Στη Βουλή …τα «απόνερα» του «Ιανού»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΔΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ - ΤΣΙΠΡΑΣ: ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 9:23

ΑΘΗΝΑ
Η κυβέρνηση δρα με ταχύτητα, με συνεκτικό και άμεσο τρόπος στη στήριξη των πληγέντων του «Ιανού» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών από τον μεσογειακό κυκλώνα αλλά και την πανδημία.


Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι έχουν υπογραφεί όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις για εξάμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων και για τον ΕΝΦΙΑ. Οι 22 περίπου δήμοι των τριών περιφερειακών ενοτήτων έχουν επιχορηγηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για τις οικοσκευές. Αυτά είπε είναι ανεξάρτητα των 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που νομοθετούνται. Επίσης, ανέφερε πως επιχορηγούνται οι 22 δήμοι και τρεις περιφέρειες με 29 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υποδομών έχει καλέσει τους δήμους να καταθέσουν τεχνικά δελτία έργων προκειμένου να τους δοθεί ένα ακόμα εκατομμύριο βοήθεια. Ο κ. Σταϊκούρας, εκτίμησε ότι γι αυτά τα έργα με την υποβολή των τεχνικών δελτίων από τους δήμους θα χρειαστούν επιπρόσθετα 22 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικές με τις αποζημιώσεις στους αγρότες, είπε πως τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές και τις απώλειες, όχι μόνο αυτές που καλύπτει ο Οργανισμός αλλά όλες και προσέθεσε πως σήμερα το απόγευμα, υπάρχει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστεί πώς μπορεί να υπάρξουν αποζημιώσεις αγροτών για ζημίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Επισήμανε πως «για να φτάσουν γρήγορα τα χρήματα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους» φτιάχνεται μια βάση δεδομένων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε μέσω της πλατφόρμας να δηλώσουν οι πολίτες τις ζημιές που έχουν υποστεί. Τόνισε δε πως όλα τα ποσά των επιχορηγήσεων είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.
Σχετικά με την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε πως βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για να επιταχύνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία, γι’ αυτό και διευρύνεται ο αριθμός των στελεχών του Δημοσίου που δύνανται να συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου.

 

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Δεν δείχνετε όμως τα ίδια αντανακλαστικά για τα θέματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν βάσει νόμου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έτσι, σε μια περίοδο που τα κανάλια αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται σαν «τοκογλύφος», «για να τους δώσετε λεφτά για τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική».
Χαρακτήρισε αυτό ως «βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία», την ώρα που «η οικονομία καταρρέει, η πανδημία σας έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών». Τόνισε ότι μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία με εκπαιδευτικούς, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ενώ, αντίθετα, «τους κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει μια φάμπρικα, γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας και εφόσον δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα ΜΜΕ για να αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα».

 

Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Έκκληση για υπευθυνότητα και σοβαρότητα από τις πολιτικές δυνάμεις, απέναντι στον πόνο και την απελπισία των πληγέντων από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την προσέγγιση που έκανε στο ζήτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Τσίπρας λειτούργησε με τρόπο πολιτικά απαράδεκτο. Μίλησε για απουσία του κράτους ο κ. Τσίπρας. Αλήθεια, το πιστεύετε αυτό; Τέσσερις ώρες, μετά το σταμάτημα της βροχής, με εντολή του πρωθυπουργού, υπήρχε κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα, με συμμετοχή υπουργών, με συμμετοχή γενικών γραμματέων προκειμένου να υπάρξει άμεση καταγραφή της πραγματικότητας. Για πείτε, πότε επί των δικών σας ημερών, σε δύο ημέρες, υπήρχε υπουργική απόφαση για χρηματοδότηση των δήμων, μετά από μια φυσική καταστροφή; Πότε είδατε, μετά από τρεις ημέρες να υπάρχουν 150 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να καταγράψουν την πραγματικότητα; Πότε ο πρωθυπουργός με έξι υπουργούς, που βρέθηκε στην Καρδίτσα, συνιστά μια πραγματικότητα που επαναλήφθηκε επί των δικών σας ημερών;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Προσπάθησα να αποφύγω την αναφορά στο παρελθόν. Αλλά λέτε εσείς αυτά; Τα λέει ο πρώην πρωθυπουργός, με το Μάτι και Μάνδρα, με την απώλεια ζωών εκατοντάδων ανθρώπων να βαραίνουν την ελληνική πολιτεία; Πόσο σοβαρή είναι αυτή η προσέγγιση; Δεν ενημέρωσε κανείς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ήταν ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα 80 χρόνια, με βάση τις καταγραφές των επιστημόνων; Ξέρετε ότι η βροχή στην Καρδίτσα σε 16 ώρες ισοδυναμεί με τις βροχοπτώσεις 8 μηνών; Τα γνωρίζετε αυτά; Τα μάθατε προτού αρχίσετε την πλειοδοσία;».

 

Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του  στη Βουλή, επέρριψε στην κυβέρνηση ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάτοικοι και περιοχές μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σημειώνοντας ότι «δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός σήμερα δεν ενισχύεται, δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται, με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων μιας ζωής».
Ανέφερε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτο την κλιματική αλλαγή για να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες.
Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ τονίζει ότι ο κόσμος αυτός που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες πρέπει να αποζημιωθεί στο 100% των ζημιών, «όπως απαιτούν οι πληγέντες. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος».
Πρόσθεσε ότι βάσει όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι πράξεις (της) θα είναι «κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο και το πιθανότερο είναι «να δούμε αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα» γιατί «και εδώ μπαίνει κόφτης, εφόσον η ΕΕ και εγχώριοι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν έχουν τέτοια έργα στις προτεραιότητές τους, ενώ η ΕΕ έχει ομολογήσει πως τα έργα κοστίζουν περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις που δίνονται μετά από καταστροφές».

 

«Ναι» κατά πλειοψηφία

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επί της αρχής, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών». Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Αρκετά όμως άρθρα με μέτρα ενίσχυσης για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή, υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση των πιστώσεων για να καλυφθούν ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση, υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΜέΡΑ 25 που δήλωσε «όχι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass