Παρουσίαση ιατρικών μεταπτυχιακών εργασιών

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2015 18:37

 

 

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, από 9:00 έως 14:45, στην αίθουσα 4, στο νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο Λάρισας, θα γίνει η παρουσίαση των μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», του Ιατρικού Τμήματος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως ανακοινώθηκε: «Η οργάνωση και η δομή των εκπονούμενων μεταπτυχιακών εργασιών, στηρίχθηκε στις βασικές αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας ΠΦΥ αλλά και θέματα όπως η ποιότητα της ζωής, η φροντίδα ασθενών και φροντιστών ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αποτελέσματα δύο μελετών.

Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη δημιουργούνται δουλειές, όπως η διπλωματική εργασία με τίτλο «Φυματίωση: Η αρρώστια του ¨μεταμορφωμένου έρωτᨻ. Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η αναζήτηση της παρουσίας της φυματίωσης σε λογοτεχνικά κείμενα και ρεμπέτικα τραγούδια καθώς και η αναζήτηση της αλλαγής της μορφής του έρωτα μέσα από το μοτίβο της νόσου. Τα ρεμπέτικα τραγούδια, ως αυθεντικές λαϊκές καταγραφές, περιγράφουν την καθημερινότητα των ανθρώπων με αξιόπιστο τρόπο, για αυτό και αποτελούν ντοκουμέντα εποχής, ενώ κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τη νοσολογία της και δημιουργεί τη λογοτεχνία που την περιγράφει. Στα δεδομένα της μελέτης περιλαμβάνονται η αποδελτίωση των χωρίων και των στίχων από τέσσερα ελληνικά λογοτεχνήματα και σαράντα ρεμπέτικα τραγούδια. Διαπιστώθηκε ότι η φυματίωση και ο έρωτας, κυρίως με την αλλαγή στη μορφή του συναισθήματος μέσα από το βίωμα της ασθένειας, αποτελούν τη βασική θεματική πηγή.

Σκοπός της επόμενης μελέτης ήταν η διερεύνηση του κινδύνου εμφάνισης Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας κατά τον Ύπνο (ΣΑΑΥ) σε κατοίκους αγροτικής και ημιαστικής περιοχής της Ελασσόνας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 250 κάτοικοι της αγροτικής περιοχής και 150 κάτοικοι της ημιαστικής περιοχής που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, που εκτιμά τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΑΑΥ και ερωτηματολόγιο σχετικό με τις γνώσεις των συμμετεχόντων αναφορικά με το ΣΑΑΥ και τη μελέτη ύπνου. Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε σπιρομέτρηση και μέτρηση εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Το ποσοστό των κατοίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο για ΣΑΑΥ βρέθηκε να είναι αυξημένο σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά των δύο περιοχών. Ιδιαίτερη σημασία έχει το μεγάλο ποσοστό άγνοιας που παρατηρήθηκε στους κατοίκους αναφορικά με τη γνώση του συνδρόμου και με τη γνώση της μελέτης ύπνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το ΣΑΑΥ είναι ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας στον υπό μελέτη πληθυσμό και προκύπτει ότι απαιτείται η εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης σχετικά με το ΣΑΑΥ και τη διάγνωσή του». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass