Η Βουλή κάνει δωρεά 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

*Με ομόφωνη απόφασή της* Το Yπ. Υγείας δίνει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 50.000 μάσκες και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκτυπώνει και παραδίδει στο τοπικό νοσοκομείο τρισδιάστατες μάσκες –ασπίδες

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 18:02

ΑΘΗΝΑ

Δωρεά της Βουλής 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ύψους 8 εκ ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ενέκρινε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων στη χθεσινή της συνεδρίαση.

Όλα τα κόμματα που μετέχουν στη διάσκεψη έκαναν ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Οι νέες κλίνες ΜΕΘ προγραμματίζεται να παραδοθούν εντός 60 ημερών από την έναρξη των εργασιών σε πλήρη λειτουργία μαζί με τον πλήρη εξοπλισμό τους για να ενισχύσουν σημαντικά και σε μόνιμη βάση το ΕΣΥ.

Σημειώνεται, ότι οι 32 κλίνες θα αναπτυχθούν σε μεταλλικό κτήριο ειδικών προδιαγραφών συνολικού εμβαδού 720 m2, που θα κατασκευαστεί στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου αναφοράς για COVID-19 «Σωτηρία».Οι υπόλοιπες 18 θα αναπτυχθούν επίσης στο ίδιο Νοσοκομείο, σε υπάρχον κτήριο, τμήμα του οποίου θα μετατραπεί για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού.

Ο πρόεδρος της Βουλής μετά την ομόφωνη έγκριση από την διάσκεψη των προέδρων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση η Βουλή των Ελλήνων διαβουλευόταν με την Κυβέρνηση για την προσφορότερη συνδρομή της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι συνεννοήσεις μας κατέληξαν στην ανάληψη από την Βουλή των Ελλήνων του συνολικού κόστους δημιουργίας 50 νέων κλινών εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία που είναι ένας από τους πολύτιμους προμαχώνες της πρωτοφανούς υγειονομικής μάχης που διεξάγεται. Ξέροντας, όπως απεδείχθη από την σημερινή ομόφωνη απόφασή μας, ότι όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου δίνουν προτεραιότητα στην αύξηση των ΜΕΘ προχώρησα στην έκφραση αυτής της διάθεσης και δυνατότητας του Κοινοβουλίου προς τον κ. Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα στις 28 Μαρτίου να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, το οποίο σήμερα έγινε ομόφωνα δεκτό».

ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΣ

εν τω μεταξύ στα 530 ανέρχονται τα άτομα που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, είτε με συμπτώματα του κορονοϊού, είτε με ύποπτα συμπτώματα, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και με εξασφάλιση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι το υπουργείο Υγείας θα δώσει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 50.000 μάσκες προκειμένου να τις κατανείμει όπου χρειάζεται.

Αφορμή ήταν σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη και του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, που έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στις δομές υγείας, για καθυστερήσεις και ολιγωρίες της κυβέρνησης στις προσλήψεις και για ανεπαρκή μέτρα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας στον κ. Λαμπρούλη, που ζήτησε την επίταξη των κλινών στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών, αντέτεινε ότι αυτό προβλέπεται ήδη στην ΠΝΠ, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά με ένα συνολικό σχέδιο το οποίο και υλοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι και στις μεταναστευτικές δομές έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των μεταναστών και της δημόσιας υγείας, ενώ τίθενται άμεσα σε απομόνωση όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού.

«Αυτή τη στιγμή το σύστημα της δημόσιας υγείας εφοδιάζεται με όλα τα απαραίτητα υλικά. Είναι λογικό ότι θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται ορθολογικά και με φειδώ. Κανένα υγειονομικό προσωπικό δεν θα αφήσουμε χωρίς προστασία και καμία υγειονομική δομή δεν θα αφήσουμε με ελλείψεις», διαβεβαίωσε κλείνοντας ο κ. Κοντοζαμάνης.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εξ άλλου στην τρισδιάστατη εκτύπωση μασκών προχώρησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη μάχη για τον κορονοϊό.

Το Πανεπιστήμιο έλαβε υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η Πρυτανεία, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης αξιοποίησε μία αρχική ιδέα του εικαστικού και τοπογράφου μηχανικού Δημήτρη Ζήνα, ο οποίος εκπονεί το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο, με σκοπό τη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αξιοποιώντας τους πόρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου, οι πρώτες εκτυπώσεις στη βέλτιστη ποιότητα παραγωγής και υγιεινής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και από χθες ξεκίνησε η σταδιακή παράδοση του υλικού για την υποστήριξη του έργου του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η δυναμική αυτή διαδικασία υπό την πίεση του χρόνου, απαιτεί συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των παραμέτρων της εκτύπωσης και των σχεδίων των υλικών, με σκοπό να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας Μηνά Πασχόπουλου, με την αρωγή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών και σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που έχει έδρα την Άρτα, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την προσπάθεια αυτή, ενισχύει η καθοριστική συμβολή της εταιρείας ανάπτυξης βιομηχανικών προϊόντων με έδρα τα Ιωάννινα, TimAp Design Studio, η οποία παρέχει την τεχνογνωσία της και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας για την παραγωγή επαρκούς αριθμού προστατευτικών μασκών.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου εκφράζει τις ευχαριστίες της, σε όσους συνεργάστηκαν την δύσκολη τρέχουσα συγκυρία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass