Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ

Λάρισα, έχουμε και παράπονα...

* ΤΙ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΟ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ * ΕΞΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ “E” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2014 1:11 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:05
 
 
Του Κώστα Γκιάστα
Δώδεκα χιλιάδες κόσμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι ένας σημαντικός αριθμός για μια επαρχιακή πόλη που ο πληθυσμός της κυμαίνεται περίπου στις 200.000 κατοίκων. Εξίσου σημαντική εκτός από την παρουσία τους είναι και η άποψη που σχηματίζουν και μεταφέρουν για τη Λάρισα όταν την αφήνουν για να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Οι φοιτητές των ΤΕΙ Λάρισας αποτελούν ένα σεβαστό κομμάτι για την τοπική οικονομία και με γνώμονα αυτό η «Ε» προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό τους. Επισκέπτεται το ΤΕΙ και καταγράφει τι είναι αυτό που τους ενοχλεί στην πόλη αλλά και τι τους αρέσει. Σημειώνει την άποψή τους για τη συγκοινωνία αλλά και την ακρίβεια στα σπίτια, στα τρόφιμα, στην έξοδό τους. Βλέπει πώς υπολογίζουν τα 60 λεπτά του λεωφορείου αλλά και πώς αντιδρούν στις τιμές από τα... σουβλάκια (που γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικά). «Τσεκάρει» ποια είναι η τοποθέτησή τους για τους Λαρισαίους και πώς τους χαρακτηρίζουν, ενώ τους αφήνει να επιλέξουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της περιοχής. Τέλος τους βάζει να απαντήσουν αν θα έμεναν στην πόλη για δουλειά μετά τις σπουδές τους. Οι απαντήσεις ποικίλλουν.
Ας δούμε με λίγα λόγια πώς μας βλέπουν οι... άλλοι και ας κοιτάξουμε με μια διαφορετική ματιά τη Λάρισα. Ας κρίνουν οι 20άρηδες από τις άλλες πόλεις.
ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΓΥΡΟΙ
Η Παναγιώτα Δασκαλάκη άφησε πριν από τρία χρόνια την Αθήνα για τη σχολή της Λογιστικής στη Λάρισα. Αρχικά μιλώντας για τη συγκοινωνία είπε: «Χρησιμοποιώ το λεωφορείο και είναι ικανοποιητικό. Οι τιμές έπεσαν από 80 λεπτά στα 60 και είναι θετικό σημείο. Επίσης καλό είναι πως σε ειδοποιεί το μηχάνημα πότε έρχεται το μέσο».
Για τις τιμές «Είναι λίγα τα φτηνά μαγαζιά γιατί πιστεύω πως είναι και λιγότερες οι επιλογές σε σχέση με την πόλη μου. Το σουβλάκι (σ.σ. εννοεί το γύρο) είναι ακριβό. Στα άλλα προϊόντα είχα κάνει έρευνα αγοράς από τότε που ήρθα και βρήκα φτηνά και τα επιλέγω. Σπίτι έχω βρει φτηνό και είναι και καλό».
Για τις σχέσεις της με τους Λαρισαίους αλλά και τα πλεονεκτήματα: «Έχω συνηθίσει αλλιώς, επειδή είμαι από Αθήνα. Δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις. Έχω ακούσει και πως στη Λάρισα έχουν περισσότερα λεφτά και είναι κάπως πιο στημένοι. Το στυλ των ανθρώπων τους κάνει πιο απόμακρους για εμάς.
...Πλεονέκτημα το γεγονός πως είναι όλα κοντά. Μειονέκτημα οι τιμές στους γύρους». Για το αν εξετάζει το γεγονός να μείνει στη Λάρισα: «Όχι με τίποτα. Έχω συνηθίσει αλλιώς. Πιο πολλές επιλογές στη διασκέδαση για μένα είναι σημαντικό».
Η ΥΓΡΑΣΙΑ, Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Ο Γιώργος Δέλλας ήρθε από τη Βόνιτσα στη Λάρισα πριν από 3 χρόνια. Χρησιμοποιεί το αστικό και «είμαι πολύ ικανοποιημένος. Τα 60 λεπτά είναι καλά για έναν φοιτητή» και συνεχίζει «όσον αφορά τώρα στα σπίτια όμως περίμενα στο κέντρο να είναι πιο φτηνές οι τιμές. Γενικά όμως μπορεί να βρεις σπίτια φτηνά και καλά».
«Για το φαγητό έχω βρει κάποια καλά μαγαζιά και βολεύομαι», ενώ για τις σχέσεις με ντόπιους «Δεν ξέρω πολλούς ντόπιους αλλά όσους γνωρίζω είναι καλοί. Από την αρχή μου φάνηκαν πολύ ευγενικοί» και συνεχίζει πάντα με θετικό κλίμα «Πλεονέκτημα της Λάρισας είναι το ότι έχει πολύ πράσινο. Πολλές πλατείες και καλό κόσμο. Μειονέκτημα η κίνηση ειδικά τις Τετάρτες γίνεται χαμός. Αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί. Επίσης το κλίμα έχει πολλή υγρασία».
Όσον αφορά στη διασκέδαση «όσο έβγαινα καλά ήταν».
ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ
Έφυγε από τη μακρινή Καλαμάτα πριν από μια τετραετία. Ο Βασίλης Κουκούτσης σπουδάζει ηλεκτρολόγος στη θεσσαλική πρωτεύουσα και κινείται «αποκλειστικά με το αστικό. Έχω την τύχη να μένω κοντά στις στάσεις και αυτό με διευκολύνει. Σε γενικές γραμμές ναι είμαι ικανοποιημένος από τις μετακινήσεις μου», ενώ για τις τιμές της πόλης «Η τιμή του σπιτιού είναι διαπραγματεύσιμη. Πλέον όπως έχει γίνει η κατάσταση στην Ελλάδα το ίδιο ισχύει και για εδώ. Στα προϊόντα τώρα η Λάρισα έχει περισσότερα από την Καλαμάτα και οι τιμές είναι σχεδόν οι ίδιες ίσως και λίγο καλύτερες εδώ».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τους ντόπιους «είναι καλές και πιστεύω πως δένονται με... τσίπουρο και γίνονται καλύτερες».
Αν και του λείπει η θάλασσα λόγω καταγωγής βολεύεται με τη διασκέδαση: «Έχει απ’ όλα. Είναι λίγο ακριβά αλλά αν βγεις με παρέα τα καταφέρνεις. Δύο φορές την εβδομάδα περίπου βγαίνουμε. Μπορεί όμως και καμία».
ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η... ΚΡΥΑΔΑ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Από τη Φλώρινα ήρθε η Σταυρούλα Κ. για να σπουδάσει στη Λάρισα. Με εμπειρία τριών ετών αναφέρει για την κίνηση των λεωφορείων: «Προσωπικά παίρνω το 12 και η συχνότητα είναι χάλια. Περνάει κάθε μια ώρα και δεν βολεύει σχεδόν κανέναν. Αν έχεις εργαστήριο και πρέπει να είσαι 8 στο μάθημα το λεωφορείο φτάνει στις 8.15 και παίρνεις και απουσία. Όταν είναι να φύγω περιμένω παραπάνω για να έρθει το λεωφορείο. Η τιμή του είναι καλή πλέον, αλλά τα δρομολόγια είναι μεγάλα. Σε κάνει ολόκληρο κύκλο χωρίς λόγο».
Σχετικά με τις τιμές των σπιτιών αναφέρει: «Όταν πρωτοήρθα έπιασα ένα σπίτι 34 τ.μ. μου ζήτησαν 250 ευρώ που είναι εξωφρενικά τεράστια η τιμή του. Αν σε αυτά βάλεις θέρμανση και κοινόχρηστα τότε καταλαβαίνεις τι γίνεται. Και δουλειά να θέλουμε να βρούμε δεν γίνεται. Σου λέει ο άλλος είσαι φοιτητής δεν σε θέλω γιατί τα Χριστούγεννα και το Πάσχα θέλουμε να επιστρέψουμε και εμείς για λίγο στις οικογένειές μας».
Όσον αφορά στις σχέσεις με τους Λαρισαίους: «Γενικά δεν είναι ζεστοί άνθρωποι. Όχι ότι δεν είναι φιλόξενοι αλλά δεν είναι ζεστοί. Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα ρωτούσα κάποιους προορισμούς και δεν μου απαντούσαν».
Περί πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων: «Πλεονέκτημα είναι πως έχει πολλές επιλογές. Δεν ξεμένεις. Επίσης όλες οι αποστάσεις είναι κοντινές. Δεν χρειάζεσαι αστικό. Το μειονέκτημα είναι πως το αστικό τελειώνει νωρίς. 11 παρά τέταρτο είναι πολύ νωρίς».
Ενώ την έκπληξη τη φυλάει για το τέλος: «Ναι θα έμενα στη Λάρισα αν έβρισκα δουλειά. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μου εδώ. Άλλωστε η πόλη που σπουδάζεις είναι πιο εύκολο να σου προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση».
ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Εδώ και πέντε χρόνια ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζει στη Λάρισα, καθώς σπουδάζει μηχανολόγος. Αν και έλκει την καταγωγή του από την Τρίπολη μεγάλωσε στην Αθήνα. Για τη μετακίνησή του παλιότερα έπαιρνε αστικό αλλά τώρα «κινούμαι με ποδήλατο. Αυτό γιατί ήταν ακριβά τα εισιτήρια. 25 ευρώ το μήνα είναι πολλά για ένα φοιτητή» και συνεχίζει για τις τιμές «Η Λάρισα έχει φτηνά σπίτια αλλά γενικά στην Ελλάδα έχουν πέσει οι τιμές. Στο φαγητό τώρα θεωρώ πως η πόλη δεν έχει καλή ποιότητα στα γυράδικα. Επίσης είναι πολύ ακριβό το σουβλάκι (σ.σ. εννοεί τον γύρο σε πίτα). 1.80 στοιχίζει στην Αθήνα και 2 ευρώ μάξιμουμ στα πολύ φιρμάτα μαγαζιά. Εδώ είναι πανάκριβα».
Μιλώντας για Λαρισαίους τονίζει «Οι άνθρωποι είναι λίγο της εικόνας εδώ» και ολοκληρώνει «Θα έμενα για έναν χρόνο ακόμα μετά τις σπουδές ναι. Όχι παραπάνω».
Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ
Μηχανολόγος και ο Άγγελος Τασούλας από τα όμορφα Γιάννενα τα οποία έχει αφήσει εδώ και πέντε χρόνια για τις σπουδές του και τη Λάρισα. Μετακινείται και αυτός πλέον με ποδήλατο για «λόγους άσκησης αλλά και οικονομίας πλέον. Όλα παίζουν ρόλο με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί σε όλες τις οικογένειες».
Μιλώντας για τις τιμές λέει πως «στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φτηνότερα από τα Γιάννενα», ενώ για τις σχέσεις του με τους ντόπιους αναφέρει «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Φαίνεται πως παίζει ρόλο το γεγονός πως προέρχομαι και εγώ από την περιφέρεια».
Για το πλεονέκτημα της Λάρισας «όλα βρίσκονται κοντά στο κέντρο. Αυτό είναι μεγάλη πολυτέλεια για όλους εμάς τους φοιτητές» αλλά για το μειονέκτημα «Το βαρύ κλίμα. Η υγρασία σε κάνει να σηκώνεσαι κουρασμένος. Θέλεις καφέ και δίωρο για να συνέλθεις» όπως και να έχει πάντως «ναι θα έμενα στη Λάρισα για δουλειά, δεν έχω κανένα πρόβλημα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass