Ψηφίστηκε με 187 ναι το ν/σ για τις διαδηλώσεις

Τριγμοί στην ΚΟ ΚΙΝΑΛ από την αποχή ΓΑΠ και Καστανίδη - Τι είπαν οι αρχηγοί

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2020 10:35

ΑΘΗΝΑ
Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις.

Ειδικότερα, επί της αρχής, από τους 288 παρόντες, ναι ψήφισαν 187, ενώ όχι 101.
Η ψηφοφορία προκαλεί τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ καθώς της ψηφοφορίας απείχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, παρά τη γραμμή του κόμματος για ψήφο υπέρ επί της αρχής.

 

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν περιορίζει, αντίθετα θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών» υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νομοσχέδιο στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας εξήγησε, σημειώνοντας πως στη Δημοκρατία δεν υπερισχύει το ένα δικαίωμα έναντι των άλλων. Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για τη Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα».

 

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Θεωρούμε ότι επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο,  αλλά σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα.
Αναφερόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης λες και είμαστε στο Μαλιμπού. Ο μεγάλος περίπατος έγινε ο μεγάλος περίγελος και κλαυσίγελος. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει κάτι πάνω στην κοινή λογική, αλλά επιχειρεί μία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοΐδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχω την αίσθηση ότι θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας». «Θέλετε να γκρεμίσετε και να εκδικηθείτε για μία Ελλάδα η οποία συλλογικά άφησε πίσω το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της» συνέχισε.

 

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Σταθήκαμε εμπόδιο στα σχέδιά σας. Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Σώσαμε από μια νέα πληγή τη Δημοκρατία. Εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις. Στήσαμε προοδευτικό ανάχωμα στο δόγμα «νόμος και τάξη» της δεξιάς», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για το νομοσχέδιο επικρίνοντας τη κυβέρνηση της ΝΔ γιατί προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση καθώς προσπαθεί να προλάβει μέσα από απαγορεύσεις τις κλιμακούμενες αντιδράσεις για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη λογική μισός μισθός-μισή δουλειά, τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται, τις απλήρωτες συντάξεις, την ανεργία. Θέλατε να απαγορεύσετε τις διαδηλώσεις, με το έκτρωμα που φέρατε. Θέλατε ανοιχτό το κέντρο, αλλά οδοφράγματα στις πορείες».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις ζήτησε σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Α. Παπανδρέου. «Ξανασκεφτείτε το, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ύστατη έστω στιγμή, σας προτρέπω να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να υπάρξει διάλογος σε βάθος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο, «παρά τη γενναία διάθεση του ΚΙΝΑΛ και της κυρίας Γεννηματά για δημιουργική προσέγγιση, το νομοσχέδιο παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό». Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «αντί να προστατεύει μια ειρηνική διαδήλωση, την περιορίζει και την ποινικοποιεί, διότι δίνονται υπερεξουσίες στους εκάστοτε κρατούντες, ενώ κάνει όσους διαδηλώνουν ειρηνικά, ομήρους του κάθε προβοκάτορα».

 

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κ. Καραγκούνης απέρριψε ως «φαιδρά» τα περί “χουντικού” νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέκρινε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε τίποτα για τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες διότι «δεν θέλετε να ενοχλήσετε την πολιτική σας πελατεία». Εξάλλου, χαρακτήρισε «όχι τυχαίο, ότι έχετε αυτήν την πορεία μετά τις εκλογές. Είστε η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση που ένα χρόνο μετά τις εκλογές διαλύεστε πολιτικά. Όχι μόνο δεν κρατάτε τις δυνάμεις σας, αλλά φυλλορροείτε καθημερινά και οδεύετε με ταχύτατους ρυθμούς στα ιστορικά και παραδοσιακά σας ποσοστά» είπε ο κ. Καραγκούνης. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως κόμμα ευκαιριακά και «καβαλήσατε το κύμα του αντιμνημονίου και τώρα που μας τέλειωσε ο δράκος, δυστυχώς τελειώνει και το παραμύθι για σας».
Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κοινωνία έχει ονοματοδοτήσει αυτόν τον νόμο ως «χουντονόμο Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη» και ότι στις επόμενες κινητοποιήσεις το αίτημα θα είναι να καταργηθεί αυτός ο «χουντονόμος». Μιλώντας για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για “εχθροπάθεια”, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Όταν έγινε το πρόβλημα στον Έβρο με ένα δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας ότι υπήρχε νεκρός και το αναμετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το έκαναν σημαία τους είναι αλήθεια, κύριε Χρυσοχοΐδη ή δεν είναι αλήθεια ότι σας πήρα τηλέφωνο ως αρμόδιος τομεάρχης με εντολή του Αλέξη Τσίπρα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση και σας ρώτησα: “Είναι αλήθεια αυτό που μεταδίδεται ή όχι;” Και μου είπατε: “Δεν είναι αλήθεια Γιάννη”. Και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς δεν αντιδράσαμε, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση». Τέλος στην αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη για το ποια “σημαία” κρατάει τώρα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει μια διαφορά: «εγώ σ’ αυτά εδώ τα έδρανα καθόμουν και πριν από δέκα χρόνια, δεν καθόμουν πριν από δέκα χρόνια σε αυτά εκεί τα έδρανα και τώρα κάθομαι σε αυτά τα έδρανα».
Στην αναμενόμενη “μαζική αντίδραση” των φορέων το απόγευμα στο Σύνταγμα αναφέρθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Παράλληλα επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι λένε “σαν χαλασμένη κασέτα” «τα γνωστά χιλιοειπωμένα ψέματα» για τα μαγαζιά που κλείνουν από τις συγκεντρώσεις, ενώ το ΚΚΕ έχει παραθέσει στοιχεία για τους λόγους που κλείνουν τα μαγαζιά και είναι η πολιτική σας, δηλαδή τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των ωραρίων κ.ά. Όσο για τις αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός, είπε ότι έγιναν για να διαμορφωθεί ένα “φύλλο συκής”, ένα άλλοθι, και να διευκολυνθεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η βουλευτής Αγγ. Αδαμοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες κάποιων ανθρώπων «με περισσή θεατρικότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η διακυβέρνησή σας τόσο καιρό έχει αποδείξει ότι ουδόλως ενδιαφέρεστε για τις ανθρώπινες ζωές, για τον Έλληνα πολίτη, για την Ελληνίδα που μοχθεί και αυτή τη στιγμή όχι μόνο καλείται να υποφέρει τα πάνδεινα, αλλά στοχοποιείται κιόλας και εκφοβίζεται πολλαπλώς».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι ο οργανωτής δεν πρέπει να είναι αυτός που θα συρθεί στα δικαστήρια και θα πληρώσει από την τσέπη του, ενώ, για όσους συλλαμβάνονται, είπε πρέπει να τιμωρούνται πολύ αυστηρά, «για να αποτρέψουμε τους μπαχαλάκηδες, να αποτρέψουμε τους βανδαλιστές».
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματος για την αστική ευθύνη του διοργανωτή, την απαγόρευση των χημικών κ.ά, «θα προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο όμως επί της αρχής θα το ψηφίσουμε». «Είμαι πάρα πολύ περήφανος, που 45 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος επιτέλους έρχεται η Βουλή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο όπου γίνονται δεκτές οι τροποποιήσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατ’ αυτό τον τρόπο εκπληρώνεται μία παράδοση που άρχισε από το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε μια αντιπολίτευση σοβαρή και υπεύθυνη» είπε ο κ. Καμίνης.

 

Συγγαλεί την ΚΟ η Γεννηματά

ΑΘΗΝΑ
Οργή επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι διαφώνησαν με το ν/σ για τις πορείες και απείχαν από την ψηφοφορία.
Η Φώφη Γεννηματά δρομολογεί εξελίξεις και συγκαλεί σήμερα Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για να ληφθούν αποφάσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass