ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Συμφωνία στα τέλη της εβδομάδος βλέπει το Eurogroup

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2015 8:50

 

 

ΑΘΗΝΑ

Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια "καλή βάση" συζήτησης αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Οι δύο άνδρες σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με πρόσθετες ελληνικές προτάσεις και στη συνέχεια με προαπαιτούμενες απο ελληνικής πλευράς ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν απο τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση έφτασε με καθυστέρηση και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επιθυμούσαν να την είχαν λάβει νωρίτερα για να την εξετάσουν.

Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αποστολή εσφαλμένης πρότασης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι όντως υπήρξαν δύο προτάσεις, η μία ελήφθη αργά το βράδυ προχθες και η άλλη χθες το πρωί, όμως όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο συνεκλήθη το Eurogroup, ενώ δεν υπήρξε αποτέλεσμα, απάντησε ότι κατά βάση το Eurogroup συνεκλήθη αμέσως μετά την απόφαση για τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί μια "ισχυρή και συνολική βάση" συζήτησης, αλλά απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

"Καλωσορίζουμε την ελληνική πρόταση ως ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", συμπλήρωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ως μια ευκαιρία για να επιτύχουμε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα.

Η συνεδρίαση του Eurogroup διήρκεσε περίπου μία ώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, το Eurogroup επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές χαιρετίζει "την εκδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί", τονίζοντας ότι "είναι ένα θετικό βήμα στη διαδικασία".

Επισημαίνεται επίσης ότι το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα ελληνική πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές, αφού συμφωνήσουν σε μια λίστα των "προηγούμενων δράσεων", να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σε αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωομάδα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επόμενη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Βήμα για την επίτευξη συμφωνίας επιτεύχθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής καθώς η πενταμερής συνάντηση (Τσίπρας, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Κερέ της ΕΚΤ, Λαγκάρντ) κατέληξε στο ότι η ελληνική πρόταση θεωρείται βάση συζήτησης.

Σημειώνεται πως η ημέρα ξεκίνησε με θετικές δηλώσεις, όσον αφορά στις προτάσεις και με σχεδόν δραματικές δηλώσεις ("σήμερα παίζεται η τύχη του ευρώ" δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί), ενώ οι προσδοκίες χαμήλωσαν μετά από δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου και του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

"Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις" δήλωσε συγκεκριμένα η Άνγκελα Μέρκελ και επεσήμανε ότι χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η σύνοδος το βράδυ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ συζήτησης.

Σημαντική ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο κρίνεται η (για πρώτη φορά τόσο ανοιχτή) διαφωνία Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πως "οι προτάσεις Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές". Σε σχετικά θετικό τόνο για τις ελληνικές προτάσεις ήταν οι δηλώσεις όλων των γάλλων αξιωματούχων που μίλησαν νωρίτερα.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν κατατεθεί και ότι προς το παρόν αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης απο τους αρμόδιους παράγοντες των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποδεχόμενος στην έδρα της Επιτροπής τον πρωθυπουργό, οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια καλή βάση για να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι πλέον οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην πενταμερή που διεξήχθη στην έδρα της Επιτροπής, παρόντες ήταν επίσης ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη συνάντηση θα προστίθετο και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ικανοποίηση από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός δήλωναν διπλωματικές πηγές. Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ' αποσκοπεί στην προστασία των φτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν' αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σημειώνεται πως προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: "Θα δούμε αν οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση για τις τελικές συνομιλίες", ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στις ελληνικές προτάσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

"Προσερχόμαστε στη συνάντηση για να πετύχουμε μία βιώσιμη συμφωνία" επανέλαβε ο πρωθυπουργός πριν την συνάντησή, θέτοντας ως κόκκινες γραμμές τις αποδοχές των συνταξιούχων, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, τις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την δίκαιη κατανομή των βαρών τη φοροδιαφυγή κ.α.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως "υπάρχει πρόοδος" τόνισε όμως πως "δεν ξέρει αν θα υπάρξει συμφωνία".

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ "ΛΑΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟ"

Σημειώνεται ότι πληροφορίες των Financial Times, έκαναν λόγο για λανθασμένο κείμενο που εστάλη στους Θεσμούς, ωστόσο - σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ - τελικά εστάλη το ενημερωμένο που δεν είχε μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με τους FT, αξιωματούχος δήλωσε πως "τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά, αλλά εστάλη λάθος κείμενο".

Από την ελληνική πλευρά σχολιάζεται πως ζητήθηκε κάποια διευκρίνιση και αυτή δόθηκε, ενώ τονίστηκε ότι "οι στιγμές είναι κρίσιμες και καλό είναι να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη".

"ΚΑΛΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ"

"Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από κ. Γιουνκέρ, κα. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής", έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter τη νύκτα ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για μία διαδικασία "με εμβρυουλκό".

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Πληροφορίες, αναλύσεις, ρεπορτάζ και αφιερώματα στο ελληνικό θέμα, κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ . Ενδιαφέρον παρουσιάζει - μεταξύ άλλων - ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian που κάνει λόγο για πρόταση στην Ελλάδα που θα αφορά εξάμηνη παράταση, χρηματοδότηση 18 δισ. και λύση για το χρέος.

Δεν αναφέρεται με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει ενδεχομένως η πρόταση αυτή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass