ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ:

Πρόβλημα της Ε.Ε. η κρίση, όχι της Ελλάδας

* «…Και των πιστωτών», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2015 7:55

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της εποχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά του ο Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη και κάλεσε σε ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας λέγοντας: «Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Ένας από αυτούς το έτος Ελλάδας - Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αυτές τις προκλήσεις και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, οικονομική ανάπτυξη, διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη.

«Υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων τον Απρίλιο και είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε πρακτικά» επισήμανε και πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε μια πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά για να ετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνεχείς και σταθερές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο αναφέρθηκε και στην «πτωτική πορεία» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, «για τους γνωστούς λόγους», όπως ανέφερε.

«Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό» σημείωσε νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ ΛΙΜΑΝΙΑ

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει και αλλού "ασφαλή λιμάνια" έστειλε από το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού έκανε αναφορά στις αναδυόμενες οικονομίες όπως οι BRICS, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας λέγοντας:

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της απορρέει και από την παγκόσμια συγκυρία και πρόσθεσε:

"Η ΕΕ της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της Αρχές και διακηρύξεις. Την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διακήρυξης της κοινωνικής συνοχής, που εντείνουν την ύφεση αυτό δυστυχώς είναι αδύνατον".

* Κατά την ομιλία του στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία διαθέτει «επαρκές απόθεμα εσωτερικής δύναμης» προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως η χώρα του παραμένει ανοιχτή σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Δύση.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον κόσμο, σε μία οικονομική, επιστημονική, ανθρωπιστική εταιρική σχέση και σε μία συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο των επιχειρήσεων παντού στον κόσμο», τόνισε.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

Υπογράφηκε στο μεταξύ από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος και θα ονομάζεται «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός».

Επίσης υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και του προέδρου της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ κοινή δήλωση για την υποστήριξη του έργου.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει έναρξη της κατασκευής του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» το 2016 και έναρξη λειτουργίας το 2019, ισότιμη (50-50) συμμετοχή Ελλάδας - Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, καθώς και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγύηση τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ο κ. Ντιμίτριεφ, προχώρησαν σε κοινή δήλωση. «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού», ανέφεραν οι κ.κ. Λαφαζάνης και ο Ντιμίτριεφ.

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

«Η σημερινή συμφωνία Ελλάδας–Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος είναι ιστορικού χαρακτήρα» δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παν.Λαφαζάνης.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και ένα άλμα για την ενεργειακή επάρκεια, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας και την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι «η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά υποβοηθά το συμφέρον όλων των πλευρών στον ευρωπαϊκό χώρο».

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, πράγμα που είναι αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργειακής στρατηγικής. Το έργο του αγωγού είναι από τα μεγαλύτερα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και θα προσφέρει μεγάλα, ίσως τα μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε άλλο έργο, οφέλη στα εθνικά συμφέροντα, στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό» επισήμανε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης.

* Το μνημόνιο, για τον αγωγό, που χαρακτηρίζεται ως «ιστορικής σημασίας» από το υπουργείο επικαλείται μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές, την διασφάλιση της σταθερότητας εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις τρίτες χώρες.

Για την κατασκευή του έργου θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με συμμετοχή 50-50 ενώ νέοι μέτοχοι μπορούν να συμμετάσχουν κατόπιν συμφωνίας. Από ελληνικής πλευράς μέτοχος θα είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων που ιδρύεται με νομοθετική ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο ενώ σε ο,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου η συμφωνία προβλέπει ότι «η Ρώσικη πλευρά θα διευκολύνει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και την εκτέλεση του Έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συνέχεια της υπογραφής του παρόντος Μνημονίου, και η οποία χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης φυσικού αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό.»

Ελλάδα και Ρωσία αναλαμβάνουν τη δέσμευση να διευκολύνουν την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού ώστε «τρίτα μέρη που θα υποδειχθούν από τον Ρώσο Ιδρυτή να δεσμεύσουν έως 100% της χωρητικότητας του αγωγού για ποσότητες φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω της ελληνικής επικράτειας».

Επίσης η Ελλάδα αναλαμβάνει να παράσχει κάθε έννομη στήριξη, για τη έκδοση των απαιτούμενων αδειών και τη διασύνδεση του αγωγού με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και συστήματα φυσικού αερίου τρίτων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι -όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο- το σύστημα αγωγών που σχεδιάζεται με στόχο την παράκαμψη της Ουκρανίας θα ξεκινά από, θα διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Η Ελλάδα δίνει γενναία μάχη αυτούς τους μήνες και αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει δίκιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.

«Θέλω να σας υποσχεθώ, όπως και στη Μόσχα, όταν σας συνάντησα, ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο στις ελληνορωσικές σχέσεις. Και θεωρούμε εσάς, που ζείτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού είναι «να ξανακάνουμε κυρίαρχη χώρα την πατρίδα μας και το λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ζει με αξιοπρέπεια».

«Η Ελλάδα δίνει σπουδαία και γενναία μάχη αυτούς τους μήνες, περνά μεγάλη οικονομική κρίση και οικονομικές δυσκολίες. Αλλά εσείς γνωρίζετε από δυσκολίες. Τις έχετε ξεπεράσει και έχετε σταθεί στα πόδια σας. Είναι βασικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού, όταν έχουμε στόχο και αξίες, όταν έχουμε στοχοπροσήλωση ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες να τις ξεπερνούμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 





Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass