ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η φημολογία «κλείνει» τα ΕΠΑΛ

* «Ακήρυχτος πόλεμος» εκπαιδευτικών για το ποιο σχολείο θα κάνει περισσότερες εγγραφές με σκοπό τη διατήρηση οργανικών θέσεων

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:25
Τη φημολογία που θέλει να «κλείνουν» τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) και μαθητές να προτρέπονται «να μην εγγραφούν» σε αυτά καθώς «υποβαθμίσθηκαν» , την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των εγγραφών νέων μαθητών, καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα, διευθύνσεις και καθηγητές των ΕΠΑΛ του νομού.
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το περασμένο καλοκαίρι, να καταργήσει 50 ειδικότητες από τις πλέον μαζικές σε ό,τι αφορά το μαθητικό δυναμικό και να θέσει παράλληλα σε διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, προκάλεσε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την τεχνική εκπαίδευση, που συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας ως ο «φτωχός συγγενής» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ερχόμενη Τρίτη, μια ημέρα δηλαδή πριν ανοίξουν τα σχολεία για το νέο σχολικό έτος, ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, το οποίο καθιερώνει ένα πιο δύσκολο εξεταστικό πλέγμα για το γενικό λύκειο, εξέλιξη που όπως συνέβη και με την μεταρρύθμιση Αρσένη σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, εκτιμάται ότι θα στρέψει ικανό αριθμό μαθητών στα ΕΠΑΛ.
Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβλέψει ακόμη πώς θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις μαθητών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, ούτε τι θα απογίνουν οι μαθητές που γράφηκαν στην Α’ τάξη των εν λόγω ειδικοτήτων (νοσηλευτική, κομματική κ.α.) τον περασμένο Ιούνιο.
Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ενίσχυσε την φημολογία για το μέλλον των ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα, διευθύνσεις σχολείων να υποχρεωθούν στην έκδοση ανακοινώσεων όπως έπραξε χθες το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου το οποίο τονίζει πως «πληροφορούμε το κοινό ότι οποιαδήποτε φήμη περί κατάργησης του ΕΠΑΛ Τυρνάβου είναι ανυπόστατη και εξυπηρετεί σκοπιμότητες».
Προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης, να εντάξει δηλαδή και την εκπαίδευση στο πρόγραμμα κινητικότητας (διαθεσιμότητας) του προσωπικού, απόφαση που όξυνε την ανασφάλεια των εκπαιδευτικών γύρω από τις εργασιακές τους σχέσεις με αποτέλεσμα να ανησυχούν για τις οργανικές τους θέσεις. Αγωνία που μεταξύ άλλων ενίσχυσε και έναν «ακήρυχτο πόλεμο» μεταξύ διαφόρων κλάδων και βαθμίδων εκπαιδευτικών, που προσβλέπουν σε ικανό αριθμό μαθητών στα σχολεία τους προκειμένου να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις.
Αποφάσεις και φημολογία που εν τέλει, υποτιμούν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνική εκπαίδευση.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Από τα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού λοιπόν, αποσαφηνίζεται πως οι εγγραφές νέων μαθητών συνεχίζονται κανονικά μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, καλούν γονείς και μαθητές να μην επηρεασθούν από τη φημολογία και να απευθυνθούν παράλληλα στο ΕΠΑΛ της επιλογής τους για να ενημερωθούν για τους τομείς και τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από τις 11 του μηνός.
Υπενθυμίζοντας επίσης, ότι το νέο σχέδιο νόμου που κατατίθεται προς ψήφιση τις προσεχείς ημέρες, προβλέπει ότι στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ χορηγείται: Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) και Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3. Προβλέπεται επίσης ότι όποιος μαθητής επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην Τάξη Μαθητείας (4ο έτος) τότε λαμβάνει το πτυχίο επίπεδου 4.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους και σε ειδικό ποσοστό θέσεων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ, εκ των οποίων, δύο είναι μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass