«Ήλιος ο Ηλιάτορας» από το 1ο γυμνάσιο Φαρσάλων

Δημοσίευση: 20 Απρ 2015 21:56 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:15

 

 

ΦΑΡΣΑΛΑ  (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

To A΄ Γυμνάσιο Φαρσάλων διοργανώνει τη μουσική παράσταση «ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» όπου όλες οι τέχνες μουσική χορός ποίηση και θέατρο συναντώνται και συνομιλούν το Σάββατο 25 Απριλίου και ώρα 8:30μμ στο πολιτιστικό κέντρο των Φαρσάλων.

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Όταν οι τέχνες συναντώνται και συνομιλούν» θα παρουσιάσουν μία παράσταση η όποια  αποτελείται από  δύο μέρη: Στο α΄ μέρος θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη και Γ. Ρίτσου ενώ στο β΄ μέρος θα αποδώσουν θεατρικά το ποίημα του Οδ. Ελύτη «ο Ήλιος ο Ηλιάτορας».

Ειδικότερα ο Ήλιος σύμβολο φωτός και δικαιοσύνης κατέχει κεντρική και κυρίαρχη θέση στην ποίηση  του Οδ. Ελύτη που άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως «ηλιοπότης».

«Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» είναι ένα λυρικό ποίημα το οποίο φανερώνει την αγάπη του ποιητή για την Ελλάδα. Είναι ένας ελληνικός λαμπερός και φωτεινός ήλιος που βοηθά τους ανθρώπους να λύνουν τα προβλήματά τους με χαρά και αισιοδοξία. Η δομή του έργου είναι θεατρική καθώς συμμετέχουν ο ήλιος αφηγητής, ο χορός των γυναικών, οι άνεμοι και το κορίτσι.

Τα ομιλούντα αυτά πρόσωπα προσδίδουν ύψιστη δραματικότητα στο ποίημα.

Στην αρχή του έργου, ο Ήλιος, σύµβολο δικαιοσύνης, ελπίδας και αισιοδοξίας, απευθυνόµενος στην ελληνική φύση, περιγράφει το τοπίο της Ελλάδας, και δηλώνει την αγάπη του γι αυτόν τον τόπο.         

Ο χορός των γυναικών, αποκρίνεται πως η χώρα αυτή δεν είναι όπως τη νοµίζουν πολλοί, αλλά µια φτωχή και βασανισμένη γη που τα παιδιά της τα στέλνουν κάθε τόσο να σκοτωθούν στον πόλεµο.

Ο ήλιος ζητά αµέσως από τους τέσσερις ανέµους να τρέξουν πάνω στη γη και να διαπιστώσουν αν όλα αυτά είναι αλήθεια. Οι δε, άνεμοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα πραγματικά είναι µια χώρα πίκρας, αλλά ταυτόχρονα και µια χώρα παραδεισένιας ομορφιάς.

Στον επίλογό του ο Ελύτης παρουσιάζει με αλληγορικό τρόπο την Ελλάδα σαν ένα βαπόρι ένα «τρελοβάπορο» που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και την ιστορία. Το ταξίδι του βαποριού αρχίζει παράδοξα: ταξιδεύει στα βουνά και όχι στη θάλασσα και ρίχνει άγκυρα στα δέντρα και όχι στα λιμάνια εκφράζοντας έτσι τον αντιφατικό χαρακτήρα του ελληνικού τοπίου και της ελληνική κοινωνιάς.

Η πορεία του τρελοβάπορου δεν ήταν εύκολη και ο ποιητής  εκφράζει το θαυμασμό του για το καράβι – Ελλάδα, που αν και πέρασε τόσες φουρτούνες δεν βούλιαξε! Πέρασε κατακλυσμούς άλλαξε καπετάνιους και όμως επιβίωσε!

Το μεγαλόπνοο αυτό έργο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη καταφέρνει να δείξει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνά καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της η Ελλάδα, υπάρχει πάντα για αυτή ο «Ήλιος ο Ηλιάτορας» που δίνει την ελπίδα και δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο στους Έλληνες, οι οποίοι με τη δύναμη και το κουράγιο τους καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν όλες τις αντιξοότητες και να βαδίζουν αισιόδοξα και νικηφόρα για το μέλλον.

Επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης είναι ο κ. Κ. Τασιόκας καθηγητής του Α΄ Γυμνασίου νυν συνταξιούχος ο οποίος θα αφιερώσει τραγούδια των κορυφαίων ποιητών μας.

Αντί εισιτηρίου γίνονται δεκτά τρόφιμα για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου

Οι συμμετέχοντες της παράστασης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες για την υλοποίησή της κ. Μαλιάγκα Βαγία και Κουτσιμάνη Τατιάνα ευχαριστούν πολύ τον κ. Ξανθόπουλο για την κατασκευή των σκηνικών .  

Το Β΄ μέρος της παράστασης το θεατρικό τμήμα του «Ήλιου του Ηλιάτορα» θα παρουσιαστεί και στο φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου στο Μουσικό σχολείο Λάρισας .

                                                                                                                                 

                                                                         

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass