Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2018 19:02

Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με στόχο την οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά από εβδομάδες διαπραγμάτευσης και ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης.
Η κ. Γεννηματά ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, ενώ ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την άποψη του ΚΚΕ ότι δεν είναι η ονομασία το κυρίαρχο ζήτημα αλλά ο αλυτρωτισμός, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης.
Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό.

Πρώτος πέρασε την είσοδο του Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση οποία διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ με δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπορευτεί με την κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους».

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ενημέρωσε ότι η απουσία ήχου στα πλάνα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό.

Κατόπιν ο Πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού erga omnes και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Παράλληλα, είπε πως επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο γγ της ΚΕ του Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων, καθώς και

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό και ζήτησε πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας για να γίνει αντιληπτό τι κερδίζουν οι Έλληνες από μια σωστή λύση.

Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει. Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Στα Σκόπια, εν τω μεταξύ, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έχει συγκαλέσει για απόψε στις 19:00 ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass