Ανοιξε δίαυλος συνεργασίας εκπαίδευσης και αρχαιολογίας

Δημοσίευση: 10 Απρ 2014 22:46 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:52

Για πρώτη φορά, Εκπαίδευση και Εφορείες Αρχαιοτήτων στη Λάρισα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν από κοινού να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετάδοσης της γνώσης του τοπικού πολιτισμού στις νεότερες γενιές. Ειδικότερα  θεμελίωσαν μια σημαντική βάση συνεργασίας, οι …καρποί της οποίας, θα έχει έχουν αμφίδρομο όφελος.

Θα αναδειχθεί η δυναμική των Εφορειών και ο πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρνουν στην επιφάνεια, ενώ η Εκπαίδευση θα δώσει …τα φώτα της γνώσης στους μαθητές των σχολείων, για την ιστορία τους, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με αυτή.

Ειδικότερα , στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας,  οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας, πραγματοποίησαν ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του νέου Θεματικού Δίκτυου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, με φορέα – ιδρυτή τη Διεύθυνση Π.Ε. Λάρισας, με θέμα: «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του».

Παρουσιάστηκαν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της περιοχής μας, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ένταξής τους σε πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές, καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματα των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ σχολείου και μνημείων, η ημερίδα έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα τοπικής ιστορίας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τη σύνδεσή τους με τα γνωστικά πεδία του σχολείου και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους αρμόδιους για την προστασία των αρχαιοτήτων φορείς.    

Την έναρξή της, έκανε η διευθύντρια πτης ΙΕ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ανθή Μπάτζιου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Τα τελευταία χρόνια, σε όλο το νομό έχουν πραγματοποιηθεί από τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων πολλά έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την εκπαίδευση, έτσι ώστε αφ'ενός να υπάρξει αλληλοενημέρωση για τις δράσεις, αφ'ετέρου να διερευνηθούν οι πιθανές δράσεις συνέργειας και προώθησης του στόχου της ημερίδας. Η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η προϋπόθεση για τη διασπορά της πληροφορίας και την ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των βαθμίδων ώστε να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να χαρούν τα μνημεία και τον μοναδικό ελληνικό πολιτισμό».

Αντίστοιχα η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Λάρισας κ. Κωσταντίνα Χατζημίχου, αναφορικά με την ημερίδα τόνισε ότι «ενισχύεται ο διάλογος σχολείου -φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ομιλητές ήταν οι εξής κ.κ.: Αντώνης Σμυρναίος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ανθή Μπάτζιου - Ευσταθίου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Σταυρούλα Σδρόλια, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Στέλλα Κατακούτα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Άννα Γιαλούρη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Σακελλαρίου Βασίλειος, Δ/ντης Π.Ε. Λάρισας, ο Κων. Οικονόμου εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Ελασσόνας  και η Κωσταντίνα Χατζημίχου, Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας .

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass