ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αγροτικό σχολείο στα Φάρσαλα

* Νέα αρχή με δεκαοκτώ παιδιά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2015 0:46

Της Λένας Κισσάβου

Εκπαιδευτική υποδομή στον αγροτικό τομέα, για τη μετάδοση γνώσεων στη νεότερη γενιά, απέκτησε ξανά φέτος ο δήμος Φαρσάλων, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια!

Σε έναν από τους σημαντικούς αγροτικούς δήμους του νομού Λάρισας, δημιουργήθηκε και πάλι μια σταθερή βάση αγροτικών σπουδών, για τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωπονία και δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους.

Ο λόγος για την επαναλειτουργία του τομέα γεωπονίας, με ειδικότητα φυτικής παραγωγής, στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Φαρσάλων, μετά από δεκαετή περίπου απουσία του από το ΕΠΑΛ, ο οποίος διαθέτει για τη διδασκαλία των μαθητών του, αξιόλογη υποδομή και ειδικότερα πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό και θερμοκηπιακή εγκατάσταση.

Σήμερα φοιτούν στον τομέα, δεκαοκτώ νέοι, στην Α’ και Β΄ τάξη λυκείου, οι οποίοι διδάσκονται από τρεις εκπαιδευτικούς, τον διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Κωνσταντίνο Πάνο, τον κ. Αστέριο Γκουντίκα και τον κ. Νίκο Σταφύλη.

«Η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσίαζε από το σχολείο, στερώντας τη δυνατότητα επιλογής σε μαθητές που επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα με τη φυτική παραγωγή», μας είπε ο κ. Σταφύλης και υποστηρίζοντας τη σημαντικότητα της λειτουργίας του, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά γενικότερα, αναφέρει: «Για όσους ευαγγελίζονται την περιβόητη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αυτή περνάει πρωτίστως, μέσα από μια αναβαθμισμένη και οργανωμένη τεχνικό-επαγγελματική εκπαίδευση, με κέντρο βάρους την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή αγαθών. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής θα γίνει μέσα από καταρτισμένους νέους ανθρώπους, απαλλαγμένους από παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Η επαγγελματική εκπαίδευση προετοιμάζει με τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εφόδια, ικανούς και υπεύθυνους επαγγελματίες, που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στον 21ο αιώνα.

Η προσπάθεια που καταβάλλει το σχολείο μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σθεναρή, όμως θα πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο και από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από την τοπική κοινωνία».

Για τις σπουδές στο εν λόγω τμήμα, ο κ. Σταφύλης, αναφέρει: «Οι μαθητές της συγκεκριμένης ειδικότητας αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής φυτικών προϊόντων. Αντικείμενό τους είναι η εκπαίδευση με στόχο τη γεωργική παραγωγή και τις δραστηριότητες που απορρέουν από αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται εργασίες καλλιέργειας, λαχανικών, φυτών μεγάλης καλλιέργειας, αμπέλου, αρωματικών φυτών, δενδρωδών καλλιεργειών ανθοκομικών, εργασίες λίπανσης, φυτοπροστασίας κ.α.

Ήδη στο θερμοκήπιο και στις δοκιμαστικές επιφάνειες του περιβάλλοντος χώρου, το τελευταίο δίμηνο έγινε δειγματοληπτική-πειραματική φύτευση και σπορά περίπου 80 ειδών φυτών και ποικιλιών, που αφορούν σε κηπευτικά, χειμερινά ψυχανθή, σιτηρά, ελαιούχα, χορτοδοτικά, κτηνοτροφικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά».

Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Φαρσάλων, βρίσκεται στην περιφερειακή οδό Φαρσάλων –Αθηνών και όπως αναφέρει ο διευθυντής «είναι το μοναδικό στην επαρχία μας που προσφέρει στους μαθητές τεχνική εκπαίδευση. Αποτελεί τον στυλοβάτη της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης σε επαρχιακό επίπεδο, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε ένα θολό επαγγελματικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης-σχεδιασμού για το μέλλον των νέων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass