Eρχονται λουκέτα σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πανηγύρια

* Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους, μετά την αύξηση των κρουσμάτων * Σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα περιοριστικά μέτρα

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 9:10

AΘHNA
Μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην κυβέρνηση υπάρχει η απόφαση να ενταθούν οι έλεγχοι τόσο στα σύνορα της χώρας όσο όμως και στο εσωτερικό για να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων. O υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, καθώς οι εικόνες συνωστισμού προβληματίζουν τις αρμόδιες αρχές.

«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορονοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

ΣΥΨΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Την ανησυχία του για τον συνωστισμό που επικρατεί στα πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος τόνισε ότι το σενάριο της απαγόρευσης βρίσκεται στο τραπέζι ενώ πολλά από τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν ανοιχτά την άποψη ότι πρέπει άμεσα να απαγορευτούν.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες. Ανέφερε την ανησυχία που υπάρχει από τα αυξημένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε προχθες, σημειώνοντας ότι και αυτή δημιουργεί ανησυχία.

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων σε παντός είδους επιχειρήσεις και υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού ξεκινά το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης, ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη ελεγκτικά κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν –ανάλογα με την περίπτωση– η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι λιμενικές αρχές και οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, θα ξεκινήσουν ελέγχους σε όλου του τύπου τις επιχειρήσεις, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανεμπορίου μέχρι μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. με στόχο αφενός να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης του SARS-CoV-2, αφετέρου εάν εφαρμόζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, σε πρωινή, απογευματινή και βραδινή βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ θα είναι ιδιαίτερα εντατικοί τα Σαββατοκύριακα.

ΕΝΝΕΑ ΟΡΦΑΝΑ
Εν τω μεταξύ ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για εννέα «ορφανά» κρούσματα κορονοϊού στην Κοζάνη.
«Δυστυχώς δεν συνδέονται με άλλα κρούσματα και χαρακτηρίζονται ως «ορφανά»», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Τοπαλίδης.
Οπως εξήγησε, «σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα περιστατικά έχουν ήπια συμπτωματολογία», τονίζοντας ότι «υπάρχει ανησυχία, είμαστε σε συνεχή ενημέρωση και με το υπ. Υγείας ώστε να δούμε αν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα».

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΗΛΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το κρούσμα κορονοϊού σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το thestival, ανήλικη βρέθηκε θετική στον ιό, λίγες μέρες μετά την άφιξή της σε κατασκήνωση της περιοχής. Η μικρή έφτασε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου και τέσσερις ημέρες μετά ανέβασε δέκατα. Οι υπεύθυνοι την θεώρησαν ύποπτο περιστατικό και με βάση τα πρωτόκολλα τέθηκε υπό παρακολούθηση για 24 ώρες. Ο πυρετός δεν έπεφτε και έτσι κλήθηκαν οι γονείς. Οι αρμόδιοι της κατασκήνωσης ζήτησαν αρνητικό τεστ κορονοϊού προκειμένου να επιστρέψει η ανήλικη στην κατασκήνωση.
Η μικρή διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου και διαγνώστηκε θετική. Αμεσα η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και ζητήθηκε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass