ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Αλλαγές προ των πυλών

* Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται…

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 0:40 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουλ 2015 0:47
Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μελετούσε χθες με στενούς του συνεργάτες ο Αλ. Τσίπρας Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μελετούσε χθες με στενούς του συνεργάτες ο Αλ. Τσίπρας

 

ΑΘΗΝΑ

Συνεργασία με στενούς του συνεργάτες είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τον ανασχηματισμό που δρομολογείται μετά τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφοροποιήσεις υπουργών στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί σήμερα.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται προ των πυλών μετά τη διαφοροποίηση τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ (Παν. Λαφαζάνη, Δημ. Στρατούλη και Κ. Ήσυχου) στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Το "όχι" της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την αντικατάστασή της με τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, κίνηση η οποία θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών. Για τη θέση του κ. Βούτση - στην περίπτωση που γίνει πρόεδρος της Βουλής - επικρατέστεροι φαίνονται οι Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης, με τον πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν ο Π. Σκουρλέτης να "μετακομίσει" από το υπουργείο Εργασίας στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Π. Λαφαζάνη, εκτός και αν εκεί τοποθετηθεί τελικά ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Τη θέση του Π. Σκουρλέτη δεν αποκλείεται να αναλάβει η Ράνια Αντωνοπούλου που σήμερα είναι αναπληρώτρια για θέματα ανεργίας. Μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη, συγκεντρώνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος έχει επεξεργαστεί και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος έχει αρνηθεί να εισέλθει στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος και ο πανεπιστημιακός, Γιάννης Κούζης, ο οποίος είναι σύμβουλος στο υπ. Εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ετοιμάζει τεχνοκράτη για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στον τομέα των Εσόδων, ενώ φημολογείται πως η Τασία Χριστοδουλοπούλου - υπεύθυνη για τα μεταναστευτικά θέματα - θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση και οι αρμοδιότητές της θα εκχωρηθούν στον Γ. Πανούση.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη του Θοδωρή Δρίτσα ως υπουργού Ναυτιλίας, ενώ δεν αποκλείεται αναβάθμιση του Γ. Σακελλαρίδη . Προς υπουργοποίηση φαίνεται ότι βαδίζουν οι Γ. Βαρεμένος, Γ. Μπαλάφας και Γ. Αμανατίδης.

Σύμφωνα με άλλες αποκλειστικές ο Γιώργος Βαρεμένος προορίζεται για αντικαταστάτης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, ενώ τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών – που κατείχε μέχρι πρότινος η κ. Βαλαβάνη – διεκδικούν οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Τσουκαλάς φαίνεται ότι παίρνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να πάρει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί είτε κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε υπουργός Εργασίας.

Τέλος, βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση περισσότερων στελεχών από τους ΑΝ.ΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν δρομολογεί μόνο αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 39 βουλευτές επέλεξαν να διαφοροποιηθούν (32 ψήφισαν «όχι», 6 ψήφισαν «παρών» και μία βουλευτής απουσίαζε), παρά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του κόμματος να στηρίξουν τη συμφωνία και να μην κάνουν «το χατίρι» σε όσους προσδοκούν «αριστερή παρένθεση».

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται πλέον είναι η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεδομένου ότι μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια όσους επέλεξαν να ψηφίσουν ανοιχτά «όχι», δηλαδή τους 32 βουλευτές που κατά βάση είναι ενταγμένοι στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter: «Ανασύνθεση της Κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους κ εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα κ κόμμα που να μην είναι '2 σε 1'».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass