ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΚΟΠΙΩΝ

Εφυγαν από την κόλαση της ουδέτερης ζώνης

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2015 0:20

ΑΘΗΝΑ

Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι, αλλά περιχαρείς που μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν από την ουδέτερη ζώνη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες έσπευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνονται απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

Λίγο νωρίτερα, αστυνομικοί της ΠΓΔΜ είχαν επιτρέψει σε ολιγομελείς ομάδες -κυρίως οικογένειες με παιδιά- να περάσουν τη μεθόριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αναχωρήσουν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων για το Ταμπάνοβτσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ "ΜΙΑ", οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 έγκυες.

Συνωστισμός σημειώθηκε νωρίτερα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, καθώς μόλις οι εκατοντάδες πρόσφυγες έμαθαν πως θα τούς επιτραπεί, σταδιακά, να περάσουν τα σύνορα, μάζεψαν εν ριπή οφθαλμού τις σκηνές και τα υπάρχοντά τους και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το χαμηλό συρματόπλεγμα, που είχαν στήσει οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.

Νέα ένταση

Ένταση επικράτησε στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης καθώς πολλοί πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι, διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας να τους επιτρέψουν οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, με γκλομπς στα χέρια, προσπαθούν να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επιτρέπουν σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως γονείς με παιδιά- να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης.

Αρκετοί έχουν λιποθυμήσει και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

ΠΓΔΜ: Δυνάμεις του Στρατού στα σύνορα

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι βάσει της απόφασης της κυβέρνησης για κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια και νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθούν και δυνάμεις του Στρατού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές για την προστασία των κρατικών συνόρων και επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο σε περιορισμένο αριθμό παράτυπων μεταναστών, από ευάλωτες κατηγορίες, που χρήζουν άμεσης ανάγκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, τις τελευταίες 24 ώρες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός έκδοσης αδειών τριήμερης παραμονής στη χώρα σε παράτυπους μετανάστες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου εκδιδόταν περίπου 1.300 τέτοιες άδειες, καθημερινά.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν φροντίδα στους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης στη ρίψη των οποίων προχώρησαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ΠΓΔΜ, γνωστοποίησε χθες η ανθρωπιστική οργάνωση.

«Οι ομάδες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη (ελληνική μεθόριος) παρέχουν φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν από τα θραύσματα από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευσε ο στρατός της ΠΓΔΜ» επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο μπλογκ τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα οι ΓΧΣ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα.

Το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE από την πλευρά του μετέδωσε επικαλούμενο στελέχη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εδρεύουν σε ένα γειτονικό χωριό στην Ελλάδα ότι φρόντισαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Το RTE μετέδωσε επιπλέον ότι ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διέψευσε πως έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον των προσφύγων και επισήμανε «κανένα τέτοιο επεισόδιο... τίποτα σαν αυτό» δεν καταγράφηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ στα σύνορα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass