Oνειρο θερινής νύχτας οι διακοπές για τους Eλληνες

* Oχι λόγω κορονοϊού, αλλά έλλειψης χρημάτων * Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας * Ελπίδες στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 9:20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ούτε στους ξένους τουρίστες, ούτε στους ντόπιους έχουν να ελπίζουν φέτος οι φορείς του Τουρισμού στη χώρα μας. Έρευνα του ΠΑΜΑΚ δείχνει πως ένας στους δύο δεν θα κάνει φέτος διακοπές, όχι λόγω κορονοϊού, αλλά γιατί δεν έχει λεφτά. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δείχνει ότι φέτος το 53% δεν θα πάει πουθενά γιατί δεν έχει χρήματα, ενώ το 66% θα ήθελε να κάνει διακοπές, με κάποιο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.


Έρευνα της Pulse, δείχνει λίγο καλύτερη εικόνα, με αυτούς που δεν θα πάνε διακοπές να βρίσκεται στο 28% ή 35% αν προσθέσουμε τους αναποφάσιστους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, την τελευταία 15ετία, ένα ψηλό ποσοστό από 44% ως  75%, δεν κάνει καθόλου διακοπές το καλοκαίρι – και πάλι λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
Παρουσιάζοντας την εικόνα σε βάθος 15ετίας, το ρεπορτάζ δείχνει τα εξής:
2020: Πάνω από τους μισούς Έλληνες είτε δεν θα πάνε καθόλου διακοπές (19%), είτε δεν γνωρίζουν αν θα πάνε (34%). Όσοι δεν πάνε διακοπές, αναφέρουν ως αιτία την έλλειψη χρημάτων, τον κορονοϊό το 32% και τον φόρτο εργασίας το 22%. Επίσης, ένας στους τέσσερις Ελληνες αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος διακοπών, με το 23% να σχεδιάζει μικρότερης διάρκειας διακοπές από τις περσινές.
2018: Το 28,3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αδυνατεί να αντέξει οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών τον χρόνο. Ο ελληνικός μέσος όρος είναι 51%, αυξημένος κατά δύο μονάδες από το 2013.
2016: Πολυτέλεια είναι οι διακοπές για έναν στους τρεις Ευρωπαίους. Το 33% των νοικοκυριών σε κράτη-μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα επταήμερο ταξίδι. Το ποσοστό των Ελλήνων που αδυνατούν να πληρώσουν μία εβδομάδα διακοπών αυξάνεται από 51,2% το 2011 σε 53,6%.
2014: Μόνο το 25% των Ελλήνων έχει δυνατότητα να κάνει διακοπές.
2006: Το 44% των Ελλήνων δεν πάει διακοπές κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Το ρεπορτάζ, παρουσιάζει περιπτώσεις ανθρώπων με μικρές συνεντεύξεις: Η 25χρονη Μαριάνα, περνά το καλοκαίρι δουλεύοντας σε τουριστικό θέρετρο της Κρήτης. Φέτος δεν θα κάνει διακοπές, ούτε υπάρχει δουλειά στο νησί. “Αφού δεν θα δουλέψω σεζόν, θα είμαι άνεργη, όπως όλη η οικογένειά μου. Το μόνο καλό είναι ότι ούτε οι φίλοι μου θα πάνε διακοπές. Θα κάνουμε παρέα, θα αράζουμε όλοι μαζί σε ταράτσες. Ισως βάλουμε και φουσκωτή πισίνα”, αναφέρει. Η Γιώτα είναι πωλήτρια σε κατάστημα και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Φέτος θέλει να στείλει τα παιδιά στο χωριό με τη γιαγιά τους. “Η θάλασσα δεν είναι κοντά, αλλά θα αλλάξουν παραστάσεις, δεν θα είναι κλεισμένα όλη μέρα στο σπίτι”. Λέει πως μπορεί να πάρει άδεια, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των διακοπών, ούτε καν να συμπληρώσει τα χρήματα του voucher για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass