ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στην ευθεία των πανελλαδικών 3.009 Λαρισαίοι

* Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος για τα λύκεια

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 23:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55
Στην ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων, ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή που ολοκληρώθηκαν για φέτος τα μαθήματα στα λύκεια, εισήλθαν 3.009 Λαρισαίοι μαθητές γενικών και επαγγελματικών λυκείων.
Βέβαια μέχρι προχθές, ο προγραμματισμός των υποψηφίων κυλούσε ομαλά όμως η κατάσταση απειλείται με ανατροπή και τους μαθητές να κινδυνεύουν να βρεθούν στη δίνη της αντιπαράθεσης μεταξύ εκπαιδευτικών και υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας θέλοντας προφανώς να εκμεταλλευθεί την περίοδο των διακοπών, ζήτησε το μεσημέρι της Παρασκευής από τους διευθυντές λυκείων να καταγράψουν το ωράριο των καθηγητών υπολογίζοντας την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως, ανάβοντας φωτιές στους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.
Η ΟΛΜΕ καλεί τώρα το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφαση προειδοποιώντας για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις με κινήσεις καθηγητών και ΕΛΜΕ να επιχειρούν από αύριο Μεγάλη Δευτέρα τη σύγκληση συνελεύσεων. Αν η πρόταση της ΟΛΜΕ υιοθετηθεί τότε οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, πέρα από την κούραση της χρονιάς και το άγχος τους, απειλούνται από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, αφού «επικοινωνιακά» οι πανελλαδικές θα αξιοποιηθούν και από τις δυο πλευρές.
Μαθήματα λοιπόν στα λύκεια δεν θα γίνουν ξανά καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν από τις διακοπές του Πάσχα τη Δευτέρα 13 Μαΐου, την Τρίτη 14 Μαΐου θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων προκειμένου να εκδώσουν πρόγραμμα εξετάσεων, την Τετάρτη 15 Μαΐου εορτάζει ο πολιούχος Λάρισας Αγ. Αχίλλειος και, 2.352 Λαρισαίοι απόφοιτοι γενικών λυκείων και της Ομάδας Β’ των ΕΠΑΛ Λάρισας θα διαγωνισθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου στη Νεοελληνική Γλώσσα (γενικής παιδείας) ενώ άλλοι 657 απόφοιτοι της Ομάδας Α’ των ΕΠΑΛ Λάρισας θα διαγωνισθούν την Τρίτη 21 Μαΐου επίσης στη Νεοελληνική Γλώσσα.
Η αλήθεια είναι ωστόσο πως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων (με τη μέθοδο της διατήρησης απουσιών για τα τελευταίες ημέρες της σχολικής χρονιάς) από τις 20 Μαρτίου έχει εγκαταλείψει τις σχολικές αίθουσες και προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις στα φροντιστήρια. Ένα απαράδεκτο φαινόμενο που ενώ επαναλαμβάνεται χρόνια, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων την απαξίωση του δημοσίου σχολείου και τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα, ουδέποτε απασχόλησε στα σοβαρά την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας.
Η οικονομική κρίση ωστόσο δημιουργεί νέα δεδομένα στις φετινές πανελλαδικές καθώς αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων που θα μετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου λυκείου. Συγκεκριμένα από 132 πέρυσι, φέτος αυξήθηκαν σε 167 οι Λαρισαίοι μαθητές που δεν δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους σπουδάσουν είτε γιατί εκτιμούν πως οι σπουδές δεν έχουν νόημα με αφορμή και τη δραματική αύξηση της ανεργίας των νέων παρότι διαθέτουν τίτλους σπουδών (μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες κ.λπ.).
Ενδεικτικό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι και οι αιτήσεις που κατέθεσαν πρόσφατα άλλοι 120 Λαρισαίοι πρωτοετείς φοιτητές για «μεταφορά θέσης» σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ΤΕΙ κοντά στον τόπο κατοικίας τους, σύμφωνα με τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Οι υποψήφιοι λοιπόν κορυφώνουν την προετοιμασία τους αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το μηχανογραφικό δελτίο (σ.σ. η προθεσμία υποβολής του θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Ιουνίου) και έτσι όπως αυτό θα μεταβληθεί από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».
Στις φετινές πανελλαδικές θα συμμετάσχουν 2.338 απόφοιτοι γενικών λυκείων του νομού εκ των οποίων οι 1.980 είναι τελειόφοιτοι (μαθητές της Γ’ τάξης). Μόνο 14 μαθητές της Ομάδας Β’ των ΕΠΑΛ του νομού θα διαγωνισθούν για μια θέση στα πανεπιστήμια ενώ άλλοι 657 απόφοιτοι της Ομάδας Α’ των ΕΠΑΛ του νομού θα διαγωνισθούν για μια θέση στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές Σχολές.
Σημειώνεται πως 651 Λαρισαίοι υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις για τα ΤΕΦΑΑ (γυμναστές) ενώ άλλοι 968 δήλωσαν συμμετοχή για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Ο αριθμός των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις προαναφερόμενες σχολές που προσφέρουν άμεση επαγγελματική κατάσταση είναι ιδιαίτερα υψηλός (ένας στους δυο) προδικάζοντας την πορεία των βάσεων εισαγωγής με δεδομένη τη μείωση των θέσεων ενώ θεωρείται πολύ πιθανό από την επόμενη σχολική χρονιά, οι Στρατιωτικές Σχολές να μην δεχθούν εισακτέους. Τέλος συμμετοχή στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών δήλωσαν 387 απόφοιτοι γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ του νομού.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία, στα εξεταστικά κέντρα του νομού δεν υπήρξε μείωσή τους και η μόνη μεταβολή αφορά στους μαθητές του Λυκείου Γόννων που φέτος θα εξετασθούν στο Λύκειο Μακρυχωρίου. Επίσης όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος στη Λάρισα θα λειτουργήσει ένα βαθμολογικό κέντρο.
ΚΩΔΙΚΟΣ
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προχθές παράταση της προθεσμίας για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).
Ολοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.
Για τη διευκόλυνση λοιπόν των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, διακόπηκε προσωρινά από χθες Σάββατο έως και τις 31 Μαΐου λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass