ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς

«Προσεκτικό» το «Ρεύμα» *Πρόταση Λαπαβίτσα για έξοδο από την ΟΝΕ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2015 9:00

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας χαρακτηρίζοντας τις ευθύνες του εγκληματικές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται για την εξεύρεση λύσης.

Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να επικρατήσουν, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών, σημείωσε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η κοινή συνισταμένη των μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν διέπεται από λογική, καθώς αφ' ενός μεν επικρατούν οι θέσεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα, αφετέρου επικρατούν οι θέσεις της ΕΕ για μη αναδιάρθρωση του χρέους.

Εσκεμμένα δεν βλέπουν το θέμα της μη βιωσιμότητας του χρέους που συντηρεί την ανασφάλεια, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι απ αυτό που μάς ζητείται ως συμφωνία όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα ξαναπαρασύρει τη χώρα σε ύφεση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις που δεν θα δίνουν λύση και οι εταίροι πρέπει να αποφανθούν αν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αν επιθυμούν το ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ήρθε η ώρα να κριθούν δημόσια οι προτάσεις του ΔΝΤ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Θα ήταν εύκολο να υπογράψουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως οι προηγούμενοι, συμπλήρωσε, αλλά εμείς θέλουμε λύση κι όχι μια απλή συμφωνία.

Δεν έχουμε εντολή για δημιουργική ασάφεια, αλλά σαφή εντολή για το τέλος της λιτότητας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η συμφωνία θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν θα ρίχνει το βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους, θα αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με τα παραπάνω κριτήρια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα-αποικία χρέους και θα παραδώσει στο τέλος της τετραετίας μια χώρα με λιγότερες ανισότητες και λιγότερη διαφθορά.

«Επίδειξη πυγμής από τους εταίρους»

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους θεσμούς με σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ, αλλά και με σεβασμό στη λαϊκή εντολή των Ελλήνων.

Πρόσθεσε ότι η επιμονή σε αποτυχημένες πολιτικές δεν είναι ένα απλό λάθος, αλλά ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι εταίροι στον ελληνικό λαό ότι η λαϊκή εντολή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, πως πρέπει να επικρατήσει ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος οικονομισμός.

Είναι μια επίδειξη πυγμής, πρόσθεσε, που σκοτώνει εν τη γενέσει κάθε προσπάθεια να μπει τέλος στη λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι έχει επιλέξει την τακτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας. Είναι αυτή λογική τακτική στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την 25η Ιανουαρίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κατάσταση δύσκολη και ασφυκτική, χωρίς η ίδια να έχει την ευθύνη, ωστόσο δεν έπεσε από τα σύννεφα, αφού γνώριζε τα προβλήματα.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είπε, καταφέραμε και πήραμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας.

Κάθε μέτρο που λάβαμε ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου, όλες οι μάχες δόθηκαν σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμού, σημείωσε και συμπλήρωσε πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε για το ξήλωμα του μνημονιακού κατεστημένου.

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ –ΚΑΘΕΤΟΣ Ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑσ

Από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, η εικόνα που διαμορφώθηκε ήταν μίας κοινοβουλευτικής ομάδας λίγο πολύ διχασμένης μεταξύ οδυνηρής -έως και «αιματηρής»- συμφωνίας και ρήξης με τους δανειστές.

Χωρίς να δεχθεί προσωπική κριτική ο ίδιος και με το Αριστερό Ρεύμα να τηρεί μία «ανησυχητικά» προσεκτική στάση και ελάχιστους εκπροσώπους του να ανεβαίνουν στο βήμα, ο κ. Τσίπρας άκουσε σφοδρή κριτική κατά της διαπραγματευτικής ομάδας και της τακτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση έως σήμερα στις συζητήσεις με τους εταίρους.

*Η τοποθέτηση που προξένησε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν αυτή του Κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε ένα σχέδιο ως «ολοκληρωμένη, συντεταγμένη και σχεδιασμένη πρόταση ρήξης» με τους δανειστές.

Περιέγραψε τα στάδια μετάβασης στο εθνικό νόμισμα και τις κεντρικές αποφάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή της οικονομίας και όπως μετέφεραν κάποια από τα μέλη της ΚΟ, η παρέμβαση του κ. Λαπαβίτσα ακούστηκε σαν μία «συγκροτημένη πρόταση».

Έμμεση αλλά σαφή κριτική προς τον κ. Τσίπρα διατύπωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ζήτησε να φέρει ο Πρωθυπουργός άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, εγκαλώντας τον εμμέσως για το ότι δεν το έχει πράξει έως σήμερα.

Μιλώντας στην συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλ. Μητρόπουλος τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη για μία σύγκρουση και εξέφρασε την άποψη ότι όλα χάθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, με την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των όρων εκείνης της συμφωνίας.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο η κυβέρνηση μπήκε με λανθασμένο βηματισμό στην διαπραγμάτευση, με ανοιχτά όλα τα οργανωτικά και ιδεολογικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο στο οποίο μπορεί πλέον να ελπίζει είναι η κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία.

ΝΔ:σπρώχνει τη χώρα στην καταστροφή

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως σπρώχνει τη χώρα στη ρήξη και την καταστροφή.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για κοροϊδία του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση.

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι καθαρογράφεται η συμφωνία. Δεν ξεκινά τώρα η πραγματική διαπραγμάτευση, τώρα κορυφώνεται η κοροϊδία του ελληνικού λαού. Δεν ξεκινά σήμερα η μάχη του κ. Τσίπρα για να μείνουμε στην Ευρώπη, σήμερα τελειώνει η ψευδαίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για τη παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρώπη» τονίζει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως «σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο, ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή».

Στη ΝΔ διερωτώνται, επίσης, «μήπως τελικά αυτή ήταν η κρυφή τους ατζέντα» και τονίζουν πως η χώρα χρειάζεται νέα πολιτική. «Τέρμα τα ψέματα, επαναφέρουμε τη πρόταση μας για εθνική συνεννόηση» τόνισε ο κ. Καραγκούνης, ο οποίος και προανήγγειλε πρωτοβουλίες της ΝΔ σε επίπεδο θεσμικών, κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων.

«Η ΝΔ θα σταθεί δυναμικά απέναντι στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση καταστροφική απομόνωση της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass