Διαψεύδει το Μαξίμου τα περί ερμηνευτικής δήλωσης στο Σκοπιανό

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ πέθανε η συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει ο Καμμένος

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2018 16:10

ΑΘΗΝΑ

Διέψευσε από τη Μόσχα ο προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, χθεσινά δημοσιεύματα ότι επεξεργάζεται ερμηνευτική δήλωση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Καλπαδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που τονίζουν ότι η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες που διακινούνται από προχθές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει δεκτή την πρόταση που του υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τα δύο μέρη να υπογράψουν ένα συμπληρωματικό ερμηνευτικό πρωτόκολλο που θα έχει τη σφραγίδα του ΟΗΕ, ώστε να διευκρινιστούν σημεία που ερμηνεύονται διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Οπως έγραψε μάλιστα η εφημερίδα η Εστία, το πρωτόκολλο θα ενταχθεί σαν παράρτημα στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σύνταξή του φέρεται να έχει ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Ευάγγελος Καλπαδάκης. «Πρέπει να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα από την ΠΓΔΜ. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα» δήλωσε (news 247) ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο Ν. ΞΥΔΑΚΗΣ

Σαν βόμβα έχουν πέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις που έκανε το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του καναλιού της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων περί μακεδονικής γλώσσας που μπορεί να διδαχθεί στην Ελλάδα έκανε λόγο για ένα δύσκολο και λεπτό πολιτικό παιχνίδι και πρόσθεσε: «Ήδη τον βάλαμε και τα μάζεψε και θα τα ξαναμαζέψει. Πρέπει να περάσει κι αυτός τα εμπόδια. Πρέπει να διευκολύνουμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και υποχωρητικοί. Γι’ αυτό και εξεπέμφθη ένα ξαφνικό, σκληρό, δυνατό κύμα δυσφορίας προς τα Σκόπια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφράζει την ελληνική βούληση και από τις κυβερνητικές πηγές». Όταν όμως σε ρωτήθηκε ποιο είναι το μέλλον της συμφωνίας εάν ο κ. Ζάεφ επιμείνει στη ρητορική του και συνεχίσει να προκαλεί την Αθήνα ο κ. Ξυδάκης «έριξε» τη βόμβα αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να «σπάσει» τη συμφωνία και να μην την φέρει για. κύρωση στη Βουλή. Ξυδάκης: «Κοιτάξτε, βγήκε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ και είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει. Έχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να τη σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση». Δημοσιογράφος: Δηλαδή να μην την κυρώσουμε στη Βουλή; Ξυδάκης: «Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να εισαχθεί, αλλά μένει να το δούμε».

ΚΟΝΤΡΑ ΝΔ - ΑΝΕΛ

Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ- ΑΝΕΛ, με φόντο τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραχωρώντας τη δήθεν 'μακεδονική εθνότητα' και γλώσσα θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Και προσθέτει: «Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για την βρει ο Πάνος Καμμένος». *«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης "Συμφωνίας των Πρεσπών" δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. «Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος. *«Θα πρέπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου "Βόρεια Μακεδονία" είναι η εν αποστρατεία αδελφή του» αναφέρει απάντηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Νέα Δημοκρατία.

Ενταση στο ΣτΕ με τις προσφυγές

ΑΘΗΝΑ

Μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων, συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές συλλόγων της Μακεδονίας οι οποίες στρέφονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωσή της με βασικό επιχείρημα ότι η επίμαχη συμφωνία είναι αντίθετη με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και δεν μπορεί να κυρωθεί από τη Βουλή, γιατί δεν έχει λαϊκό έρεισμα. Μάλιστα, οι δικηγόροι των Σωματείων, απευθυνόμενοι στους συμβούλους της Επικρατείας σημείωσαν ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη υπόθεση που έχουν χειριστεί στη ζωή τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν τα κακώς κείμενα. Οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η επίμαχη συμφωνία είναι κυβερνητική πράξη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να περάσει από τον έλεγχο του ΣτΕ. Ειδικότερα είπαν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν υπόκεινται στον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν προβλέπεται δημοψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε μάλιστα και μικρή ένταση όταν μέσα στην κατάμεστη αίθουσα οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των συνηγόρων. Η πρόεδρος της ολομέλειας διέκοψε τη διαδικασία λέγοντας ότι θα εκκενώσει την αίθουσα. Η ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα εκδώσει την απόφασή της σε λίγους μήνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass