ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αναλφαβητισμός: Η ντροπή της εποχής μας

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2015 7:57

Ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας στο πλαίσιο του εορτασμού του μηνός Σεπτεμβρίου, ορισμένου από το Διεθνές Ρόταρυ, ως μήνα Βασικής εκπαίδευσης και καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού, πραγματοποίησε εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον κ. Βλούχο Ζ. Χρήστο φιλόλογο, ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου «Μόρφωσις», πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστών Λάρισας και αντιπρόσωπό τους στη σύσταση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Λάρισα σε συνεργασία με το Δήμο και εκπρόσωπο του νομού στην ΟΕΦΕ. Ο τίτλος της εξαίρετης ομιλίας ήταν : «Αναλφαβητισμός: Η ντροπή της εποχής μας». Αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η παιδεία είναι κριτήριο δημοκρατίας, γιατί αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση απόλαυσης δικαιωμάτων και ελευθεριών, ατομικής και συλλογικής προόδου, ύπαρξης της ίδιας της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην απόλυτη φτώχεια, αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας και υποαπασχόλησης, ενώ σε 48 αναπτυσσόμενες χώρες οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση. Σε 33 από αυτές ο αναλφαβητισμός αγγίζει το 77% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αναλφαβητισμός όμως δεν μαστίζει μόνο τον Τρίτο Κόσμο. Πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη τα υψηλά ποσοστά λειτουργικού αναλφαβητισμού προκαλούν προβληματισμό. Στην Ελλάδα, ειδικά, το ποσοστό του οργανικού αναλφαβητισμού ανέρχεται στο 6,8% του ενήλικου πληθυσμού, με θύματα κυρίως τσιγγάνους, παλιννοστούντες, μουσουλμάνους και μετανάστες, παιδιά γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών και φτωχών οικογενειών, ακόμη και σε μέρη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα των 1.265.168 πτυχιούχων ανώτατων σχολών (Απογραφή 2001), το 47,8% του πληθυσμού της είναι λειτουργικά αναλφάβητο. Οι αναλφάβητοι δεν μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να ασκήσουν το επάγγελμα που επιθυμούν και να σταδιοδρομήσουν, να συμμετάσχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να συμβάλουν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας τους, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να στηρίξουν τη δημοκρατία. Για την καταπολέμηση του φαινομένου απαιτείται η κατάργηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, ο τερματισμός των εξοπλιστικών δαπανών και των πολέμων, η εδραίωση της δημοκρατίας παντού στον κόσμο και ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός των κοινωνιών, η δραστηριοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας και των Διεθνών Οργανισμών, η γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από κάθε πολιτεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για τον αλφαβητισμό όλων. Επιλογικά, η ανθρωπότητα χρειάζεται μία έμπρακτη ανθρωποκεντρική πολιτική για να αντιμετωπιστεί, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, το πρόβλημα της αμάθειας. Ο σεβασμός στον άνθρωπο όπως είχε πει και ο Γ. Σεφέρης είναι το όπλο για να σκοτώσουμε τα “τέρατα” της εποχής μας».

Στο τέλος της βραδιάς ο Όμιλος βράβευσε τον κ. Βλούχο με τιμητική πλακέτα, για την επί 2 συνεχή χρόνια προσφορά του στον Όμιλο, δωρεάν προγύμνασης παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βοηθός Διοικητής του Ομίλου κ. Στέλιαρος Κώστας από τον Ροταριανό Όμιλο Βόλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass