματική και στη λεκτική βία, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να είναι τα θύματα επιθετικών συμπεριφορών, τόσο εκ μέρους των συνομήλικων τους όσο και από μεγαλύτερα παιδιά.

Συγχρόνως, αυξάνονται και τα φαινόμενα, με τα ίδια τα παιδιά να είναι οι θύτες ή να εμπλέκονται με κάποιον τρόπο, σε περιστατικά σωματικής, λεκτικής κλπ βίας.

Το Υπουργείο Παιδείας ίδρυσε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο, πρωτοποριακό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της σχολικής κοινότητας  -  εκπαιδευτικούς,  μαθητές, γονείς - να χειριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύοντας τη συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών και σχολείων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συστάθηκε το «Δίκτυο Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα».

Σκοπός του η ενίσχυση παιδιών και εφήβων μέσω της υποστήριξης των ενδιάμεσων στόχων που είναι οι Διευθυντές σχολείων , οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές».

Εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, για τη συμμετοχή του στο Δίκτυο, μίλησε η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Κοτάκου και η  διευθύντρια Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου, κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, οι οποίες υποστήριξε ότι θα πράξουν τα μέγιστα για να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του Παρατηρητηρίου.

Εκ μέρους του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, ο κοινωνιολόγος κ. Χρήστος Πιτσίλκας, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: « Η σχολική βία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο όμως σήμερα καλούμαστε να το «ξαναδιαβάσουμε» και να το αντιμετωπίσουμε, κάτω από τα νέα ψυχολογικά δεδομένα και υπό τις  νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία μας. Το Κέντρο υλοποιεί δράσεις για το σχολικό εκφοβισμό και έχει παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις στα σχολεία, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα…».

Επίσης

Η κ. Ντέλιου,  εκπροσωπώντας τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υποστήριξε τη σημαντικότητα αυτής της συνεργασίας επισημαίνοντας παράλληλα ότι  «…οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης των περιστατικών σχολικής βίας, θα πρέπει να στηρίζονται στη διακριτικότητα».

Αναλυτικότερα για τις δράσεις και τη λειτουργία του εν λόγω Δικτύου Πρόληψης, μίλησε η κ. Κατερίνα Κόσσσυβα , η οποία όσο αφορά στους στόχους του , ανάφερε τους εξής: « Η ενημέρωση για τη λειτουργία του Δικτύου/ Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Η ανάληψη προληπτικών δράσεων για την ενδυνάμωση και την ψυχική ανθεκτικότητα σε ενδοσχολικό και τοπικό επίπεδο

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εξειδικευμένης επιμόρφωσης για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού. Η παροχή οδηγιών για τη διαχείριση συμβάντων στη σχολική κοινότητα. Η ανάδειξη «καλών πρακτικών» πρόληψης και η διάχυσή τους».

Η κ. Κόσσυβα όσο φορά στο Παρατηρητήριο Πρόληψης, τόνισε ότι: «

«Εχει ως αποστολή τη μέριμνα για την πρόνοια και την ασφάλεια όλων των μελών της σχολικής κοινότητας απέναντι στη σχολική βία και στον εκφοβισμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass