ΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Ανέβηκε επίπεδο η κατάρτιση στα ΙΕΚ

* Εντάχθηκε φέτος και πέμπτο εξάμηνο για πρακτική άσκηση

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2015 1:44
Ο διευθυντής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, κ. Βαγγέλης Αθανασιάδης Ο διευθυντής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, κ. Βαγγέλης Αθανασιάδης

Της Λένας Κισσάβου

Ένα σκαλί πιο πάνω, ανέβηκε επίπεδο η κατάρτιση νέων στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), με τους καταρτιζόμενους να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώτερη πιστοποίηση προσόντων, επιπέδου 5 αντί 4 που ίσχυε μέχρι και πέρυσι.

Το νέο στοιχείο που αναβαθμίζει τα ΙΕΚ, είναι η ένταξη και πέμπτου εξαμήνου, για πρακτική άσκηση ή αλλιώς μαθητεία, για το οποίο μας ενημέρωσε ο διευθυντής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας κ. Βαγγέλης Αθανασιάδης, εξηγώντας: «Μέσω της πρακτικής άσκησης ή της μαθητείας, οι καταρτιζόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία, σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κάθε ασκούμενος πραγματοποιεί την πρακτική του άσκηση σε τμήματα των φορέων απασχόλησης, αντίστοιχα με την ειδικότητά του, με την εποπτεία υπεύθυνου του φορέα ειδικότητας αντίστοιχης με το αντικείμενο κατάρτισής του, χωρίς να καταλαμβάνει θέση εργασίας».

Πρόκειται για εξάμηνη πρακτική, σε χώρους εργασίας, μας σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης και συμπληρώνει πως: «Είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δύναται να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου εξαμήνου φοίτησης και η περίοδος πρέπει να είναι συνεχόμενη ή και τμηματική χωρίς όμως να υπερβαίνει χρονικά το ένα ημερολογιακό έτος.

Αναλυτικότερα η έναρξη της πρακτικής άσκησης γίνεται την πρώτη και δέκατη πέμπτη ημέρα κάθε μήνα. Όταν πραγματοποιείται συνεχόμενα (δίμηνο) η εγγραφή στο 5ο εξάμηνο γίνεται ταυτόχρονα με την έναρξή της.

Το ωράριο καθορίζεται στις έξι έως οκτώ ώρες ημερησίως, πρωί ή απόγευμα, ποτέ όμως νύχτα (5 ημέρες εβδομαδιαίως), και πραγματοποιείται με ευθύνη των υπευθύνων των φορέων απασχόλησης και με την εποπτεία των Ι.Ε.Κ. Οι ασκούμενοι δεν πρέπει να απασχολούνται την Κυριακή και τις επίσημες αργίες.

Η πρακτική άσκηση μπορεί να διακοπεί με πρωτοβουλία του ασκούμενου ή του φορέα απασχόλησης, βάσει τεκμηρίωσης.

Επίσης, ο ασκούμενος δύναται να αλλάξει εργοδότη, εφόσον συντρέχει τεκμηριωμένος σοβαρότατος λόγος».

Η πρακτική πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της έδρας του Ι.Ε.Κ. φοίτησης, αλλά και

σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά για ειδικότητες σχετικές με τον τομέα του τουρισμού. Οι ασκούμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ από το ΙΕΚ, μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας, με ποσοστό 1% επί του ετήσιου τεκμαρτού ημερομισθίου της δωδέκατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη «κάθε καταρτιζόμενος που επιθυμεί να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση υποβάλλει αίτηση - δήλωση στο I.E.Κ., με την οποία δηλώνει την υπηρεσία ή την επιχείρηση που τον έχει αποδεχθεί για άσκηση. Ταυτόχρονα, υποβάλλει βεβαίωση, με την οποία ο εργοδότης βεβαιώνει ότι αποδέχεται τον καταρτιζόμενο για πρακτική άσκηση διάρκειας 960 ωρών, δηλώνει με σαφήνεια την έναρξη και λήξη της περιόδου της, περιγράφει το αντικείμενο εργασίας της επιχείρησης και το αντικείμενο της απασχόλησης του καταρτιζόμενου, καθώς και ότι αποδέχεται την εποπτεία του έργου της πρακτικής άσκησης».

Κάθε ασκούμενος τηρεί βιβλίο πρακτικής άσκησης, όπου αναγράφονται από τον ίδιο κατά εβδομάδα οι εργασίες με τις οποίες ασχολήθηκε, καθώς και συνοπτική περιγραφή των καθηκόντων που του ανατέθηκαν στον χώρο εργασίας.

Η εποπτεία, ο συντονισμός, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης πραγματοποιούνται με ευθύνη του διευθυντή του I.E.Κ. ή άλλου οριζόμενου από αυτόν προσώπου ως Συντονιστή ή/και Επόπτη Πρακτικής Άσκησης (κατά προτεραιότητα σχετικής ειδικότητας με την ειδικότητα των ασκούμενων, εφόσον υπάρχει).

Οι επόπτες είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της παρουσίας του ασκούμενου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του ασκούμενου, τον επιτόπιο έλεγχο της επιχείρησης και την τήρηση ατομικού φακέλου πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου. Πραγματοποιούν επισκέψεις στους χώρους πρακτικής, χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση, προκειμένου να ελέγξουν την παρουσία του ασκούμενου, εάν το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης είναι σύμφωνο με τα δηλωθέντα, το περιβάλλον εργασίας, κ.λπ.

To I.E.Κ. τηρεί Ατομικό Φάκελο Πρακτικής Άσκησης για κάθε υποψήφιο.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει ακόμη οτι: «Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια, στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου πρακτικής άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης.

Οι σπουδαστές των I.E.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, προσμετρούνται αυτά στο χρόνο της Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

Στις περιπτώσεις απαλλαγής από την πρακτική ή προσμέτρησης ημερομισθίων στο συνολικό χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωσή της, ο καταρτιζόμενος υποβάλλει στο ΙΕΚ που φοιτά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) Υπεύθυνη Δήλωση (είτε για απαλλαγή από την Πρακτική Άσκηση λόγω πραγματοποίησης συναφούς με την ειδικότητα κατάρτισης εργασίας 120 ή και περισσότερων ημερομισθίων είτε για προσμέτρηση 40 και άνω ημερομισθίων εργασίας συναφούς με την ειδικότητα κατάρτισης στο συνολικό χρόνο της Πρακτικής Άσκησης).

2) Βεβαίωση εργοδότη που να προσδιορίζει: τη σχέση εργασίας, τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης, το σύνολο των ημερών εργασίας, την ειδικότητα και το αντικείμενο ή τα αντικείμενα απασχόλησης του εργαζόμενου.

3) Βεβαίωση Ι.Κ.Α. που να προκύπτει ο εργοδότης, το σύνολο των δηλωμένων ημερών απασχόλησης και η σχετική ειδικότητα εργαζόμενου,

4) Σύμβαση εργασίας (προαιρετικά).

5) Ε 3 Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης στον ΟΑΕΔ (πρόγραμμα Εργάνη). Για περιπτώσεις πριν την εφαρμογή του προγράμματος Εργάνη, σύμβαση με απόδειξη αναγγελίας από τον ΟΑΕΔ (προαιρετικά)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass