Επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2014 21:12 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:59

 

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο Adapt2Change, στις εγκαταστάσεις του επικεφαλής εταίρου «ΤΕΙ Θεσσαλίας», με συντονιστή τον Αναπληρωτή  Καθηγητή Δενδροκομίας Αλέξανδρο Παπαχατζή, επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη το ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+  του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Adapt2Change, Adapt agricultural production to climate change and limited water supply».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα πρωτότυπα θερμοκήπια και θερμοκηπιακά υποσυστήματα που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν καθώς και συζήτηση σχετικά με την τεχνική και οικονομική προόδου του έργου.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους όλους τους εταίρους του έργου, στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία  καθώς πιστοποιήθηκε η λειτουργία των πρωτοτύπων θερμοκηπίων και των καινοτόμων υποσυστημάτων τους.

Το Πρόγραμμα LIFE+ αποτελεί ένα από τα βασικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ με προτεραιότητα σε θέματα περιβάλλοντος, καινοτομίας και ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και χρηματοδοτείται το έργο Adapt2change  «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους», Adapt agricultural production to climate change and limited water supply, LIFE 09 ENV/GR/000296”, με ακρωνύμιο Adapt2Change, έχοντας πρωταρχικό ρόλο την προώθηση γεωργικών τεχνολογιών και πολιτικών που σέβονται το περιβάλλον με βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να επιδειχθεί η ικανότητα προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων. Εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση, βασιζόμενη στη λειτουργία πρωτοτύπων θερμοκηπίων με αβαθή γεωθερμική ενέργεια και στην ελαχιστοποίηση της ζήτησης του νερού στο γεωργικό τομέα και την μείωση της ενεργειακής ζήτησης με ταυτόχρονη απομάκρυνση της ρύπανσης από τη γεωργία. Παρέχει επίσης στους ενδιαφερόμενους τα απαραίτητα μέσα για αντιμετώπιση της έλλειψης νερού με τρόπο βιώσιμο, εξασφαλίζοντας την γεωργική παραγωγή.

Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι το ΤΕΙ Θεσσαλίας (πρώην Λάρισας), το οποίο πλαισιώνεται από το ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου και το Κ.Ε.Κ. «Ευρωπληροφόρηση», ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να προσχωρήσει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος, που διευθύνει ο καθηγητής Κων/νος Κίττας καθώς και η ICON Group σχετική στα συστήματα γεωθερμίας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.576.548 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους της ΕΕ. Η διάρκεια του είναι 4 χρόνια από 01/09/2010 έως 31/08/2014 με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass