ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

ΤΟ CASUS BELLI ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΙΣΧΥΕΙ, ΑΠΑΝΤΑ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2018 18:04

ΑΘΗΝΑ

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στην Τουρκία, διαμηνύοντας πως η σχετική απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.

Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γεννηματάς καθιστά σαφές πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους, διαμηνύει και επισημαίνει πως αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Τονίζει επίσης πως αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν τα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, διαβιβάστηκαν στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα ο οποίος το πρωί μετέβη στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας για συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από την Παρασκευή.

«Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερείς συμφωνία σε ότι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερα παράλια. Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», σημείωσε.

*Στο θέμα των ελληνικών ανακοινώσεων περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος απάντησε την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ «η Ελλάδα κάνει συχνά τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων.

Όταν όμως η Ελλάδα επιχειρεί να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, ή με άλλον τρόπο». «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει».

Την ίδια ώρα για «προγραμματισμένη συνάντηση» του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, μετά από τα τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Έλληνας πρεσβευτής εκλήθη σήμερα εκτάκτως στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών «ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή».

Η ΝΔ

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από την επίμονη και έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, για ακατανόητους λόγους, καλλιεργείται εκ μέρους της κυβέρνησης άκριτη υπεραισιοδοξία για δήθεν νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι σε αυτά προστέθηκε, χθες  η έκτακτη πρόσκληση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και οι προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου που επαναφέρουν την απαράδεκτη λογική του «casus belli» κατά της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων», συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ και τονίζει πως απαιτεί απαντήσεις τόσο στο αίτημά της για άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που υπέβαλε από τις 12 Οκτωβρίου, όσο και στην επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών που κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου «με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο».

«Tο μήνυμά της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε, σε γραπτή δήλωση την απειλή πολέμου της Τουρκίας στην Ελλάδα και την ανάγκη για ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

«Η νέα απειλή πολέμου που εκτόξευσε η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας στην περίπτωση επέκτασης στα 12 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η 'Αγκυρα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ότι ακόμα χειρότερα, διατηρεί αμείωτες και εκδηλώνει ακόμα πιο προκλητικά προσβλητικές απειλές και διαμελιστικές, επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη, τάχα, σε πλήρη και ρητή αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας, τις ανύπαρκτες ειδικές συνθήκες στην θαλάσσια αυτή περιοχή» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ Λαφαζάνης σημειώνει « το τραγικό είναι ότι αυτές τις ειδικές συνθήκες έδωσαν την εντύπωση ότι αναγνωρίζουν, άθελά τους και εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ, όταν, χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, εξήγγειλαν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, «ξεχνώντας» ότι, πέραν της Δυτικής, υπάρχει και Ανατολική Ελλάδα».

Καταλήγοντας ο γραμματέας της ΛΑΕ αναφέρει «η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που δεν θα ασκείται με επικοινωνιακές εντυπώσεις και σπασμωδικές κινήσεις, ούτε θα λειτουργεί ως άβουλος δορυφόρος των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass