*Διοργανώνονται από το Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού Lab και από τον ψυχολόγο Βασίλη Μανουλάκα

Μύθοι και αλήθειες για τις Σχολές Γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω»

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2015 7:51

Ως γονείς, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δύσκολες κι εύκολες καταστάσεις που αφορούν στα παιδιά μας, ενώ, παράλληλα, διαχειριζόμαστε και τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο ρόλος του γονέα δεν είναι πάντα απλός. Πολλές φορές θα στενοχωρηθούμε, θα θυμώσουμε, θα αγχωθούμε ή θα απογοητευθούμε, ενώ δεν θα γνωρίζουμε πάντα πώς να αντιμετωπίσουμε όλες εκείνες τις δυσκολίες που θα προκύπτουν.

Σε αυτή μας την προσπάθεια έρχεται να βοηθήσει η Σχολή Γονέων που διοργανώνεται μέσα από τη συνεργασία του κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού Lab και του ψυχολόγου Βασίλη Μανουλάκα. Κάποιοι γονείς έχουν ήδη λάβει μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ή ομιλίες, άλλοι εκπαιδεύονται μέσω διαδικτύου, βιβλίων η σημειώσεων, κι άλλοι, αν και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον ρόλο τους ως γονείς για διάφορους λόγους δεν το έχουν κάνει πράξη ακόμα. Πολλοί γονείς μιλώντας μεταξύ τους ή διαβάζοντας σε διάφορα μέσα αναπτύσσουν μία ιδέα για το τι είναι οι σχολές γονέων, η οποία δεν είναι απαραίτητα ακριβής, αλλά συχνά αποτελείται από διάφορους μύθους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι οι σχολές γονέων και τι πραγματεύεται το πρόγραμμα «Σκέφτομαι & Πράττω».

Μύθος: Για να είναι αποτελεσματικές οι σχολές γονέων, θα πρέπει να πάρουν μέρος και οι δύο γονείς.

Αλήθεια: Αν και το ιδανικό είναι όντως να λάβουν μέρος και οι δύο γονείς, αυτό σπάνια είναι εφικτό για διάφορους λόγους (π.χ. χρόνος, χρήματα). Αυτό που είναι σημαντικό είναι να λάβει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς μέρος στο πρόγραμμα, ενώ μετά μπορεί να μεταδώσει τις πληροφορίες και στον άλλο γονέα.

Μύθος: Η σχολή γονέων απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που έχουν σοβαρό ενδοοικογενειακό πρόβλημα.

Αλήθεια: Η σχολή γονέων απευθύνεται σε οποιονδήποτε γονέα που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του και το ρόλο του, να γνωρίσει καλύτερα το παιδί του, να κατανοήσει τις αντιδράσεις του και να μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και απέναντι στο παιδί, αλλά και απέναντι στην οικογένειά του.

Μύθος: Στις σχολές γονέων πρέπει να συζητάμε για τα προσωπικά μας προβλήματα.

Αλήθεια: Οι σχολές γονέων λειτουργούν καθαρά εκπαιδευτικά και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν προσωπικές πληροφορίες που κάποιος δεν θα ήθελε να αναφέρει. Ακόμα και στην περίπτωση, όμως, που κάποιος αναφέρει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία, τότε η ομάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το απόρρητο.

Μύθος: Πηγαίνοντας στη σχολή γονέων θα μπορέσω να λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχω με το παιδί μου αυτή την περίοδο.

Αλήθεια: Όπως προαναφέρθηκε, οι σχολές γονέων λειτουργούν καθαρά εκπαιδευτικά και δεν έχουν ως στόχο να επικεντρωθούν ή να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα του κάθε γονέα. Όμως, οι γονείς θα μπορούν να εφαρμόσουν όλες τις νέες μεθόδους και τεχνικές που θα μάθουν ώστε να διαχειρίζονται τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, υπάρχει χρόνος για όποιον θέλει να συζητήσει κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της ομάδας.

Μύθος: Στη σχολή γονέων απλά γίνονται κάποιες συζητήσεις χωρίς ουσία.

Αλήθεια: Στη συγκεκριμένη σχολή γονέων το πρόγραμμα είναι δομημένο με θεματολογία που μέσα από έρευνα έχει φανεί ότι καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες των γονέων, ενώ τους μαθαίνει συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές για την καλύτερη διαχείριση των καθημερινών δυσκολιών.

Μύθος: Τα δικά μου προβλήματα είναι μοναδικά και οι άλλοι δεν θα μπορέσουν να με βοηθήσουν.

Αλήθεια: Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σχολών γονέων αποτελεί η επαφή των γονέων μεταξύ τους μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, όπου μπορούν να διαπιστώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και να ακούσουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις.

Μύθος: Οι Σχολές Γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω» είναι σαν όλες τις άλλες Σχολές Γονέων.

Αλήθεια: Οι Σχολές Γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω»:

•             σχεδιάστηκαν ειδικά για τον ελληνικό πληθυσμό, έπειτα από μακροχρόνια διερεύνηση των προσδοκιών και των αναγκών των γονέων από τους ψυχολόγους Λευτέρη Κωνσταντινίδη MSc – PhD και Γιώτα Γκόγκα MSc,

•             είναι απλές, κατανοητές, πλήρως δομημένες κι έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πάρα πολλές ομάδες γονέων, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι γονείς (κατόπιν ποιοτικού ελέγχου),

•             αποτελούν το μοναδικό, προς το παρόν, επιστημονικά ελεγμένο ως προς την αποτελεσματικότητά του πρόγραμμα Σχολών Γονέων στην Ελλάδα,

•             εμπλουτίζουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και θωρακίζουν με επιπρόσθετες μεθόδους και τεχνικές τους γονείς,

•             όπως ακριβώς ισχύει και με τα επιτυχημένα προγράμματα ψυχολογικής εκπαίδευσης που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο, ακολουθούν τις αρχές και τις πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης,

•             διεξάγονται σε ένα κατάλληλο και ευχάριστο περιβάλλον με τρόπο που διατηρεί την εχεμύθεια και βοηθάει την επικοινωνία των γονέων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι Σχολές Γονέων "Σκέφτομαι & Πράττω" μπορούν να καλύψουν όλες τις βασικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει ένας γονέας. Το πρόγραμμα στη Λάρισα θα χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών (από 2 έως 12, από 10 έως 15 και για παιδιά που δίνουν πανελλήνιες). Η κάθε κατηγορία θα υλοποιείται σε ομάδες στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν από 4 έως 10 γονείς.

Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνήσει με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, Βασίλη Μανουλάκα, στο σταθερό τηλέφωνο 2411110429 ή στο κινητό 6944281037.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass