Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Εκτός ψηφοδελτίου μετά το «παρών»…

* ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ 4 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2015 0:25

 

Την απόφασή της να μην είναι υποψήφια βουλευτής στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε χθες η Ηρώ Διώτη, κίνηση που αναμενόταν μετά τη στάση της να ψηφίσει «παρών» και στις τρεις πρόσφατες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και το νέο μνημόνιο στη Βουλή.

Η κ. Διώτη επισημαίνει στη δήλωσή της ότι «παραμένει πολιτικά και κοινωνικά ενεργή», θεωρεί ότι η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αφήνει αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΗΡΩΣ ΔΙΩΤΗ

Αναλυτικά, η δήλωση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής :

«Από την 25η Γενάρη, οπότε και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε επί έξι μήνες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις κυρίαρχες ελίτ στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, αναντίρρητα προϊόν εκβιασμού εξαιτίας και της αδιαλλαξίας των εταίρων, αλλά και της μη προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση μη συμφωνίας, ήταν η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και εντείνει την ύφεση και την κοινωνική ανισότητα. Η δέσμευση από τις τελευταίες αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου, που δεν θα ήταν συνέδριο «εσωτερικού ξεκαθαρίσματος», θα έδινε τη δυνατότητα εκπόνησης σήμερα ενός εναλλακτικού σχεδίου απεμπλοκής -στο άμεσο μέλλον- από τα μνημόνια, ενός ριζοσπαστικού προγράμματος διακυβέρνησης στις νέες συνθήκες αλλά και θα απαντούσε στα μεγάλα ερωτήματα που έθεσε η συγκυρία, δεν τηρήθηκε.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και η προκήρυξη των εκλογών καθόρισε και το περιεχόμενο της πολιτικής με την οποία θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή τη διαχείριση και την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας.

Σε ό, τι με αφορά, δεν πιστεύω και δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο. Η κάθοδός μου στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 8 χρόνων –από το 2007 μέχρι και τις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015- προέτασσε διαφορετικές διεκδικήσεις για τον κόσμο της εργασίας, τα πληττόμενα από τις πολιτικές λιτότητας στρώματα, τους νέους ανθρώπους.

Υπό αυτή την έννοια, δεν θα συμμετέχω στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένω πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη δεν σταματούν. Εκεί, όλοι και όλες, θα συναντιόμαστε».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Ε.

Εν τω μεταξύ, την απόφασή τους να παραιτηθούν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του κόμματος αλλά και από απλά μέλη του, ανακοινώνουν με κοινή τους δήλωση τέσσερα μέλη της επιτροπής, ασκώντας σκληρή κριτική στις πρόσφατες αποφάσεις του κόμματος και τονίζοντας ότι τα μέλη του κόμματος έχουν το τελευταίο διάστημα αναλάβει τον ρόλο του χειροκροτητή αποφάσεων που «παραβιάζουν τον λόγο ύπαρξης και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Τη δήλωση υπογράφουν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης Γιαλαμάς, Αγγέλα Δημότσιου, Δημήτρης Μπαμπαλής και Αλέκος Χατζηκρανιώτης.

Αναλυτικά, η δήλωση των τεσσάρων μελών έχει ως εξής :

«Με την κατάθεση και ψήφιση του 3ου Μνημονίου, η Κυβέρνηση επισφράγισε με τον πιο επίσημο τρόπο τη μνημονιακή της μετάλλαξη, περνώντας πλέον οριστικά και αμετάκλητα στην απέναντι πλευρά. Αντί να σκίσει τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, η Κυβέρνηση προτίμησε να σκίσει τις ίδιες τις προγραμματικές της δηλώσεις, μπαίνοντας κι αυτή με τη σειρά της στο θλιβερό γαϊτανάκι των αλλεπάλληλων μνημονιακών Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Μαζί της περνούν στην απέναντι πλευρά και όλοι εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, με την ψήφο τους στη Βουλή, στηρίζουν τη μνημονιακή μετάλλαξη της ηγετικής ομάδας. Καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καμία κοινοβουλευτική μεθόδευση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις πολιτικές που καταδίκασε ο ελληνικός λαός με το συγκλονιστικό «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2010 δίνει σταθερά τη μάχη απέναντι στα Μνημόνια, δεν μπορεί να γίνει συνεργός στις πολιτικές που συντρίβουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κανένας «κομματικός πατριωτισμός» και καμία έκκληση σε μια ψευδεπίγραφη «ενότητα» δεν μπορούν να αποσπάσουν την εκβιαστική στήριξη στη μνημονιακή μετάλλαξη της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ενότητα, πέρα απ’ αυτή που προσδιορίζεται από όλες τις μέχρι σήμερα συλλογικές αποφάσεις και επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.Η κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των συλλογικών αποφάσεων εκ μέρους της ηγετικής ομάδας βαδίζει χέρι-χέρι με τη μεθοδική απαξίωση των συλλογικών λειτουργιών και της εσωκομματικής δημοκρατίας, μέσα από μια σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων πραξικοπημάτων, με στόχο ν’ ακυρωθεί κάθε δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης της βάσης και να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε άβουλη μάζα χειροκροτητών και νεροκουβαλητών της ηγεσίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για κόμμα (και μάλιστα της Αριστεράς), ούτε για συλλογικές διαδικασίες.

Σε έναν πολιτικό φορέα όπου η έννοια του μέλους έχει χάσει πλέον κάθε περιεχόμενο –και δηλώνοντας την ακαταλληλότητά μας για τον ρόλο του χειροκροτητή αποφάσεων που παραβιάζουν τον λόγο ύπαρξης και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ–, παραιτούμαστε από κάθε θέση στα όργανα, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα του μέλους, η οποία εδώ και καιρό έχει καταντήσει κενό γράμμα.

Σε όσους επιλέγουν να παραμείνουν σε ό,τι επιμένει ν’ αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ, θα νιώθαμε ευτυχείς, αν μπορούσαμε να τους απευθύνουμε το χαιρετισμό και τη διαβεβαίωση ότι «Θα συναντηθούμε στους αγώνες». Για κάποιους το πιστεύουμε και το ελπίζουμε. Είναι ωστόσο φανερό ότι με κάποιους άλλους δεν θα είμαστε στην ίδια πλευρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απολύτως βέβαιο ότι εμείς δεν αλλάξαμε πλευρά.

Ό,τι λέγαμε παλιά, εξακολουθεί να ισχύει. Συνεχίζουμε τον αγώνα.

ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) μέλος γραμματείας της Ν.Ε. Λάρισας

ΔΗΜΟΤΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΑ μέλος Ν.Ε. Λάρισας

ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ μέλος γραμματείας της Ν.Ε. Λάρισας

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ μέλος γραμματείας της Ν.Ε. Λάρισας»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων συνεδρίασαν χθες το βράδυ τα εναπομείναντα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής προκειμένου να δρομολογήσουν τις διεργασίες ενόψει των εκλογών. Στη συνεδρίαση επρόκειτο να οριστούν τα μέλη της επιτροπής που θα εργαστούν για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στο νομό, καθώς και οργανωτικά ζητήματα όπως το εκλογικό κέντρο του κόμματος.

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν και οι γραμματείες των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, προκειμένου να διαμορφωθεί η ακριβής εικόνα των στελεχών και μελών που αποχώρησαν από το κόμμα.

Την προσεχή Δευτέρα 31 Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Νομαρχιακή Επιτροπή, με τη συμμετοχή και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου για τις οργανώσεις του κόμματος στη Θεσσαλία, Νίκου Σκορίνη.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass