ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αρχές Ιουλίου οι βαθμοί… λόγω εκλογών!

* «Απολύτως ανακριβείς» οι πληροφορίες για «κακές» επιδόσεις στην Έκθεση σημειώνουν εκπαιδευτικοί στην «Ε»

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2014 22:23 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:24

Υπομονή μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να πληροφορηθούν τις επιδόσεις τους, μετά την δεκαήμερη φέτος, καθυστέρηση στην έναρξη των εξετάσεων λόγω εκλογών.

Από την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, αναμένεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας η οποία θα ορίζει τις προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών δελτίων, μέσω των οποίων οι υποψήφιοι των πανελλαδικών θα δηλώσουν τις σχολές της προτίμησής τους.

Μια διαδικασία «εξίσου σοβαρή» με τις εξετάσεις και στην οποία «θα πρέπει με προσοχή να ασχοληθούν οι υποψήφιοι», αψηφώντας τις επιπόλαιες εκτιμήσεις για τη διακύμανση τις βάσεων, όπως σημειώνει μιλώντας στην «Ε», ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.

Υποψήφιοι, που ενώ καλά – καλά δεν είχαν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές, «βομβαρδίστηκαν» με δημοσιεύματα που μεταξύ άλλων ήθελαν «ο ένας στους δυο να έχει γράψει στην Έκθεση κάτω από τη βάση». Πληροφορίες «απολύτως ανακριβείς» όπως τις χαρακτήρισαν εκπαιδευτικοί μιλώντας στην «Ε» προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση των γραπτών της Έκθεσης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις επιδόσεις».

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους, γενικών λυκείων και της Ομάδας Β’ των ΕΠΑΛ, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, σε αντίθεση με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) οι οποίοι θα διαγωνίζονται μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Για τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων οι πανελλαδικές θα συνεχισθούν με τα Ειδικά μαθήματα και ειδικότερα με αυτό των Αγγλικών, το Σάββατο 21 Ιουνίου στο 4ο Λύκειο Λάρισας ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα οι εξετάσεις θα γίνουν σε εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 26 Ιουνίου ολοκληρώνονται και οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

ΒΑΘΜΟΙ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν φέτος με 10ήμερη καθυστέρηση, σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω των εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο.

Πέρυσι οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 17 Μαΐου και φέτος στις 28 Μαΐου, εξέλιξη που σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών θα «μεταφέρει» την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Ιουλίου, από τις 26 Ιουνίου που ανακοινώθηκαν πέρυσι. Όταν πέρυσι, τέτοια περίοδο, τα Βαθμολογικά Κέντρα είχαν ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας την α΄ φάση των βαθμολογιών.

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να “αδιαφορήσουν” για τις βάσεις και να επικεντρωθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού» τονίζει στην «Ε» ο κ. Στρατηγάκης προσθέτοντας ότι «είναι αποπροσανατολιστικό να σκέφτεται κάποιος υποψήφιος το, που θα κυμανθούν οι βάσεις και να μην εξετάζει το πως θα επιλέξει τις σχολές κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού».

Με δεδομένο ότι τυχόν λανθασμένες επιλογές δεν μπορούν να διορθωθούν στην πορεία αλλά κυρίως, η επιλογή της σχολής εισαγωγής, είναι αυτή που θα συνοδεύει τον νέο φοιτητή για όλη του τη ζωή. Συνεπώς η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή διαδικασία και το δελτίο πρέπει να συμπληρωθεί με προσοχή.

Σε ότι αφορά τώρα ως προς τις επιλογές σχολών και δη εκείνες που «εξασφαλίζουν» επαγγελματική αποκατάσταση, οι ειδικοί σημειώνουν πως «δεν υπάρχει» απάντηση σε αυτό το ερώτημα, με αφορμή και τη ριζική ανατροπή δεδομένων που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Σημειώνοντας ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα, πως το 2009, για να εισαγόταν κάποιος στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (δασκάλων) θα έπρεπε να διέθετε βαθμούς που τον κατέτασσαν στους «αριστούχους των αριστούχων». Λίγα χρόνια αργότερα, σήμερα, οι ίδιοι ως απόφοιτοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας καθώς δεν γίνονται πλέον μόνιμοι διορισμοί δασκάλων ή τουλάχιστον δεν γίνονται μαζικοί διορισμοί δασκάλων.

Ίδιος με πέρυσι θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, που θα δεχθούν τελικά εισακτέους, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη, πόσοι θα είναι οι εισακτέοι στη Σχολή Αστυφυλάκων στην ΕΛ.ΑΣ. σε αντίθεση με τη Σχολή Αξιωματικών.

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ - ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποσαφηνίσει επίσης, πως θα ισχύει τελικά (σε τι ποσοστό επί των γενικών θέσεων) η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα για «ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια» όπως είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος με την ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων, τον περασμένο Μάρτιο .

Από φέτος λοιπόν καταργούνται οι ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) μετά την ένταξη των θέσεων εισακτέων στις γενικές θέσεις μέσω ελεύθερων μετεγγραφών. Δηλαδή σε άλλη πόλη θα επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους οι υποψήφιοι και σε άλλη πόλη θα φοιτούν, θέμα που απομένει να αποσαφηνισθεί με την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Το θέμα είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των διοικήσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς στην πραγματικότητα, ειδικά στα πανεπιστήμια του κέντρου, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο πραγματικός αριθμός των εισακτέων. Το μέτρο ελήφθη με το σκεπτικό της οικονομικής ανακούφισης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και γενικότερα όλων όσοι «πληρούν κοινωνικά κριτήρια».

Με βάση ωστόσο την οικονομική κρίση παρουσιάζει ενδιαφέρον η καταγραφή όσων πραγματικά εγγραφούν και φοιτήσουν στις σχολές που εισήχθησαν με δεδομένο ότι οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που η Σχολή εδρεύει σε άλλη πόλη.

Να σημειωθεί επίσης πως, από πέρυσι για πρώτη φορά, καταγράφεται ένα μικρό ποσοστό μαθητών που «αρνείται» να συμμετάσχει στις εξετάσεις, είτε επειδή γνωρίζουν προκαταβολικά πως δεν έχουν την (οικονομική) δυνατότητα να σπουδάσουν, είτε επειδή λανθασμένα εκτιμούν ότι «δεν έχει κανένα νόημα η απόκτηση πτυχίου» με αφορμή και την αύξηση της ανεργίας ειδικά στους νέους.

Σημειώνεται πως ο γενικός αριθμός των εισακτέων παρουσιάζει φέτος αύξηση κατά 20% (70.305 φέτος από 69.398 πέρυσι) αλλά εκτιμάται ότι η αύξηση των θέσεων, παρότι μειώθηκαν τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μετά την εφαρμογή του «σχεδίου Αθηνά», θα αποδειχθεί πλασματική.

ΕΚΘΕΣΗ

Σε ότι αφορά τέλος τις επιδόσεις των υποψηφίων, ειδικά για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση) να επαναληφθεί ότι επειδή συνεχίζεται η βαθμολόγηση των γραπτών, δεν υπάρχει ακόμη ασφαλής εκτίμηση για τις επιδόσεις. Από τα γραπτά πάντως που είχαν διορθωθεί, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, προέκυπτε πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν ευσταθούν», όπως τόνιζαν εκπαιδευτικοί στην «Ε» και πως οι επιδόσεις κινούνται, σε γενικές γραμμές στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass