ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Νόμος – «σφαγή» για την επαγγελματική -τεχνική εκπαίδευση

* Καταργούνται ειδικότητες εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να απειλούνται επαγγελματικά - τεχνικά λύκεια και σχολές

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2013 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:30
Της Λένας Κισσάβου
Χιλιάδες μαθητές θα μείνουν χωρίς καθηγητές ειδικότητας στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, στον νομό Λάρισας, από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014), ενώ σχολεία απειλούνται να υπολειτουργήσουν ή να μην έχουν ρόλο λειτουργίας τους, όταν πλέον δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικό δυναμικό να διδάξει τα τμήματα ειδικοτήτων τους.
Κι άλλο λάδι στη φωτιά, που έχει ανάψει στην εκπαίδευση, ήρθε να ρίξει η απόφαση της κατάργησης 46 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών από τις 110 που υπήρχαν, συνολικά έως σήμερα, και συνεπώς στην κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν.
Ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων που καταργούνται, αφορά στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ενώ παράλληλα καταργούνται οι ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών, που διδάσκονται σε τμήματα των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Η είδηση, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, με τους εκπαιδευτικούς να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας χθες κατάληψη στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους, στον «νόμο σφαγή της παιδείας», όπως τον χαρακτήρισαν.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία πολλών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στο νομό Λάρισας, που περιλαμβάνουν τμήματα καταργηθεισών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι μεταξύ αυτών που θίγονται είναι το 7ο ΕΠΑΛ, η 2η ΕΠΑΣ, το 4ο ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ Ελασσόνας, Τυρνάβου κ.α.
«Ο κύβος ερρίφθη. Ο υπουργός αποφάσισε να κλείσει τα επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια, απολύοντας 2.500 εκπαιδευτικούς και στέλνοντας χιλιάδες μαθητές στα ιδιωτικά ΙΕΚ και σχολές. Είναι φανερό πλέον ότι καταργεί τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ενισχύει την ιδιωτική, εξοντώνοντας οικονομικά τους γονείς των παιδιών... Αυτή η απόφαση κατάργησης ουσιαστικά της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ισοδυναμεί με πόλεμο...», τόνισαν.
Πάνω από χίλιοι μαθητές θα βρεθούν χωρίς καθηγητές ειδικοτήτων στα τμήματά τους, στο νομό Λάρισας σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, από τη νέα σχολική χρονιά, ανάφερε η κ. Κλαίρη Καψαχάτη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, καθώς στο σύνολό τους, στο νομό Λάρισας, 70 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων καταργούνται.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Σε ψήφισμά τους καταθέτουν τα εξής: «Κυβέρνηση και Τρόικα φέρνουν στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο σφαγής των Δημοσίων Υπαλλήλων. Προωθούν 12,5 χιλιάδες διαθεσιμότητες και 4 χιλιάδες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Ανάμεσά τους 3,5 χιλιάδες εκπαιδευτικοί και πάνω από 3 χιλιάδες σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες. Μάλιστα, ετοιμάζονται να πετάξουν στον δρόμο χωρίς κανένα εισόδημα, χωρίς καμία μέριμνα 1.500 εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες, αδυνατούν να μπουν στην τάξη και μέχρι τώρα εργάζονταν αποτελεσματικά σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Όπως πέταξαν στον δρόμο και χιλιάδες αναπληρωτές, όπως ετοιμάζονται να πετάξουν στον δρόμο τους φύλακες, τις καθαρίστριες, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του σχολείου.
Με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, με την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών κατασκευάζουν χιλιάδες πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς.
Η ΕΛΜΕ Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα καλούν τα σωματεία να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, να συντονίσουν την πάλη τους με συνδικάτα του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Να οργανώσουν τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε κάθε Δήμο, σε κάθε Υπουργείο. Να ενημερώσουν τους γονείς και τους μαθητές για τον χαρακτήρα και τον στόχο των νέων μέτρων
-Καμιά απόλυση-Καμία διαθεσιμότητα
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.
-Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια. Δημόσια Κοινωνική, καθολική ασφάλιση για όλους.
-Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες μας.
-Να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική».
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, τα τμήματα των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, που μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς ειδικότητας, είναι: Βοηθών νοσηλευτών, βρεφονηπιοκόμων, βοηθών ιατρικών εργαστηρίων, βοηθών φυσικοθεραπευτών, κομμωτικής τέχνης, αισθητικής τέχνης, βοηθών οδοντοτεχνιτών, αργυροχρυσοχοΐας, σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, γραφικών τεχνών κ.ά.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass