ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΕ Ν. ΧΟΥΝΤΗ

Κόντρα κυβέρνησης-ΛΑΕ για τις αναπηρικές συντάξεις

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 0:08

ΑΘΗΝΑ

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Λαϊκής Ενότητας και του υπουργείου Εργασίας με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή για το ύψος των αναπηρικών συντάξεων.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, στην ερώτησή του προς τον Επίτροπο, επεσήμαινε ότι «ο εφαρμοστικός νόμος του 3ου Μνημονίου προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 25% της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99%, καθιερώνοντας έτσι την αναπηρική σύνταξη στα 270 ευρώ».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να μη μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις και αν η Κομισιόν θα εξέταζε θετικά τέτοιες προτάσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο κ. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, αφού υπενθυμίζει ότι, «όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης, οι θεσμοί 'είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων'…», «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας:

«Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει τέτοιου είδους εισηγήσεις (για ισοδύναμα μέτρα) σχετικά με το κατώτερο ύψος συντάξεων για τα άτομα με αναπηρία».

ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Απαντώντας, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί δεν αφορά στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, έχει δε προφανώς γραφτεί πριν από την αποστολή του προσχεδίου στους θεσμούς.

«Η απάντηση του Επιτρόπου όχι απλώς δεν 'ξεμπροστιάζει' το Υπουργείο Εργασίας, όπως γράφουν τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, αλλά δείχνει ξεκάθαρα τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η μεταρρύθμιση και εφαρμόζονταν όπως είχαν οι προβλέψεις του μνημονίου.

» Η πρόταση της κυβέρνησης, αντιθέτως, στο άρθρο 7 προβλέπει ρητά την εξαίρεση από κάθε μείωση των αναπηρικών συντάξεων του νόμου 612/1977 ενώ για τις υπόλοιπες ο υπολογισμός θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο της νέας εθνικής σύνταξης και όχι στα 360 ευρώ που προέβλεπε το άρθρο 2 του νόμου 3863/2010, τα οποία ήδη θα είχαν γίνει 343 λόγω του συστήματος αναπροσαρμογής του νόμου αυτού.

» Το κόστος των προστατευτικών αυτών ρυθμίσεων έχει συνυπολογιστεί στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Το Υπουργείο βρίσκεται, άλλωστε, σε διάλογο με την ΕΣΑΜΕΑ για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη προστασία των ατόμων με αναπηρία.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass