ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα η «MILEX 16»

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2016 7:56

 

Με ένα σενάριο πανομοιότυπο της πραγματικής στρατιωτικής επιχείρησης (EUFOR RCA) που υλοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα στο Bangui της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ολοκληρώνεται σήμερα η ετήσια Στρατιωτική Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων («MILEX 16») της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια άσκηση χειρισμού κρίσεων σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, βασισμένη «σε ένα υποθετικό σενάριο διεξαγωγής επιχειρήσεων στο πλαίσιο χειρισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς προσφυγή στις δυνατότητες και μέσα του ΝΑΤΟ».

Η άσκηση, με τη συμμετοχή δεκάδων αξιωματικών και υπαξιωματικών των κρατών – μελών της Ε.Ε., διεξάγεται από τις 17 Μαϊου στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ) που εδρεύει στην 1η Στρατιά ενώ συμμετέχουν επίσης, το Επιτελείο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς καθώς και το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η άσκηση («MILEX 16»), η «σοβαρότερη δράση του ΕΣΕΕΕ για το 2016», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, θεωρείται σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «με δεδομένη την έλλειψη μόνιμης στρατιωτικής δομής διοίκησης και ελέγχου, η ΕΕ έχει την επιλογή να προσφύγει στα μέσα και τις δυνατότητες των κρατών - μελών της δίνοντάς της τη δυνατότητα να ενεργήσει αυτόνομα».

Σημειώνεται πως το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), αποτελεί ένα από τα πέντε Στρατηγεία επιχειρήσεων της ΕΕ, «είναι στατικό, δεν αναπτύσσεται και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής διοικήσεως στις δομές της ΕΕ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ΕΣΕΕΕ «θα συνεχίσει την επιτελική προπαρασκευή των στελεχών του στα θέματα της ΕΕ, με την παρακολούθηση της εκπαίδευσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη συμμετοχή του σε όλες τις διεργασίες και ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ, τηρώντας υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα για ανάληψη αποστολής, προβάλλοντας ανάλογα τη χώρα».

Υπενθυμίζεται πως το ΕΣΕΕΕ ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 «για τη σχεδίαση και διοίκηση της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA) κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βασίστηκε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επιχείρηση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015.

ΣΚΟΠΟΙ

Στους σκοπούς της άσκησης περιλαμβανόταν «η εξάσκηση στην ενεργοποίηση και λειτουργία του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατήρηση και βελτίωση των γνώσεων του προσωπικού του ΕΣΕΕΕ καθώς και της αντίστοιχης πολυεθνικής, στις στρατιωτικές διαδικασίες της σχεδίασης μιας αποστολής διαχείρισης κρίσεων στο επίπεδό τους, αντίστοιχα».

Επίσης «η δοκιμή των επικοινωνιακών συστημάτων μεταξύ του ΕΣΕΕΕ και άλλων φορέων της ΕΕ. Η παροχή επιχειρησιακών διδαγμάτων, με σκοπό την πιθανή βελτίωση των σχετικών ευρωπαϊκών τακτικών, σχεδίων και διαδικασιών , όπου απαιτείται. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων, των δρώντων στο πολιτικό στρατηγικό επίπεδο της ΕΕ, πάνω στις στρατιωτικές διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων».

ΣΕΝΑΡΙΟ

Στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών, στον χώρο του ΕΣΕΕΕ, βρέθηκαν χθες και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών οι οποίοι και ενημερώθηκαν για την αποστολή του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς και διοικητή του ΕΣΕΕΕ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Με τον κ. Λεοντάρη, αναφερόμενο στο σενάριο της άσκησης να σημειώνει πως «αφορά σε χώρα της Κεντρικής Αφρικής χωρίς αυτή να προσδιορίζεται», όπου με αφορμή «εθνικές και φυλετικές διαφορές» το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο «αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον» έτσι ώστε «να διεξαχθεί δημοψήφισμα σύμφωνα και με την πολιτική απόφαση της ΕΕ».

Να σημειωθεί τέλος ότι, η προγραμματισμένη για χθες επίσκεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου στο ΕΣΕΕΕ, αναβλήθηκε για το επόμενο διάστημα.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass