ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «βαλίτσα» του φοιτητή

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2015 8:17

 

Οι βάσεις των σχολών ανακοινώθηκαν και το άγχος της αναμονής τελείωσε. Η φοιτητική ζωή ξεκινά, μακριά από την οικογενειακή εστία, σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε μια καινούργια πόλη, με νέους φίλους, νέα στέκια και δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η «βαλίτσα του φοιτητή», εκτός από τον απαραίτητο ρουχισμό, θα πρέπει να περιλαμβάνει και όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια, που θα του εξασφαλίσουν μια ομαλή προσαρμογή.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει ο κάθε νέος φοιτητής είναι να αναζητήσει στο διαδίκτυο το τμήμα που έχει επιτύχει. Αφού ενημερωθεί για το πρόγραμμα σπουδών στην ηλεκτρονική σελίδα του τμήματος, θα πρέπει να αναζητήσει στοιχεία για το μέρος, όπου θα ζει τα επόμενα χρόνια. Αν για παράδειγμα βρεθεί να σπουδάζει σε μία ορεινή πόλη της βόρειας Ελλάδας, πρέπει να λάβει υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, να πάρει μαζί του τα κατάλληλα ρούχα και κυρίως να βρει ένα σπίτι με καλή μόνωση και ένα οικονομικό τρόπο θέρμανσης. Στα site των περισσότερων πανεπιστημίων μπορεί κανείς να βρει δεκάδες πληροφορίες για την πόλη που επισκέπτεται, από τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς μέχρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η αναζήτηση σπιτιού, μπορεί να ξεκινήσει από τις αγγελίες των τοπικών εφημερίδων αλλά και ηλεκτρονικών ιστοσελίδων. Φυσικά η επιτόπια έρευνα και ο εντοπισμός ενοικιαστηρίων στις περιοχές που μας ενδιαφέρουν, αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους εξεύρεσης στέγης. Τα βασικά που πρέπει να προσέξει κάποιος, είναι ότι το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται είτε κοντά στη σχολή, είτε κοντά στο κέντρο και να υπάρχει κάποια στάση λεωφορείου ή αλλού μέσου μεταφοράς σε κοντινό σημείο, ώστε να εξυπηρετείται άμεσα.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ίσως το πιο σημαντικό, που συνήθως το ανακαλύπτουμε στο τέλος κάποιας ουράς στην οποία έχουμε περάσει μια ολόκληρη ημέρα, είναι να έχουμε μαζί μας όλα τα πιστοποιητικά, επίσημα έγγραφα και ότι άλλο πιθανότατα να ζητηθεί από το πανεπιστήμιο, δημόσιους φορείς, κ.ά. Ακόμα και για την τοποθέτηση γραμμής τηλεφώνου και ιντερνέτ στο σπίτι, ή τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας ζητηθούν πολλά περισσότερα από την ταυτότητα, όπως ΑΦΜ, εκκαθαριστικό κ.α. Όσα περισσότερα επίσημα έγγραφα έχει μαζί του ο φοιτητής στην πόλη που θα σπουδάσει , τόσες λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αναγκαστεί ο γονιός να πηγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι στο ΕΛΤΑ, για να τα στείλει.

…ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ

Αφότου ο φοιτητής ανακαλύψει το μέρος, βρει το σπίτι και επισκεφθεί τη σχολή, τότε μπορεί να αποφασίσει τι θα μεταφέρει από την πόλη του- γνωστή στους φοιτητές ως «πατρίδα»- στο νέο του σπιτικό. Πέρα από τη γενική επίπλωση, ένας φορητός υπολογιστής, είναι το πλέον ότι πιο χρήσιμο για έναν φοιτητή. Μέσω αυτού- και φυσικά με τη χρήση μιας σύνδεσης στο ίντερνετ- θα κάνει τις φοιτητικές εργασίες, θα αναζητήσει βιβλιογραφία θα πληροφορείται τις ανακοινώσεις των καθηγητών και της σχολής, θα σερφάρει και θα επικοινωνεί με φίλους και συμφοιτητές. Επίσης ο υπολογιστής λειτουργεί και σαν μέσο ψυχαγωγίας καθώς πολλοί φοιτητές προτιμούν κάποια βράδια να μένουν σπίτι παίζοντας κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή βλέποντας ταινίες. Για αυτό το λόγο μία επένδυση, όχι απαραίτητα μεγάλη, σε έναν υπολογιστή ανθεκτικό και με καλό επεξεργαστή, συνοδευόμενο από μια βάση ανεμιστήρα είναι μία καλή κίνηση.

Επειδή δεν γίνεται να τρέφεστε μόνο με delivery και σουβλάκια, κι επειδή τα ταπεράκια που στέλνει η μαμά, τελειώνουν σύντομα, ένας τσελεμεντές κρίνεται επίσης απαραίτητος. Διαφορετικά ζητήστε από τη μητέρα ή τη γιαγιά, να σας δείξουν πέντε απλές συνταγές τις οποίες θα μάθετε να εκτελείτε μόνοι σας. Για όσους δε αρνούνται να μαγειρέψουν, μια εύκολη, καλή και οικονομική λύση είναι το φαγητό στη φοιτητική εστία.

Γιάννης Παπαθανασίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass