Γνωριμία με την Κάρλα για το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2014 10:42 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:18

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

Ακόμη μια εξαιρετική εμπειρία ήταν για τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης Ελασσόνας η πρόσφατη επίσκεψη τους στη λίμνη Κάρλα και στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια και στο Φορέα
Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Έχοντας δίπλα τους τη διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου κ. Βασιλική Σταύρου, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους γονείς τους οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά τον υγρότοπο της Κάρλας και τους ταμιευτήρες νερού, βλέποντας την έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων (…περίπου 40.000), όπου θα απλώνεται η λίμνη μετά την ανασύσταση της.

Ακόμη, ενημερώθηκαν «από πρώτο χέρι» για ό,τι προσπάθειες γίνονται για την ανασύσταση της λίμνης και θαύμασαν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την ανακατασκευασμένη βάρκα της Κάρλας, το ομοίωμα της λιμναίας καλύβας, το φωτογραφικό αρχειακό υλικό για τη λίμνη Κάρλα, τη συλλογή αντικειμένων –εργαλείων, το πλούσιο αρχειακό υλικό(…λεμβολόγια, άδειες αλιείας, έγγραφα), τις μακέτες της λίμνης(…πριν την αποξήρανση και πως πρόκειται να είναι μετά τη διαμόρφωση) και το τμήμα Φυσικής Ιστορίας με το ξεχωριστό υλικό για τα ψάρια και τα πουλιά της λίμνης.

Σε κινηματογραφική οθόνη, οι Ελασσονίτες μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους παρακολούθησαν οπτικό υλικό με θέμα τη λίμνη Κάρλα. Στο τμήμα της Μυθολογίας και ιστορίας, γνώρισαν τον προϊστορικό οικισμό της Παλιόσκαλας και «ταξίδεψαν» στους μυθικούς κόσμους του Απόλλωνα και του Ασκληπιού και βέβαια έμαθαν το θρύλο του στοιχειού της λίμνης, του ΗΤΑΥΡΟΥ.

Σίγουρα, η συγκεκριμένη επίσκεψη στην Κάρλα έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον και τη φύση και να καταλάβουν τι σημαίνει σωστή διαχείριση και φροντίδα των ανθρώπων στη φύση. 

Χαρακτηριστική και χρήσιμη είναι η ενημέρωση που «κατέθεσαν» στην «Ε» οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης, μετά την πρόσφατη εξόρμηση τους στη λίμνη Κάρλα: «Ήταν μια επίσκεψη που συνδύασε το όμορφο φυσικό τοπίο της Κάρλας με τις αλλαγές που υπάρχουν στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Οι μαθητές μας είδαν τα πουλιά που επέστρεψαν μετά από τόσα χρόνια στη λίμνη Κάρλα και το καταχάρηκαν. Όπως μας ενημέρωσαν εκεί, η γενικότερη εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική και ο υγρότοπος θα αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο. Τον χειμώνα του 1964, λίγο πριν αποξηρανθεί η λίμνη Κάρλα, είχαν καταμετρηθεί πάνω από 430.000 υδρόβια πουλιά, αριθμός εξαιρετικά σημαντικός για την πανίδα της περιοχής, ενώ ακόμα παλιότερα ο αριθμός τους έφτανε και το ένα εκατομμύριο. Οι επιστήμονες της Ορνιθολογικής που επισκέφτηκαν πρόσφατα την περιοχή βρέθηκαν μπροστά σε πλημμυρισμένες εκτάσεις με εκατοντάδες αγελάδες και χιλιάδες πουλιά. Συνολικά, καταμετρήθηκαν 130 είδη πουλιών, ενώ μόνο οι ερωδιοί ξεπερνούν πια τα 1.000 ζευγάρια και μάλιστα από 7 διαφορετικά είδη. Οι ερωδιοί έχουν στήσει 6 αποικίες σε διάφορα σημεία γύρω από τη λίμνη, με τη μεγαλύτερη να αριθμεί 560 ζεύγη. Στους καλαμώνες και στις νησίδες φωλιάζουν ακόμη 570 ζευγάρια καλαμοκανάδες, 40 ζεύγη αβοκέτες, 60 ζεύγη σκουφοβουτηχτάρια και πάνω από 200 ζευγάρια πάπιες από 7 διαφορετικά είδη. Σημαντική είναι η αναπαραγωγή της ψαλιδόπαπιας και του μαυροβουτηχταριού, ενώ σαΐνια, κραυγαετοί, αετογερακίνες, φιδαετοί, κιρκινέζια και πελαργοί επισκέπτονται καθημερινά τον ταμιευτήρα για να βρουν τροφή. Η Κάρλα ήταν ιστορικά από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της κεντρικής Ελλάδας με πολύ φαγητό για τα πουλιά, λόγω των άφθονων λιβαδιών και των πολλών ψαριών. Η περιοχή έγινε ξανά τόπος τεράστιας σημασίας για τα πουλιά, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού κάποιοι από τους αναπαραγόμενους πληθυσμούς ξεπερνούν το 1% του ευρωπαϊκού, όπως ο καλαμοκανάς που φτάνει στο 3% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φύση στην Κάρλα ξύπνησε, δηλώνει παρούσα και παλεύει για να ξαναφέρει πουλιά και οικοσυστήματα στον χώρο που τους ανήκει δικαιωματικά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass