Νίκος Δένδιας: Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θα ζητήσουμε κυρώσεις

Πρέπει να αναζητήσουμε ευφυείς τρόπους αντίδρασης, λέει ο Γ. Κουμουτσάκος *Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, χαρακτηρίζει την απόφαση ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ ο Β. Κορκίδης προτείνει μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων για την Αγ. Σοφιά

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 9:00

ΑΘΗΝΑ
«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας» και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρκικό και όχι παγκόσμιο. «Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».
«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πάρει άμεση θέση για να αποτρέψει την τουρκική στάση επισημαίνοντας ότι «αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. ‘Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρχει έτοιμος κατάλογος ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ο Ν. Δένδιας συμπλήρωσε ότι στη σημερινή συζήτηση θα υποστηρίξει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΣΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα την ώρα που η Γερμανία -χώρα που έχει και την Προεδρία της ΕΕ- δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλέσει ρήξη με την Τουρκία.
Δεν αποκλείεται, πάντως, στο Συμβούλιο να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
Κίνηση που δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία δεν δημιουργεί ατμόσφαιρα κατάλληλη για διάλογο.
«Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να είναι ίδια με την προηγούμενη. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς και απειλές» σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιχειρήσει εκ νέου εργαλοποίηση του μεταναστευτικού. «Δύσκολα θα αρνηθεί (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος) την πίεση που μπορεί να ασκήσουν 4 εκατ. μετανάστες στο έδαφος της Τουρκίας. Δεν μπορώ να αποκλείσω να ενεργοποιήσει αυτό το «εργαλείο» στα δικά του μάτια».
Ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει ενισχυθεί με μέσα και πόρους προκειμένου να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό, έχει και διεθνή του διάσταση και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι χώρα πρώτης γραμμής στη διεθνή κινητοποίηση κατά της απόφασης του Τούρκου προέδρου».
«Όλα τα διεθνή φόρα είναι χώρος άσκησης αυτής της δράσης. Ήδη διαμορφώνεται μια συναντίληψη με τη Γαλλία και με άλλα δυτικά κράτη» υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευφυείς τρόποι αντίδρασης απέναντι στην Τουρκία. «Οι σχέσεις της UNESCO με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι πια ίδιες, πρέπει να αλλάξουν.
Αν συμβεί αυτό έχει επίδραση στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα μιας χώρας. Θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», κατέληξε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ
Την πρόταση για μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων κατέθεσε ο Βασίλης Κορκίδης.  Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, με ανάρτησή του στο twitter με αφορμή την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει: «Για την ανείπωτη ενέργεια της «γείτονος» η ελληνική αγορά πρέπει να προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των προϊόντων τους και η Κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ επιβολή εμπορικών κυρώσεων. #Σταματάμε την πώληση πολιτισμού!#».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass