Τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής για την διαθεσιμότητα Κάππα

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2013 21:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:15

Με αφορμή το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο τέθηκε ο καθηγητής Ακτινοφυσικής της Ιατρικής Λάρισας Κώστας Κάππας η συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ψήφισμά της αναφέρει τα εξής:

«Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι ο Καθηγητής κ. Κάππας παραπέμφθηκε για «παράβαση καθήκοντος» ως εισηγητής για θέση συμβασιούχου διδάσκοντα Π.Δ. 407/80 και, παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας.

Η υπόθεση αφορά την εισήγηση για εκλογή υποψήφιου συμβασιούχου διδάσκοντα με το Π.Δ.407/80. Το καθήκον του εισηγητή συνίσταται στην επιστημονική αξιολόγηση των ακαδημαϊκών προσόντων των υποψηφίων και στην σύνταξη σχετικής πρότασης-εισήγησης κατάταξης των υποψηφίων, καθήκον το οποίο ο κ. Κάππας εκπλήρωσε με άψογο τρόπο.

Η τεκμηριωμένη σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια εισήγηση κατατέθηκε στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος η οποία και αποφάσισε αρμοδίως. Προφανώς την τελική ευθύνη εκλογής υποψηφίων έχει η Γ.Σ. του Τμήματος και όχι ο εισηγητής!

Ειδικότερα σχετικά με το απολύτως απαράδεκτο αιτιολογικό ότι «ο εισηγητής δεν έλεγξε το πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης υποψηφίου», επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Παν/μιου Θεσσαλίας για το Ακαδ. Έτος 2006-2007 για τις θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων, προκύπτει ότι ο εισηγητής ουδέποτε αξιολογεί τυπικά–μη επιστημονικά δικαιολογητικά όπως το Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης «Τύπου Α», αφού αυτά κατατίθενται μόνο από τους επιλεγέντες υποψηφίους, σε μεταγενέστερο χρόνο της αρχικής αξιολόγησης, όπως ρητώς αναφέρεται στους όρους της προκήρυξης.

Με ιδιαίτερη έκπληξη αλλά και δικαιολογημένη αγανάκτηση  πληροφορηθήκαμε ότι με την από  23/9/2013 απόφαση, ο Υπουργός Παιδείας διαπίστωσε ότι ο κ. Κάππας οφείλει να απέχει από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στις πρυτανικές αρχές στις 7/10/2013 οι οποίες και έθεσαν τον συνάδελφο σε αργία στις 8/10/2013 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Δυσάρεστη έκπληξη επίσης αποτέλεσε το γεγονός ότι παρότι οι πρυτανικές αρχές προέβησαν άμεσα στις εκ του νόμου απαραίτητες πειθαρχικές διαδικασίες και διέταξαν την διενέργεια ΕΔΕ, το κατατεθειμένο (Αρ. Εμπ. Πρωτ. 312/13-9-2013) πόρισμα αυτής δεν κοινοποιήθηκε αρμοδίως εφόσον δεν συγκαταλέγεται στα έγγραφα της υπουργικής απόφασης.

Θεωρούμε απαράδεκτη, άδικη και απολύτως ατεκμηρίωτη, τόσο την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, όσο και την υπουργική απόφαση με την οποία τίθεται σε αργία ο κ. Κάππας εφόσον: α) ποινικοποιείται η κρίση καθηγητή για επιστημονικά προσόντα, β) κατηγορείται ο ίδιος για πλημμελή (ή και καθόλου) έλεγχο εγγράφων τα οποία σύμφωνα με την προκήρυξη δεν φτάνουν ποτέ σε αυτόν, γ) δεν τηρούνται οι εκ του νόμου επιβεβλημένες πειθαρχικές διαδικασίες και δ) θίγεται η διοικητική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου.

Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τέτοιου είδους δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις συνιστούν νομικό προηγούμενο με άμεσο κίνδυνο την άσκηση ηθικού εκβιασμού σε εισηγητές και αξιολογητές, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό την ακαδημαϊκή ελευθερία, και την ελευθερία λόγου του πολίτη όπως τεκμαίρεται στα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος.

Η Γ.Σ. του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος του Π.Θ. αποφάσισε ομόφωνα:  Να αναζητήσει νομικές ευθύνες τόσο για την ηθική και επαγγελματική βλάβη που υπέστη ο διεθνώς καταξιωμένος συνάδελφος κ. Κάππας όσο και για το ηθικό και δεοντολογικό πλήγμα που υπέστη το Τμήμα Ιατρικής από αυτές τις απαράδεκτες και πρόδηλα παράνομες διοικητικές αποφάσεις.

Να ζητήσει από τον Πρύτανη του Π.Θ. να πράξει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ανάκλησης της απόφασης από το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που έχει καθώς και την εγκύκλιο Μανιτάκη για ανάλογη περίπτωση μέλους ΔΕΠ και Δ/κου Διευθυντή στο ΑΠΘ που ουδέποτε τέθηκαν σε αργία.

Να ζητήσει από τον Πρύτανη του Π.Θ. να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει άμεσα το πόρισμα της ΕΔΕ. Να ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας όλη την σχετική αλληλογραφία βάσει της οποίας ενημερώθηκε και προέβη στην σχετική απόφαση.

Να συντονίσει μαζί με την ΠΟΣΔΕΠ ενέργειες ενημέρωσης τόσο της ηγεσίας του υπουργείου όσο και της κοινωνίας. Να ζητήσει από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής την σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για το θέμα αυτό, στην οποία η παρουσία του Πρύτανη πρέπει να θεωρείται δεδομένη» καταλήγει το ψήφισμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass