ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι δανειστές ζητούν «μοντέλο Δανίας» στα εργασιακά

* Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα, εμείς δεν δίνουμε

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 8:42
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ

Σκληρές αποφάσεις για τα εργασιακά, αλλά με τρόπο που να μη διασαλεύουν την εργασιακή ασφάλεια, συστήνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις διαθέσεις των θεσμών.

Η πρόταση των δανειστών είναι να ακολουθήσει και η χώρα μας το μοντέλο της Δανίας, που προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία μισθών και μεγαλύτερη κινητικότητα, με στόχο τη μείωση της ανεργίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι θεσμοί προσανατολίζονται στο πρότυπο ευελιξίας με ασφάλεια, που εφαρμόζεται στην Δανία, ένα σύστημα απασχόλησης, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου είναι το απορυθμισμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η δια βίου μάθηση και ο κοινωνικός διάλογος. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο επιτρέπει την αριθμητική, λειτουργική ευελιξία αλλά και την ευελιξία των μισθών με την ταυτόχρονη παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

Η κινητικότητα της εργασίας είναι το κύριο συστατικό του μοντέλου το όποιο όμως συνοδεύεται από ένα περιεκτικό δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους, ενώ είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το ζητούμενο της μεταρρύθμισης των εργασιακών είναι η ευελιξία αλλά με την προστασία των εργαζόμενων, η οποία όμως δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρη γιατί δημιουργούνται στρεβλώσεις.

Η έκθεση τονίζει:

- Το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιέχουν προτάσεις που «θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη λογική άκαμπτων κόκκινων γραμμών» και πρέπει να εξετασθούν υπό το φως των προβλημάτων όπως οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργίας, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις.

- «Κατά τη γνώμη μας, πρώτον και κύριο καθήκον του κράτους (και της πολιτικής) είναι να επιτύχει, στον βαθμό που μπορεί, χαμηλό επίπεδο ανεργίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγονται διάφορες παθολογίες στις αγορές εργασίας.

- «Εκτιμούμε ότι η επιστροφή στο παρελθόν θα δυσκόλευε την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό σχέδιο που θα καλύπτει τους απολυμένους.

Επίσης προτείνουν την ευελιξία του χρόνου εργασίας στις επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται λιγότερες ώρες και θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ για τις ώρες μη απασχόλησης.

Με τη μείωση των ωρών αποφεύγεται το μεγάλο κόστος των απολύσεων σε αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας.

Αναφορικά με το κατώτατο μισθό υπάρχει συμφωνία για τον καθορισμό του με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Διαφωνία υπάρχει ως προς τον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών όπου διατυπώνεται η πρόταση της εισαγωγής υποκατώτατου μισθού με βάση την εργασιακή εμπειρία και όχι την ηλικία ή τη διατήρησή του ως έχει.

Ο κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών είχε μειωθεί κατά 35,4% το διάστημα 2010-2012. Σημειώνεται ότι το ηλικιακό κατώφλι για τον κατώτατο μισθό των νέων είναι αρκετά υψηλό στην Ελλάδα.

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

«Το ΔΝΤ ζητά επί τω δυσμενεστέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά εμείς δεν τις δεχόμαστε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως «το Ταμείο είναι ακραίο. Θέλει αίμα, αλλά εμείς δεν δίνουμε», ενώ τόνισε πως, για την κυβέρνηση, το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση.

Ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και η προσωπική διαφορά, αλλά «η κυβέρνηση δεν τα δέχεται». Επανέλαβε πως δεν έγιναν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και πως με τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση μειώθηκαν επικουρικές σε 220.000 συνταξιούχους, ποσοστό κάτω του 10%, επί του συνόλου.

Είπε πως θα έλθουν διορθωτικά μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες στο ασφαλιστικό τους και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον υποκατώτατο μισθό, ούτε είναι στο τραπέζι η κατάργηση των τριετιών.

Σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία σημείωσε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει το συνδικάτο, εάν υπάρχει ανάγκη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα ενισχύσει με το επίδομα ανεργίας τον εργαζόμενο. Στόχος είναι, όπως εξήγησε, να φθάνει ο μισθός τού εργαζόμενου στο επίπεδο που ήταν πριν εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει στη διαπραγμάτευση την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. Τέλος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου, αν και αναγνώρισε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει θέμα και σε αυτό το πεδίο.  

ΚΑΘΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Εντονη ανησυχία για ιδιωτικό χρέος

ΑΘΗΝΑ

Κατεβάζει τον πήχη των προβλέψεων για την ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί το 2017, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ εκφράζει ανησυχία για το ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας πως φτάνει πλέον το ύψος του δημοσίου.

“Αναμφίβολα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Όμως, ουδείς εχέφρων θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο (όπως αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο)” αναφέρεται στην έκθεση.

“Διαπιστώνουμε περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ” σημειώνεται.

ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

“Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!” υπογραμμίζεται επίσης στην έκθεση.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αναφέρει: “Η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% του ΑΕΠ. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη περιέχει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017 (Οκτώβριος 2016). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μάλιστα, υπερθεματίζει”.

“Όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις μη δημόσιων φορέων διαφέρουν. Αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής “ προστίθεται.

"Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!", υπογραμμίζεται και προστίθεται ότι "μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass