Σε ύφεση, αλλά με αναζωπυρώσεις

Για 5η ημέρα η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια * Βραβεύτηκαν πληρώματα ξένων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2019 15:14

ΑΘΗΝΑ

Για πέμπτο εικοσιτετράωρο μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, με το σύνολο των χερσαίων δυνάμεων της πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν τις προηγούμενες ημέρες, να έχει «στρατοπεδεύσει» στην περιοχή.

Η φωτιά στην Εύβοια, που όπως αποκάλυψαν τελευταίες δορυφορικές εικόνες έχει προκαλέσει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, βρίσκεται σε ύφεση, όμως μέχρι να παύσουν οι αναζωπυρώσεις το αρχηγείο της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζει.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος , όλοι οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονται στα σημεία που μαίνονται εστίες φωτιάς, οι οποίες μετέτρεψαν σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην Εύβοια επιστρατεύτηκε μια τεράστια δύναμη, αποτελούμενη από 390 πυροσβέστες, 101 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ), το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Το ίδιο στέλεχος της Πυροσβεστικής είπε για τη φωτιά στην Εύβοια ότι «αυτή την ώρα (σ.σ. μεσημέρι Σαββάτου) από αέρος επιχειρούν δυο ελικόπτερα. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν διασπαρεί σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς, καθώς ακόμη υπάρχουν εστίες».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ

Κατά την ίδια πηγή, «το ενδιαφέρον μας, κυρίως λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, παραμένει εστιασμένο στην περιοχή βόρεια από το Κοντοδεσπότι. Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως η περίμετρός της είναι πολύ μεγάλη και ο στόχος μας είναι να την οριοθετήσουμε πλήρως».

Από τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής που επεσήμαιναν ότι θα χρειαστούν μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ

Ταυτόχρονα με τους πυροσβέστες που επιχειρούν για την κατάσβεση, στα σημεία που ξέσπασε η φωτιά στην Εύβοια παραμένουν και συνεχίζουν τις έρευνες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα ο ΣΚΑΪ, οι έρευνες εστιάζονται πρωτίστως στον 33χρονο που είχε συλληφθεί το 2018 για εννέα εμπρησμούς (καταδικάστηκε για μια περίπτωση) και αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην Εύβοια έχουν προσαχθεί συνολικά τρεις ύποπτοι, οι οποίοι παρουσίασαν άλλοθι. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση έχουν ζητήσει από την εισαγγελία να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών προκειμένου να διασταυρωθούν -ή και να διαψευστούν- οι μαρτυρίες των υπόπτων.

Κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια είχαν εντοπιστεί εμπρηστικά «εργαλεία», όπως στουπιά, μπιτόνια, εύφλεκτο υγρό και γκαζάκια.

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΞΕΝΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Εν τω μεταξύ τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Ιταλίας και της Ισπανίας που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια επίσημης τιμητικής εκδήλωσης για τη βράβευσή τους που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το πρόγραμμα rescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής σε χώρα-μέλος που έχει ανάγκη, κάτι που σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών και Ισπανών πιλότων.

«Η συμβολή σας αποτελεί έμπρακτη ένδειξη των κοινών ευρωπαϊκών αξιών όπως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χαρδαλιάς και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προσπάθεια των Ιταλών και Ισπανών πιλότων, πάνω από την δύσκολη και επικίνδυνη πυρκαγιά της Εύβοιας.

Οι επικεφαλής των δύο αποστολών, αξιωματικοί Αμικλάρε Ποντσιέλι, για την Ιταλία, και Γκαμπριέλ Σερσενάτο Σοράντο, για την Ισπανία, ευχαρίστησαν από την πλευρά τους τον κ. Χαρδαλιά για τη φιλοξενία, όπως είπαν, και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την προσπάθεια των Ελλήνων πιλότων αλλά κυρίως των πυροσβεστών των επίγειων δυνάμεων, τονίζοντας ότι αυτοί έδωσαν πάνω από τις δυνάμεις τους για να περιορίσουν τη φωτιά. Επίσης τόνισαν την άριστη συνεργασία που είχαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελευθέριος Μανούσης, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει ης ΕΕ στο rescEU, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει περαιτέρω την Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη, για την άμεση ανταπόκριση όπου χρειαστεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές Αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για αποστολή εναέριων μέσων, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα μέσω του προγράμματος rescEU, συνδράμοντας με δύο ιταλικά και ένα ισπανικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Το «παρών» στη βράβευση έδωσαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), υποπτέραρχος Αθανάσιος Σαββόπουλος, ο διοικητής ΕΣΚΕ υποστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) πύραρχος (ΧΑ) Γεώργιος Πορτοζούδης, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Ιωάννινα, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση.

Για την κατάσβεσή της, επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με έξι πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass