ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ

«Πυρά» με φόντο αποκαλύψεις

• Αλ. Τσίπρας: Εκπρόσωπος του Ριάντ ο Παπαδόπουλος, μεσάζοντα μας πάσαρε ο πρέσβης… • Κυρ. Μητσοτάκης: Πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία είναι νόμιμη; • Καμμένος: Παραμύθι που τέλειωσε • Ερωτήματα για 200.000 βλήματα

Δημοσίευση: 28 Νοε 2017 15:23

ΑΘΗΝΑ

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σαουδική Αραβία.


Η συζήτηση άρχισε με τους επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για σκιές που βαραίνουν τον υπουργό Άμυνας, με τον Πάνο Καμμένο να κάνει λόγο για κατασκευασμένο σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι "το παραμύθι του ψεύδους και της κατασυκοφάντησης τελειώνει εδώ. Φτάνει στα όρια εθνικής μειοδοσίας".
Η συζήτηση έγινε με τη διαδικασία διευρυμένης επερώτησης και τον λόγο πήραν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αντάλλαξαν σκληρά λόγια μεταξύ τους.
Οι δύο άνδρες ξιφούλκησαν, με τον πρωθυπουργό να προβαίνει σε αποκαλύψεις για την υπόθεση και να μιλάει για σκευωρία και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε την ύπαρξη του μεσάζοντα.
Πιο αναλυτικά:
Σε αποκαλύψεις-απάντηση προς τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και ΜΜΕ, όπως είπε, σχετικά με τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιώντας επικοινωνίες (και με τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού που αποτελούσαν αλληλογραφία μεταξύ τους) του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ.
Αρχικά ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία ότι ο εκπρόσωπος Παπαδόπουλος δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας ή ότι η χώρα δεν τον αποδεχόταν και πως ήταν ο «εκλεκτός του κ. Καμμένου»: Επισήμανε τις ελληνικές κινήσεις που έγιναν για να πιστοποιηθεί ότι όντως ήταν εξουσιοδοτημένο αυτό το πρόσωπο από την Σ. Αραβία. Τόνισε ότι κατόπιν των κινήσεων της Αθήνας, υπάρχει από τις 17 Νοεμβρίου 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας και μάλιστα υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών του υπουργείου της Σ. Αραβίας. Σημείωσε ότι αυτό το γνώριζε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ στήριξε τη "σκανδαλολογία" της περί μη επίσημου εκπροσώπου, στην άποψη του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος -«παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα και έχει επίσημα έγγραφα από το σαουδαραβικό ΥΠΕΘΑ ότι ήταν αυτός ο εκπρόσωπος». Αποδομώντας αυτό το επιχείρημα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το πρόσωπο που ο πρέσβης κατέδειξε ως προσφορότερο, δεν ήταν κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος εκπρόσωπος της χώρας, αλλά ένας Έλληνας ενδιάμεσος από το Ηράκλειο, ονόματι Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.
Κατόπιν των αποκαλύψεων κάλεσε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που εδώ και 15 μέρες ενορχηστρώνει την συκοφαντία», να ζητήσει συγγνώμη, από τον ελληνικό λαό και τον υπουργό Άμυνας, ενώ τον κατηγόρησε ότι με τη συμπεριφορά του κάνει κακό στη χώρα.
«Δεν ξέρω αν νομίζετε ότι με τις φούσκες θα καταφέρετε με αντιπερισπασμό να αλλάξετε τη συζήτηση και να φύγετε από εκεί που σας πονάει, από τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή». «Δεν θα τα καταφέρετε. Εγώ σήμερα απάντησα επί της ουσίας, αλλά την άλλη συζήτηση δεν θα την αποφύγετε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, «για να δούμε τι απαντήσεις θα δώσετε κ. Μητσοτάκη».Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στην ομιλία του ότι «αυτό που στην αρχή αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου από σήμερα είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου».
«Αν κάποιοι ήλθαν εδώ σήμερα με ερωτήματα φεύγουν με την βεβαιότητα για την πλήρη ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Μου δώσατε την εντύπωση ότι κάνατε αγγαρεία. Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον Καμμένο. Αυτό που όλοι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου τώρα είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου».
Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε:
- Το πρώτο είναι γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Τον νόμο του 2011 τον ψηφίσαμε γιατί έχουμε τραυματιστεί και έχουμε πληρώσει σαν χώρα και για να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες. Εσείς και ο υπουργός σας επιλέξατε να τους επαναφέρετε όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή πόρτα. Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έλθει η αποστολή των Σαουδαράβων.
- Γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και απαγορεύεται στους βουλευτές. Αυτό λέγεται συγκάλυψη, κουκούλωμα. Υποστήριξε δε ότι ο υπουργός Αμύνης είχε ζητήσει τη σύλληψη στρατιωτικού γιατί χάλασε μία δουλειά.
- Τρίτο ερώτημα, πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία αυτή ήταν νόμιμη; Δείξτε μου τα χρήματα. Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί αν υλοποιηθεί τότε θα περιμένουμε να δούμε τα χρήματα. Αν η συμφωνία χαλάσει τότε υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατομμύρια ευρώ.
- Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι απλώς ένας μεσάζων, ήταν ένας μεταφορέας; Γιατί δώσατε κ. Καμμένε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής άσκησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας «για κυβέρνηση που είναι χαμένη στους μεσάζοντες και για πρωθυπουργό που προσπαθεί να συγκαλύψει μια σκανδαλώδη υπόθεση». «Σφιχταγκαλιασμένοι πηγαίνετε στις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι είναι μείζον το ζήτημα με την δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για συμφωνία με τον μεσάζοντα που υπογράφει και ο κ. Τσίπρας.
Η κ. Γεννηματά στράφηκε και εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή με την συμπεριφορά του και ότι δεν σέβεται τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η κ. Γεννηματά κατέθεσε στα πρακτικά τρία έγγραφα για την υπόθεση, σε συνεννόηση με τον Στ. Θεοδωράκη, όπως είπε, καθώς και έγγραφο με το σχετικό άρθρο του νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2011, όπου απαγορεύονται οι μεσάζοντες στις συμφωνίες αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού.
«Τα έγγραφα που κατέθεσα αποδεικνύουν, ότι μόνο με διακρατική συμφωνία κι όχι με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο. Και δεύτερον, 300.000 κι όχι 10.000. Τα συνυπογράψαμε με τον κ. Θεοδωράκη τα έγγραφα. Τι φοβάστε; Ο Καμμένος τα έδωσε στη δημοσιότητα» ανέφερε.
Επίσης, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά στελέχη, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε: «Απειλές προς τη δημοκρατική παράταξη δεν περνάνε, γιατί εμείς στείλαμε στη Δικαιοσύνη όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι. Δεν φοβόμαστε, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να συγκαλύψουμε».
Αυστηρή κριτική άσκησε κ. Γεννηματά και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι με την απειλή που εξέφρασε για τον χειρισμό των απόρρητων εγγράφων προσπάθησε να συγκαλύψει τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου.Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «ακούστηκαν απίστευτα πράγματα στη Βουλή. Το παραμύθι τελειώνει εδώ, ένα παραμύθι λασπολογίας. Παρουσιάζεται μία διακρατική συμφωνία ως διαφθορά. Κανείς μεσάζοντας δεν υπήρχε».
Η υπόθεση, πρόσθεσε, είναι απλή. «Έγινε μία προσφορά για απαξιωμένα πυρομαχικά και την αποδεχθήκαμε. Επέλεξα να φέρω 66 εκατ. στα ταμεία του υπουργείου Άμυνας».
Για τον κ. Παπαδόπουλο είπε ότι το μόνο που ξέραμε ότι εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία και ελέγχθηκε πολλαπλώς για το ποινικό του μητρώο και τις προβλεπόμενες άδειες. Κατέθεσε στη Βουλή τον εθνικό κανονισμό της βιομηχανικής ασφάλειας και την εξουσιοδότηση που έχει ο ίδιος και η εταιρεία του, την άδεια οπλοφορίας και το ποινικό μητρώο του Παπαδόπουλου.
«Και επειδή με ρωτάτε αν τον γνωρίζω. Ναι τον ξέρω. Από τον κ. Μητσοτάκη. Πριν λίγο έλαβα από το υπουργείο Εξωτερικών την πληροφορία ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1988 είχε αποφασίσει ότι θα έδινε η εθνική τράπεζα δάνειο προς τη Ρωσία που θα αποζημιώνουν Έλληνες εξαγωγείς και το 91 πήγε αποστολή στη Ρωσία μαζί με τον διοικητή της τράπεζας». Μέσα στην αποστολή, πρόσθεσε, ήταν ο Ηλίας Παπαδόπουλος με τον γιο του και εισέπραξαν εκατομμύρια. «Ο δικηγόρος του Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ. Να σηκώσει το χέρι του».
«Όσο πιο πολύ χτυπάτε την κυβέρνηση τόσο πιο σκληρή θα είναι η συνοχή της» πρόσθεσε.Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Και με αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται η μπόχα ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του» είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί σκάνδαλο από μόνη της η πώληση όπλων στο κράτος-δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας.
Αναφέρθηκε στην αναδιάταξη αξόνων και αντιαξόνων στην ευρύτερη περιοχή, στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της Σ. Αραβίας, στη διακύμανση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και στις 34 συμφωνίες που υπέγραψε με αυτές επί προεδρίας Τράμπ και στο ότι «η Σαουδική Αραβία μαζί με το Ισραήλ αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».
Μίλησε ακόμα και για την αντιπαράθεση της Σ. Αραβίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων πετρελαιομοναρχιών της περιοχής, με τη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ επισήμανε ότι οι αντιθέσεις της Σ. Αραβίας με το Ιράν αντανακλώνται και στην επέμβαση της Σ. Αραβίας από τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη, που έχει οδηγήσει σε σφαγές και λιμοκτονία αμάχων.
«Να γιατί είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η πώληση όπλων στην Σ. Αραβία» είπε ο κ. Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έμμεση συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν στην Υεμένη, μέσω της πώλησης όπλων και χαρακτηρίζοντας ως αποκορύφωμα κυνισμού τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.
Είπε ότι παρά τις αντιπαραθέσεις, αποκαλύψεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συμφωνούν στην πώληση όπλων στην Σ. Αραβία, ενώ πρόσθεσε ότι όταν μιλούν για «αναβάθμιση της Ελλάδας» στην περιοχή, αυτό σημαίνει «αναβάθμιση κινδύνων» για τον ελληνικό λαό.Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Για πόσο ακόμη θα καλύπτετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές του υπουργού Αμύνης;» διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ισοβίτες - ρουλέτες – συνεχή ψέματα στη Βουλή. Παρεμπιπτόντως σήμερα κ. Καμμένε είπατε ότι ζητήσατε την άρση του απορρήτου του τηλεφώνου σας. Γιατί δεν το κάνατε και για τις συνομιλίες σας με τον ισοβίτη όταν όλοι σας το ζήταγαν;» δήλωσε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης εξαπολύοντας πυρά προς την κυβέρνηση.
«Να αρχίσουμε με λίγα μαθηματικά: τα 300.000 βλήματα κάνουν 66 εκατομμύρια. Τα 200 που θα έπαιρνε με την άδεια του Καμμένου ο Παπαδόπουλος, χωρίς να τα έχουν παραγγείλει οι Σαουδάραβες, πόσο κάνουν;»
»Προσέξτε, γιατί εδώ ίσως βρίσκεται το μυστικό της υπόθεσης. Τα όπλα, όπως λένε οι στρατιωτικοί, είναι σαν τα ναρκωτικά. Στα φαρμακεία η μορφίνη είναι φτηνή. Στη μαύρη αγορά η τιμή της εκτοξεύεται. Το ίδιο και με τα βλήματα. Υπάρχουν οι επίσημες τιμές και οι τιμές της μαύρης αγοράς. Και τα 300.000 βλήματα που εμείς θα τα δίναμε για 66 εκατομμύρια, στη μαύρη αγορά κάποιος ή κάποιοι θα τα έπαιρναν για 200 εκατομμύρια. Έτσι προκύπτουν οι μίζες και γι' αυτό χρειάζονται οι μεσάζοντες. Εκεί κερδίζουν οι λαθρέμποροι, οι μιζαδόροι και οι διεφθαρμένες εξουσίες», τόνισε.
«Υπάρχουν λοιπόν αμείλικτα ερωτήματα στην υπόθεση: Πού θα πήγαιναν τα 200.000 βλήματα;
Σε ποιες τσέπες; Και σε ποια μαύρα ταμεία θα κατέληγαν τα παραπανήσια λεφτά;» συμπλήρωσε.Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
«Η παρούσα συζήτηση διαφημίστηκε σαν τη μεγάλη μέρα των αποκαλύψεων. Αλλά θα πρέπει να απογοητεύτηκαν οι πολίτες γιατί ό,τι ακούστηκε ήταν παλιό», είπε στην έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.
Ο κ. Λεβέντης ανέφερε πολλές φορές στον λόγο του ότι η βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η όξυνση και σημείωσε όταν υπάρχει μια προμήθεια του δημοσίου ή πώληση να υπάρχει παρουσία εισαγγελέως πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. «Έτσι θα είχαμε γλυτώσει από πολλά κακά» προσέθεσε και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν το κάνουμε αυτό. Γιατί να προσπαθήσει ο κ. Καμμένος να πουλήσει μόνος του το υλικό. Δεν είναι απώλεια εξουσίας η παρουσία του εισαγγελέα, είναι ύπαρξη διαφάνειας».
Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση της ΝΔ για «ειδικό δικαστήριο για τον Πάνο Καμμένο» λέγοντας: «Απείλησε η ΝΔ με ειδικά δικαστήρια όταν πάρει την εξουσία. Έτσι δεν θα γλυτώσει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε Καμμένος, ούτε κανένας άλλος το ειδικό δικαστήριο εάν δεν υπάρχει παρουσία εισαγγελέα σε κάθε διαγωνισμό άνω των 1 εκατ. ευρώ. Αλλιώς θα φοβούνται υπουργοί να αναλάβουν και να υπογράφουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass