Ετσιθελικό κράτος!

ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ ΣΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΧΙΟ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΚΡΟΤΟΥ - ΛΑΜΨΗΣ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2020 18:12

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες.


Από τις 2 ως τις 4 τα χαράματα, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.
Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή Μανταμάδου.
Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή - Καράβα.
Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου είχε αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους. Κατά την επίθεση με τα χημικά ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές σε δασική έκταση, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν άμεσα.
Παρών στο συμβάν ήταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς ο οποίος κατήγγειλε «την απρόκλητη και βίας επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών που βάζει ευθέως θέμα Δημοκρατίας».
ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ
Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα και στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.
Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού.
Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση για τα επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο σημειώθηκε στη Βουλή, πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. «Αποτελεί θράσος να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς, που με τις ιδεολογικές σας εμμονές, ανοίξατε τα σύνορα, αφήσατε ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ, δεν απορροφήσατε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήσεις ασύλου "κάβα" στην επόμενη κυβέρνηση», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος έθεσε το παρεμπίπτον θέμα των επεισοδίων στα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες προσφυγικές ροές. «Είχατε μιλήσει για αποσυμφόρηση και επιτελικό κράτος και όταν στα κλειστά κέντρα αντέδρασαν οι νησιώτες τούς κάνατε επίταξη στην περιουσία τους, κι όταν αντέδρασαν στην επίταξη της περιουσίας στείλατε ΜΑΤ και "δέρνετε τον κόσμο". Εμείς δεν βλέπουμε ούτε αποτελεσματικότητα ούτε δικαιώματα και, λιγότερο από όλα, ανθρωπισμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Απαντώντας, ο κ. Λιβανός επέκρινε τον κ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για προσπάθεια κάλυψης της ανυπαρξίας πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. «Προκαλείτε, με ένα θέμα που πυροδοτεί τον λαϊκισμό και από τις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος», ανέφερε ο κ. Λιβανός. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί κλειστά κέντρα, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, τόνισε ότι είναι επόμενο να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση όταν η ΝΔ καλλιεργούσε προεκλογικά στους νησιώτες τέτοιες φαντασιώσεις, ότι ως διά μαγείας θα εξαφανίσει το προσφυγικό σε μία εβδομάδα. «Αν συνεχίσετε να δέρνετε τους νησιώτες, που είναι δικοί σας ψηφοφόροι, τότε θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι», είπε σκωπτικά ο κ. Γρηγοριάδης.
Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες. «Αντί να προστατεύσουμε τους κατοίκους από τους λαθρομετανάστες, εμείς τους προστατεύουμε και δέρνουμε τους Έλληνες, ενώ το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν οι Έλληνες διαμαρτύρονταν για τις Πρέσπες», επισήμανε ο κ. Χήτας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά. «Επικρατεί κόλαση, με γυναίκες-νοικοκυρές να τρώνε βομβαρδισμό από χημικά και με ξυλοδαρμούς... Γίνονται επιχειρήσεις που θυμίζουν εποχές κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρ. Λοβέρδος διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη να συμβούν στη Βουλή «θεσμικοί τραμπουκισμοί». Ακόμη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει τόλμη να υποστηρίξει τα μέτρα της» και πως οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι, πολυφωνικοί και δειλοί απέναντι στην αντιπολίτευση. «Να εγκαταλειφθούν οι ακραίες θέσεις από δεξιά και αριστερά και να υπάρξει μία κυβέρνηση που ξέρει τι θέλει να κάνει, και μία αντιπολίτευση που υποβάλλει προτάσεις», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass