Τροπικός κυκλώνας αγνώστου τροχιάς…

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο «ΙΑΝΟΣ» ΜΕ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2020 11:37

ΑΘΗΝΑ
Η κακοκαιρία «Ιανός» -η πρώτη του φετινού φθινοπώρου- θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα Πέμπτη, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.


Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.
Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.
Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται από αύριο, έκανε με έκτακτη δήλωσή του μέσω ΕΡΤ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αρμόδιους παράγοντες.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο κυκλώνας που αναμένεται, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα. Οι περιοχές αυτές είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Αττική και η Εύβοια, ενώ το φαινόμενο θα πλήξει και άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass