ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟ «ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ» ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Παράταση ή «ξαφνικός θάνατος»

Αισιοδοξία στην Αθήνα, απαισιοδοξία στο Βερολίνο, τηλεφωνικός «πυρετός» ενόψει της συνόδου της Δευτέρας

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2015 7:53

ΑΘΗΝΑ

Αισιοδοξία ότι στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στις διαβουλεύσεις στο Eurogroup.

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν.

»Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

* Απολύτως ανοιχτή είναι, σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η έκβαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.

«Η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να γίνει μια σύνοδος αποφάσεων, εάν υπάρχει μια βάση για απόφαση» δήλωσε μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Πρόσθεσε ότι, εάν ως τότε δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια «Σύνοδος Διαβουλεύσεων» και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΥ…

Σε κλοιό αυστηρών προειδοποιήσεων βρίσκεται η Αθήνα με την πίεση να κλιμακώνεται και να φτάνει ακόμα και στο τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε μήνυμα του είπε πως οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της προσφοράς των δανειστών και της χρεοκοπίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος πια έχει φτάσει στο τέλος του και κανείς δεν μπορεί να παίζει "παιχνίδια". Λίγη ώρα μετά το μήνυμά του, το οποίο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήριζε αχρείαστο μιας και θα υπάρξει λύση, ο κ. Τουσκ, επικοινώνησε με τους Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ ώστε να συνεννοηθούν για την επικείμενη σύνοδο κορυφής την Δευτέρα.

ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός που είχε επαφές για το ελληνικό ζήτημα καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε.

Μιλώντας στο Der Spiegel ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως δεν μπορεί να καταλάβει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να συνομιλήσει και με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από τη Ρωσία έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους δανειστές.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

Πάντως κύκλοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανολογούσαν χθες από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση μελετάται να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πήγες, τα ανοιχτά θέματα εξακολουθούν να είναι αρκετά, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και διαρθρωτικού.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ αποφάσιζε να αυξήσει τον ELA για την Ελλάδα δίνοντας ανάσα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τουλάχιστον έως την Δευτέρα. Έτσι οι πληροφορίες συγκλίνουν σε διαβουλεύσεις εντός του Σαββατοκύριακου μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων τεχνοκρατών, που δεν αποκλείεται να διαρκέσουν μέχρι νωρίς τη Δευτέρα. Εάν υπάρξει κοινός τόπος, το Eurogroup θα πάρει τη σκυτάλη και θα ακολουθήσει αργότερα την ίδια ημέρα η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση όλων των πλευρών να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση, κανείς δεν αποκλείει ένα "ατύχημα" εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και δεν δώσει η ελληνική πλευρά νέες βελτιωμένες προτάσεις.

Άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για μέτρα αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο και να γίνει κάθε προσπάθεια για συμβιβασμό.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος για έξοδο της Ελλάδας, ενώ ο Πορτογάλος ομόλογός του τόνισε πως πλέον η χώρα του δεν φοβάται τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς είναι θωρακισμένη.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά της ευρωζώνης και αφορά τη δομή της τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι αν θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και την ελπίδα, επιστρέφοντας στις καταστατικές Αρχές της, αυτές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο.

Σημαντικό μέρος της σύντομης ομιλίας του αφιέρωσε στη κρίσιμη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας τη στιγμή που νέες εντάσεις εκδηλώνονται στη γειτονιά της Ευρώπης, στο ρόλο που θέλει να παίξει η χώρα και στις συνεργασίες που θα επιδιώξει.

Όπως είπε, η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία, αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε όλοι ότι τώρα βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερθείς στο θέμα της Ουκρανίας, μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς, αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος και ζήτησε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ.

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε άτυπη επαφή με το πρακτορείο Bloomberg έκανε τις παρακάτω αναφορές:

- Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα θα είναι θετική για την Ελλάδα.

- Η Ελλάδα και οι πιστωτές της, θα οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε θετική κατάληξη στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

- Μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, θα χρειαστεί να έχει σαφή αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων, με σκοπό την απομείωση του ελληνικού χρέους καθώς και σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας.

- Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νέες περικοπές στις συντάξεις. Ωστόσο, εξετάζει τη μείωση του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

- Η Ελλάδα δεν επεξεργάζεται Plan B, διότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει κινήσεις για την απομάκρυνση του κ. Γιάννη Στουρνάρα από την θέση του. Τέτοιες αψιμαχίες δεν ανήκουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ωστόσο, συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς τους αντίστοιχους θεσμικούς ρόλους, δεν μπορεί παρά να καταγράφονται.

ΟΛΑΝΤ- ΜΕΡΚΕΛ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προέβησαν χθες σε «μια επισκόπηση της κατάστασης» όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Ο Ολάντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μπρατισλάβα για μια σύνοδο κρατών της περιοχής στην οποία είχε προσκληθεί, ζήτησε να «γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, προειδοποιώντας εναντίον της πιθανότητας μιας νέας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Το τρέχον πλαίσιο «είναι βαρύ, είναι επικίνδυνο και απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις», τόνισε ακόμη αναφερόμενος -πέραν του ζητήματος της Ελλάδας- στο πρόβλημα της μετανάστευσης και στην ουκρανική κρίση.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μετακινηθεί εγκαίρως από τις θέσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις εν όψει της συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν και τι θα συμβεί στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα» δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στο τέλος του Ecofin στο Λουξεμβούργο.

«Εντούτοις, δεν είμαι σίγουρος ότι θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι συγκλονιστικό ή νέο τη Δευτέρα», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση δεν είναι πολύ ευχάριστη. Αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι», είπε ο Σόιμπλε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass