ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Σταϊκούρας: Η χώρα “σέρνεται” στο τέλμα

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 23:50

ΑΘΗΝΑ

«Η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο» τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας, συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, σε δήλωσή του για την οικονομία με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η οικονομία έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μειώνεται, τα λουκέτα στην αγορά και η «επιχειρηματική μετανάστευση» αυξάνονται, τονίζει, ενώ μιλά και για νέες ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της οικονομίας, με την αύξηση του ιδιωτικου χρέους.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Η χώρα “σέρνεται” στο τέλμα. Η οικονομία της, μετά τη σταθεροποίηση του 2014, έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση. Η ανταγωνιστικότητά της διαρκώς υποχωρεί. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται. Τα “λουκέτα” στην αγορά και η “επιχειρηματική μετανάστευση” πολλαπλασιάζονται. Το κόστος δανεισμού παραμένει απαγορευτικό.»

» Ενώ δημιουργούνται και μια σειρά από “ωρολογιακές βόμβες” στα θεμέλια της οικονομίας, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, την κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τη διόγκωση των “κόκκινων δανείων” και τα προβλήματα ρευστότητας σε δημόσιους φορείς, όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι αστικές συγκοινωνίες.

» Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν εξωγενείς αβεβαιότητες, που ενισχύουν τους καθοδικούς κινδύνους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Στα ίδια συμπεράσματα, προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας, «καταλήγει και η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία κάνει λόγο για οικονομία που, τα τελευταία δύο χρόνια, “συρρικνώνεται και γίνεται πιο κλειστή, χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων”, για “φοροκεντρική λιτότητα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η παραγωγή και η δημόσια οικονομία”, για “προϋπολογισμό με υφεσιακές επιπτώσεις” που εδράζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις, και για “κινδύνους διάψευσης των προσδοκιών” με τη χώρα να μένει “χωρίς «μαξιλάρια»”.

» Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο.

» Την ίδια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη επιτάχυνε, η Ελλάδα οπισθοχωρούσε».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανικανότητας και αναξιοπιστίας, της ολέθριας διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, της σχεδόν 12μηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και στην “εσωτερική στάση πληρωμών”, των ιδεολογικών εμμονών και αγκυλώσεων» επισημαίνει και προσθέτει:

«Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική. Με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και με αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.»

» Αυτά όμως προϋποθέτουν μία Κυβέρνηση αποτελεσματική και αξιόπιστη, που θα ισορροπεί μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.»

«Και η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί αυτά να τα επιτύχει» καταλήγει ο Χρ.Σταϊκούρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass