Τουρκικά χημικά στον Εβρο, παρενόχληση σκάφους στη Λέσβο

Πρωτοβουλία Κομισιόν για 5.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2020 21:04

ΑΘΗΝΑ
Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα για το μεταναστευτικό.


Οπως αποδεικνύεται από τα βίντεο-ντοκουμέντα, οι προκλητικές κινήσεις της απέναντι πλευράς είναι πολλές, συστηματικές και οργανωμένες: Τούρκοι αστυνομικοί, με πλήρη εξοπλισμό και σε στοίχιση, πετούν χημικά και δακρυγόνα κατά Ελλήνων στρατιωτών στον Εβρο.
Παράλληλα,χθες το πρωί ανοικτά της Λέσβου, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε προκλητικά ελληνικό σκάφος, σε πολύ μικρή απόσταση, με εμφανή τον κίνδυνο σύγκρουσης.
Την ίδια ώρα, κοντά στις Καστανιές έχουν ξεσπάσει μικρές εστίες φωτιάς αφού λίγες δεκάδες μεταναστών πλησίασαν τον φράχτη. Οπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται στην περιοχή «από την τουρκική πλευρά βάζουν τώρα μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε».

 

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ
Την ώρα που οι ελληνικές δυνάμεις σταματούν τις απόπειρες μεταναστών να μπουν στο ελληνικό έδαφος, ξεκινάει η επέκταση του φράχτη κατά 40 χλμ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία που προκρίνονται βρίσκονται σε Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια και Νέα Βύσσα. Ο φράκτης θα επεκταθεί σε σημεία που ευνοούν τη διέλευση ατόμων. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 12,5 χλμ. σε χερσαία σημεία, πριν και μετά τις Καστανιές Εβρου.
Οι ελληνικές δυνάμεις καθημερινά προσπαθούν να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές κατά το ίδιο διάστημα συνέλαβαν 8 άτομα. Επτά από τα οποία προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ
Πρωτοβουλία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των άλλων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέθεσε στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον αυτή την αποστολή. Η κ. Γιόχανσον θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τους άλλους υπεύθυνους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση των περίπου 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να παράσχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στα κράτη - μέλη γι’ αυτό το σκοπό, ενώ την άνοιξη θα οργανώσει ειδική συνάντηση για τη μετεγκατάσταση.
Η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα από την Επίτροπο Γιόχανσον να μεταβεί στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία τους. Η επίτροπος κι εγώ θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη ώστε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος γι’ αυτά τα παιδιά».
«Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει παράσχει την προσωπική στήριξή της στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ουλές στην ψυχή δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Ας κάνουμε όλοι ό,τι χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass