ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ «EUSO 2016» ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΦΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μαθητές λυκείου απομόνωσαν φυτικό DNA

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2015 8:21

Ακολουθώντας πρωτόκολλα και τεχνικές της σύγχρονης μοριακής βιολογίας, μαθητές της Β΄ τάξης λυκείων του νομού Λάρισας, κατάφεραν να απομονώσουν και να παρατηρήσουν φυτικό DNA από ιστό μπανάνας.

Δεν πρόκειται βεβαίως για νέα ανακάλυψη, αλλά για εργαστηριακή άσκηση-πρόκληση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές των Λυκείων, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την «Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών-EUSO», που εδώ και έξι χρόνια, σε τοπικό επίπεδο, οργανώνει το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λάρισας.

Ο διαγωνισμός που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται από την Πανελλήνια Ένωση υπευθύνων ΕΚΦΕ, απευθύνεται σε μαθητές γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ, είναι πειραματικός και διεξάγεται σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση, σε τοπικό μαθητικό διαγωνισμό επιλέγονται δύο (ή τρεις ανάλογα με τη συμμετοχή) τριμελείς ομάδες μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στις 23-24 Ιανουαρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη.

Από την τελική φάση του διαγωνισμού θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών-EUSO 2016, που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 14 Μαΐου στο Tartu της Εσθονίας, με τη συμμετοχή 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον τοπικό διαγωνισμό συμμετείχαν δεκατέσσερις τριμελείς ομάδες μαθητών από τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο, 11ο, 12ο Λύκεια Λάρισας, 15ο Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Λάρισας, Εσπερινό Λύκειο Λάρισας και Λύκειο Μακρυχωρίου, οι οποίες συναντήθηκαν στον εργαστηριακό χώρο του 6ου Λυκείου Λάρισας και διαγωνίστηκαν σε πειραματικές ασκήσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Δημήτρης Νάκος, με υπομονή και επιμονή, με μια σειρά δράσεων όπως η παραπάνω

καταφέρνει να εμπλέκει όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς με το πείραμα αλλά και να συσπειρώνει τους εκπαιδευτικούς, μετατρέποντας το ΕΚΦΕ εκτός από χώρο επιμόρφωσης και σε σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και ανησυχιών, προβληματισμών σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες και την εκπαίδευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass