Ανοικτό ένα νέο «λοκντάουν» και καθολική χρήση μάσκας

ΣΕ ΦΑΣΗ «ΑΝΟΔΟΥ» Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2020 12:08

ΑΘΗΝΑ
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, την ώρα που ο ιός δοκιμάζει τόσο τους πολίτες όσο και το σύστημα υγείας που αρχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση.


Για τον λόγο αυτό, παρ’ όλο που διανύουμε την πρώτη μέρα των νέων μέτρων στην Αττική, ήδη οι ειδικοί τονίζουν πως αυτά δεν θα είναι τα μόνα αν δεν τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και της Πολιτικής Προστασίας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown, αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Ενα σενάριο που άφησε ανοικτό ο Στέλιος Πέτσας, αν και όλοι θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα, με το αρνητικό ρεκόρ να κατέχει για μια ακόμα ημέρα η πρωτεύουσα (197 από τα 296 εγχώρια κρούσματα). Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται πλέον σε 67, με την πληρότητα σε ΜΕΘ για Covid-19 να έχει ήδη αγγίξει το 60%.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει όλα τα μέτρα και τα σενάρια στο «τραπέζι». Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκφράζοντας την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown.
«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο», ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά. Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Από την πλευρά του μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «συζητείται συνέχεια στην Επιτροπή η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός ο κόσμος να τη φοράει. Τώρα δεν έχουμε χρόνο να συζητάμε για τη μάσκα, η επιδημία είναι σε φάση ανόδου. Συνεδριάζουμε μέχρι και έξι ώρες την ημέρα τους τελευταίους μήνες». Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εστία υπερμετάδοσης».

 

ΕΩΣ ΚΑΙ 1.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες π.χ. ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό, αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass