Μέσω διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου…

ΠΟΜΠΕΟ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 12:52

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης των δύο χωρών», σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση των δύο χωρών, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκου Δένδια.


Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.
Με την ευκαιρία της Επισκόπησης Υψηλού Επιπέδου, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία, ιδίως στους τομείς: Περιφερειακής συνεργασίας, Άμυνας και Ασφάλειας, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και πολιτισμού.
Αναφορικά με την Περιφερειακή Συνεργασία, Ελλάδα και ΗΠΑ σημειώνουν ότι ασπάζονται κοινές απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Παράλληλα, οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στα Ιεροσόλυμα τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Εξήραν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της συμφωνίας Πρεσπών με την επακόλουθη προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη», σημειώνεται στη διακήρυξη.

 

ΠΟΜΠΕΟ- ΑΔΩΝΙΣ
Την κοινή δέσμευση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αντανακλά η σχετική συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Ανάπτυξης & Επενδύσεων της χώρας μας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα παραπάνω επισήμανε ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, λίγα λεπτά πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη -από το 1980- επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τον κ.Κράτσιο.
Κατά τον κ.Κράτσιο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία και το να εμπεδωθούν τα κοινά ιδανικά στο πεδίο αυτό, μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Κάποιες προτεραιότητες που έχουμε στον Λευκό Οίκο για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, τις μοιράζονται και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς και δεσμευμένοι στο να δουλέψουμε μαζί τους για να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους (αυτών των τομέων)» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «συλλογικό μονοπάτι μπροστά».

 

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο πατρικό του σπίτι στο Ακρωτήρι Χανίων επρόκειτο να φιλοξενήσει χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ο πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί μαζί με τον κ. Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Επίσης αύριο στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass