Θα καταργήσουμε το άσυλο όπως είναι σήμερα

Επιχειρούν πραξικόπημα στην Παιδεία, δηλώνει ο Μητσοτάκης σε πανεπιστημιακούς

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2018 15:35
Γαβρόγλου και Τσίπρας μας πάνε στα χαμηλά της δεκαετίας του '80, τόνισε ο πρόεδρος  της ΝΔ στους πανεπιστημιακούς Γαβρόγλου και Τσίπρας μας πάνε στα χαμηλά της δεκαετίας του '80, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στους πανεπιστημιακούς

ΑΘΗΝΑ

Σε ιδιαίτερα οξείς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση επιχειρούν πραξικόπημα στην Παιδεία.

Προανήγγειλε δε ότι «το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ!». Μιλώντας σε πανεπιστημιακούς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Στην Παιδεία, οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα. Και το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεότερη ελληνική ιστορία». Οπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης «οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν τον φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία. Το λέω επίσης με γνώση του δημοκρατικού αισθήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας».

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι μόνο η Παιδεία είναι μηχανή ανάπτυξης. «Γι’ αυτό πρέπει να συνδεθεί με την οικονομία. Είναι επίσης πυξίδα, αφού είναι η έρευνα, η γνώση και η καινοτομία που ορίζουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε». Διευκρίνισε δε πως «όταν μιλάμε για ανώτατη παιδεία μιλάμε για δημόσια ανώτατη παιδεία» και πρόσθεσε: «Ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας. Όμως η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Τόνισε δε ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί. Πρέπει επιτέλους να γεφυρώσει το σημερινό χάσμα μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει διαρκώς». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπ. Παιδείας και τον πρωθυπουργό για οπισθοδρόμηση. «Οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση ουσιαστικά ακυρώθηκε με την υποβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας και με το bullying που έζησαν οι καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν με τις ιδέες τους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αντί για εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και εσόδων, μένουν αλυσοδεμένα από συνεχή αντικίνητρα προς τους διδάσκοντες». «Πανεπιστήμια έγιναν γιάφκες κουκουλοφόρων» Επισήμανε μάλιστα ότι «η καθημερινότητα στις Σχολές, μάς απειλεί και μας προσβάλλει όλους: Στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια, χώροι που έχουν καταληφθεί έχουν γίνει επίσημα γιάφκες κουκουλοφόρων. Οι «Ρουβίκωνες» έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους». Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε όλα αυτά, η κυβέρνηση «απαντά με μία απαράδεκτη διάταξη για το άσυλο και με το κατάπτυστο πόρισμα Παρασκευόπουλου».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το τελευταίο επικίνδυνο πείραμα της κυβέρνησης είναι η χωρίς αξιολόγηση αφομοίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων στα πανεπιστήμια». Οπως είπε, αντί της αναβάθμισης με κριτήρια ακαδημαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να συρρικνώσει τον τεχνολογικό τομέα, επιβαρύνοντας και με πρόσθετα προβλήματα τα ιδρύματα που τον υποδέχονται. Πώς; Παζαρεύοντας με συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα. Σκεφτείτε ότι με έναν νόμο αφομοιώνονται τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια και δημιουργούνται 4 Τμήματα στην Λαμία, 8 στα Ψαχνά Ευβοίας, που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα 4 σε Θήβα, Καρπενήσι και Άμφισσα, που εντάσσονται στο Γεωπονικό Αθηνών. Συμπέρασμα; Σχεδιασμός μηδέν, αποφάσεις σπασμωδικές, και αντιεπιστημονικές. Που εργαλειοποιούν την Παιδεία στο όνομα κομματικών ρουσφετιών και ταπεινών επιδιώξεων». Ξεκαθάρισε ότι «με την πολιτική αυτή, έχουμε ανοιχτό μέτωπο για λόγους πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και ηθικούς» αλλά «οφείλουμε, να είμαστε και ρεαλιστές απέναντι σε ένα αρνητικό τετελεσμένο. Καθώς μάλιστα έχει δυστυχώς προχωρήσει η συγχώνευση τόσο μεγάλων ιδρυμάτων, θα πρέπει να βρούμε μια λύση και να μην προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ένα λάθος, με ένα ακόμη λάθος. Καθηγητές και σπουδαστές δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν εκ νέου». Κατά τον κ. Μητσοτάκη «χρειαζόμαστε, συνεπώς, μία δέσμη παρεμβάσεων εξορθολογισμού της κατάστασης. Ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα επαναθεμελιώνει την τεχνολογική εκπαίδευση με επίκεντρο τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και με τα νέα αντικείμενά της. Και το οποίο θα κατατείνει, τελικά, σε αυτά που λέγονται «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών». Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να προκύψει βέβαια από κάποια, αποκομμένη από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, κυβερνητική πρωτοβουλία. Θα πρέπει να προκύψει μέσα από τα ίδια τα Ιδρύματα, την ΑΔΙΠ και βέβαια, με βασικούς αρωγούς εσάς τους ίδιους. Είναι και δικό σας έργο να προτείνετε τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη και τους τρόπους ενδυνάμωσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ- ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Αναφερόμενος στο μισθολογικό των πανεπιστημιακών σημείωσε ότι ενώ από το 2014 η μισθοδοσία της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. και το 2019 η αύξηση θα φτάσει τα 2 δισ., οι αμοιβές των πανεπιστημιακών μειώνονται. Αυτό, είπε οφείλεται "στις στρατιές των μετακλητών, στους συμβασιούχους-πελάτες σε θέσεις αμφίβολης χρησιμότητας και στα κομματικά ρουσφέτια κάθε είδους". Υποσχέθηκε ότι θα "θα δούμε εκ νέου το ειδικό μισθολόγιο με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ," και πρόσθεσε ότι θα επιταχυνθούν και θα γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασείας για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Έρευνας. Υποσχέθηκε ακόμη την πλήρη αυτονομία των ΑΕΙ στο πλαίσιο του Συντάγματος που σημαίνει ότι "τα πανεπιστήμια απελευθερώνονται από τα δεσμά του υπουργείου και εγκαθιστούν νέους, προωθητικούς θεσμούς αξιολόγησης και λογοδοσίας". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα Πανεπιστήμια, πρέπει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισακτέων και πρόσθεσε ότι ενώ δεν θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισαγωγής, εντούτοις θα επαναφέρει τη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Κλείνοντας ανέφερε ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass