Ομιλία για την αρχαία Μελιβοία

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2014 21:51 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:14

Για την αρχαία Μελίβοια  και το Κάστρο Βελίκας, θα μιλήσει την  Τετάρτη 19 Μαρτίου,  στις 19.30, η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δρ. Σταυρούλα Σδρόλια,  στην αίθουσα Ι του κτηρίου Δελμούζου, (2ος όροφος) του παραλιακού συγκροτήματος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ( ΙΑΚΑ)  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η κ. Σδρόλια αναφέρει για τις αποκαλύψεις των ανασκαφών στην αρχαία Μελιβοία: «Σε χαμηλό λόφο στα βόρεια του παραλιακού οικισμού της Βελίκας του Δήμου Αγιάς αποκαλύφθηκε τμήμα οχυρωμένου οικισμού του 6ου αιώνα μ.Χ. Ο οικισμός απλώνεται σε έκταση 21 στρεμμάτων και περιβάλλεται από ισχυρό τείχος, που σώζεται σε ικανό ύψος, ενώ στα νότια στηρίζεται επάνω σε αρχαίο, που αποδίδεται στη γνωστή πόλη των Μαγνήτων Μελίβοια.

Τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά (πύργοι, πύλες, κλίμακες) παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ιστορία της οχυρωματικής, ενώ το πλήθος των κτιρίων και των ευρημάτων που ήλθαν στο φως στο εσωτερικό του δείχνουν έναν οργανωμένο οικισμό που διατηρούσε επαφές με σημαντικά κέντρα του Αιγαίου.

Το ανατολικό και το νότιο σκέλος των τειχών αναδείχθηκαν πρόσφατα από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας νέος αρχαιολογικός χώρος, που αν και σχετικά άγνωστος, συγκεντρώνει ήδη το έντονο ενδιαφέρον του κοινού. Ένα από τα σημαντικά κτίρια, μάλιστα, είναι η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική που άρχισε να αποκαλύπτεται στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού, αντικείμενο κοινού ερευνητικού προγράμματος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass