Στο αρχείο μέσω Συνταγματικής αναθεώρησης η υπόθεση Novartis

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ* «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ* ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2019 15:15

ΑΘΗΝΑ

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για να οδηγηθούν σε παραγραφή τυχόν αδικήματα δωροδοκίας υπουργών, στην υπόθεση της Novartis «περνάει» μέσα από την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αυτή την πολιτική εκτίμηση έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η Κ.Ο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεωρητική διαδικασία.

«Γίνονται προσπάθειες για να μην φτάσει η έρευνα ως το τέλος» για την υπόθεση της Novartis επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας συγκεκριμένα για την «άρνηση της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ να υπερψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 που επιτρέπει την διαλεύκανση υποθέσεων δωροδοκίας πολιτικών χωρίς τις ασφυκτικές προθεσμίες της παραγράφου 3».

Τόνισε πως «ειδικά ενόψει της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis η επιλογή αυτή συνιστά προφανή απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών των κομμάτων αυτών».

«Θα σας το πω ευθέως, επιδιώκεται να οδηγηθεί σε παραγραφή η υπόθεση δωροδοκίας» επισήμανε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας πως μετατρέπεται το Σύνταγμα «σε εργαλείο για να οδηγηθούν υποθέσεις στο αρχείο».

ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

Η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του άρθρου 54 που αφορά την ψήφο των απόδημων δεν βοηθά στην δημιουργία συναινετικού κλίματος προκειμένου να δοθεί λύση τόσο συνταγματικά όσο και νομοθετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο όσον διαμένουν στο εσωτερικό.

Αυτή ήταν η εκτίμηση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για αφού όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος «δεν προβλέπεται ως συνταγματικός περιορισμός στην αναθεώρηση η ύπαρξη πραγματικού δεσμού με την χώρα».

Επίσης είπε πως «δεν προβλέπεται διαδικασία επικαιροποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων» όπως και «ειδικό όργανο, εγγυήσεις και διαδικασία για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό».

Επίσης σημείωσε πως το νομοσχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση «περιλαμβάνει ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα».

Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα του πραγματικού δεσμού του ψηφοφόρου (ενεργό ΑΦΜ κ.λ.π) θυμίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση συναίνεσης και για άλλα κόμματα. Συνολικά εκτίμησε ότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες «είμαστε μακριά» από την διαμόρφωση μιας πρότασης που θα στηριχθεί από ευρεία πλειοψηφία.

ΟΛΟΜΈΛΕΙΑ ΕΦΕΤΏΝ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Εν τω μεταξύ νέα διάσταση προσλαμβάνει η υπόθεση της Novartis, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζητεί την σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση αυτή.

Αναλυτικότερα, ο Βασίλης Πλιώτας διαβίβασε έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Μωραϊτάκη, με το οποίο ζητεί να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών της Αθήνας, ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση και να προχωρήσει ταχύτερα η διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να ανατεθεί η δικογραφία της Novartis σε 2-3 ή και περισσότερους εφέτες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης σε σύντομο χρόνο.

Πάντως, η Ολομέλεια των Εφετών η οποία θα συγκληθεί, θα αποφασίσει, εάν θα πάρει μόνο τις εκκρεμείς δικογραφίες της Novartis που εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως είναι του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, του Νίκου Μανιαδάκη, κ.λπ. ή και αυτές που χειρίζεται η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, η Ολομέλεια Εφετών, θα αναθέσει σε εφέτες όλο το «πακέτο» της Novartis. Όπως είναι γνωστό, κατά το παρελθόν και στην περίπτωση και άλλων υποθέσεων -όπως αυτή της Τράπεζας Κρήτης, του παραδικαστικού κυκλώματος, της 17Ν, της Siemens, κ.λπ.- είχε συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών και οι υποθέσεις είχαν ανατεθεί σε εφέτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass