Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής «Η Θαλάσσια διάσταση»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2016 16:23

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το τρίτο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής «Η Θαλάσσια Διάσταση». Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. Καθηγητής Χ. Παπασωτηρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Παρασχόπουλος και ο Διευθυντής της ΣΕΘΑ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης.

Ενώπιον της επικίνδυνης ψαλίδας που έχει ανοίξει στη διμερή ελληνοτουρκική στρατηγική ισορροπία, οι καθηγητές Ήφαιστος και Παπασωτηρίου τόνισαν την ανάγκη ψύχραιμης και ορθολογικής αποτίμησης της διεθνούς κατάστασης και υιοθέτησης στρατηγικών για εκμετάλλευση ευκαιριών και αντιμετώπιση απειλών (π.χ τρίγωνα της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντίστοιχα). Σε θέματα ναυτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κατάστασης ειδικεύθηκε μεταξύ άλλων ο ναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος

Τη νέα πολιτική της Ε.Ε. για τη θαλάσσια ασφάλεια ανέλυσε σε βάθος η επίκουρη καθηγήτρια Μ. Κοππά, που ως Ευρωβουλευτής είχε συμβάλει στη διαμόρφωσή της. Τη συμβολή στη θαλάσσια ασφάλεια στα ελληνικά ύδατα της FRONTEX ανέπτυξε ο κ. Μ Μιχαήλ και του Λιμενικού ο κ. Γ Κουλίκας, ενώ το συνολικότερο πλαίσιο περί θαλάσσιας ασφάλειας ανέπτυξε ο υποστράτηγος ε.α. Ι. Παρίσης.

Τα θέματα δικαίου της θάλασσας και των ελληνικών θέσεων ανέπτυξαν διεξοδικά οι αρμόδιοι καθηγητές κκ Γ. Τσάλτας, Π. Λιάκουρας και Α. Συρίγος. Τις ενεργειακές προοπτικές όσον αφορά α) αγωγούς υδρογονανθράκων και β) βιώσιμης ενέργειας ανέπτυξαν αντίστοιχα ο δρ. Κ. Φίλης και ο καθηγητής Ν. Νικητάκος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass